S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Novonordisk $NVO-0.9% - pokles po skvělých výsledcích

Naprosto fantastické čtvrtletní výsledky firmy Novonordisk a i skvělý výhled a přesto ve čtvrtek akcie padaly o cca 5%. Ať jsem procházel různé weby, všude to samé, už jsem začínal být frustrovaný a zvažoval možnost zveřejnění výsledků v dánských korunách místo v USD :D Prostě to do sebe nijak nezapadá a logiku to stále nemá....

A pak jsem našel zakopaného psa :)

Amgen $AMGN-0.7% se právě v den výsledků vytasil s přípravkem MariTide, který je v přípravné fázi před schválením a má konkurovat známému léku Wegovy. Tím máme ve hře společně s $NVO-0.9%, $LLY-0.1% již třetího hráče na poli hubnutí. Mimochodem Amgen přidal kolem 12% a dostal se tak na svá maxima.

A který kůň na hubnutí je ten Váš?

Vote to see the results! 29 answers already!

Já bych nepodceňoval Pfizer. Ještě neřekl poslední slovo v tomto byznysu. Pokud neuspěje s danuglipronem, může přijít rychlá akvizice některé biofarmaceutické společnosti se slibným vývojem léku na hubnutí. Hotovosti má za vakcíny dost 😎

Myslim, ze momentalne je velkou výhodou opravdu zmíněna hotovost a uvědomuje si to mnoho spolecnosti i z jinych segmentu, pak se teprv rodí veci ;)

Za mě rozhodně NVO, ale akcie je aktuálně bohužel drahá.

Za mně není drahá akcie, ale ty léky jsou pěkně mastné 😉

Tak já to vidím úplně obráceně🤣. Přikupuješ i na současné ceně?

@lukasnekvapil v Americe ta léčba na hubnutí stojí ránu. Jinak prikupuju průběžně.

Ten kôň sa volá nežrať.

Podobných a dovolím si tvrdiť lepších liekov je vo vývoji viacero. Výsledky Novo sú dobré, akurát dynamika rastu EPS je klesajúca(nie rast samotný), akcie drahé a v tom vidím problém ja. Objavili sa žaloby kôli vraj slabej informovanosti o zriedkavých negatívnych vedľajších účinkoch, ktoré ale moc veľkú šancu na úspech nemajú, nakoľko sa nejedná o nové vedľajšie účinky.  Treba si uvedomiť, že sa jedná o hodne drahé lieky, takže predaj je ovplyvňovaný aj kúpyschopnosťou, ktorú dosť rozožrala inflácia. Cena Wegovy v USA je cca 1 300$ na mesiac.

Riziko všetkých liekov na chudnutie vidím v jednej veci(toto je moja úvaha, nikde som to nečítal a tak to berte s rezervou):

Existuje liek na diabetes, resp prediabetes, ktorý je generikom, tj nikto naňho už nemá licenciu a teda ho môže vyrábať ktokoľvek, ktorý je rovnako účinný ako ostatné, jeho vedľajšie účinky sú všetky pozitívne😂😂 navyše je extrémne lacný(stojí 4,50€/mes), no keďže je schválený na liečbu diabetu, resp prediabetu, je len na lekársky predpis. A tento liek v USA práve prechádza schvaľovaním ako "liek na predĺženie života" a ak by bol schválený, bol by samozrejme dostupný pre každého a celý tento biznis by padol. Neviem posúdiť, nakoľko sú farmafirmy schopné tomuto lobbingom zabrániť, ale na $NOVO B(€) mám pekný zisk a čakám už len, kým ho budem vlastniť rok, splním test na dane a predám ho.

Na Slovensku je jen 12mesicu?

Áno😉, snáď to nezrušia, hranol už rozpráva o tom, že by chcel použiť na investície štátu do infraštruktúry financie, investované v USA, ale uchádza mu taký malý detail- že ich tam majú ľudia, ktorí ho nevolili a prikázať im to nemôže.