S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

3 dividendové pecky vhodné do každého portfolia

Moje (trochu upravená 😂) definice blue-chip akcií je ta, že se jedná o firmy, které zvyšovaly dividendu alespoň 10 let v řadě a v současné době nadále bezpečnou dividendu poskytují. Tyto dividendové akcie přečkaly recesi a obtížné provozní prostředí, a přesto dokázaly zvýšit výplaty akcionářům. Existuje však mnoho akcií, o kterých se ve finančních médiích příliš nemluví, které mají dlouhou historii růstu dividend a zároveň mají potenciál zajistit značný celkový výnos. Dnes se na takové 3 společně podíváme. 

 

 

BancFirst $BANF-0.5% 

BancFirst Corp. je holdingovou společností pro banku BancFirst. Společnost

poskytuje komerční bankovní služby prostřednictvím více než 100 bankovních poboček rozmístěných v 50 obcích v Oklahomě. Služby BancFirst zahrnují běžné a spořicí účty, IRA, a CD účty. Společnost rovněž poskytuje komerční, domácí, spotřebitelské a zemědělské úvěry. Hodnota společnosti BancFirst je 1,8 miliardy dolarů a v roce 2020 dosáhla příjmů ve výši 444 milionů dolarů.

 

Jako malá regionální banka působící v jediném státě postrádá BancFirst skutečné konkurenční výhody oproti ostatním institucím. Zdá se však, že je společnost velmi dobře řízena. Počínaje 21. stoletím akcie BancFirst překonávají nejen hlavní národní banky, ale i celý index S&P 500 $SPX. V posledních dvou letech si BancFirst $BANF-0.5% vede lépe než ostatní banky. Na to, že se jedná o akcii s malou tržní kapitalizací, je to neuvěřitelný výkon.

 

Tento růst se společnosti podařil díky její schopnosti generovat vysoké tempo růstu zisků v poměru k její velikosti. Od roku 2011 dosáhl zisk na akcii složené roční míry růstu 7,4 %. Do budoucna odhaduji mírně konzervativnější prognózu, neboť se domnívám, že zisk na akcii poroste do roku 2026 tempem 6 % ročně.

 

Společnost BancFirst $BANF-0.5% zvyšuje dividendu již 28 let v řadě. Za posledních deset let se dividenda zvyšovala s téměř 10% CAGR. Akcie v současné době vynášejí 2,6 %.

 

Akcie se v současné době obchodují za cenu kolem 55 dolarů. Podle očekávání analytiků bude BancFirst v roce 2021 vydělávat 4,55 dolaru na akcii, což dává akciím poměr ceny k zisku 12,2. 

 

Celkově očekávám pro akcie BancFirst $BANF-0.5% v příštím půlstoletí celkové výnosy ve výši 12,8 % ročně. Domnívám se, že BancFirst je z hlediska celkových výnosů jednou z nejlepších regionálních bank, o kterých jste nikdy neslyšeli a která by neměla chybět ve vašem portfoliu.  

 

Royal Gold $RGLD+0.1% 

Společnost Royal Gold získává a spravuje podíly na licenčních poplatcích za drahé kovy. Společnost vlastní podíly v šesti těžebních nemovitostech a dvou nemovitostech ve fázi vývoje. Royal Gold rovněž vlastní podíly na licenčních poplatcích v 35 těžebních dolech, 14 dolech ve fázi vývoje a 130 dolech ve fázi průzkumu.

 

Hodnota společnosti je 7,2 miliardy dolarů a ve fiskálním roce 2021, který skončil 30. června, měla tržby v hodnotě 616 milionů dolarů. Společnost Royal Gold má velmi efektivní obchodní model, který jí umožňuje omezit expozici vůči rizikům provozních a kapitálových nákladů. 

 

Její kontrakty stanovují, že společnost má právo nakupovat všechny nebo část kovů vytěžených v dole za cenu stanovenou po dobu trvání transakce. To pomáhá chránit společnost Royal Gold $RGLD+0.1% v případě poklesu cen na trhu s drahými kovy, ale zároveň poskytuje výhodu v případě růstu cen.

 

Společnost také využívá akvizice, které pomáhají urychlit budoucí růst, jako například nákup dolu NX Gold Mine letos v srpnu. Díky silnému obchodnímu modelu předpokládám, že společnost Royal Gold bude schopna v příštích pěti letech zvyšovat zisk na akcii alespoň o 5,5 % ročně.

 

Dividendový výnos společnosti Royal Gold je v současné době pouze 1,1 %, ale za posledních deset let se dividenda zdvojnásobila. Společnost také 20 let po sobě zvyšovala dividendu, což je působivý výkon pro společnost, která působí ve velmi cyklickém odvětví, jako jsou drahé kovy.

 

Při současné ceně akcie 106 dolarů a očekávaném zisku na akcii ve výši 4,18 dolarů má Royal Gold $RGLD+0.1% poměr ceny k zisku 25,4 dolarů. To je výrazně pod průměrným poměrem ceny akcie k jejímu zisku, který od roku 2011 činí 54,9. Reálnou hodnotu odhaduji na 35násobek zisku, což je sice méně než dlouhodobý průměr, ale stále více, než na kolik je akcie aktuálně oceněna. Rozšíření násobku by mohlo přispět k ročnímu výnosu o 6,6 % do roku 2026.


Kombinace růstu zisků, počátečního dividendového výnosu a možné expanze přináší společnosti Royal Gold předpokládaný celkový výnos ve výši 13,2 %. Přestože odvětví drahých kovů může být extrémně volatilní, společnost Royal Gold vytvořila velmi úspěšný obchodní model, který chrání před mnoha poklesy cen.


Scotts Miracle-Gro $SMG-3.1% 

Scotts Miracle-Gro je předním poskytovatelem produktů pro trávníky a zahrady. Většina příjmů a zisků společnosti pochází z jejího spotřebitelského podnikání v USA, kterému vévodí značky jako Scotts, Turf Builder a Miracle-Gro. Tržní kapitalizace společnosti Scotts Miracle-Gro činí 8,1 miliardy dolarů a její roční tržby přesahují 4 miliardy dolarů.

 

Jako lídr ve svém oboru dokázala společnost Scotts Miracle-Gro využít nových i stávajících trendů v oblasti trávníků a zahrad. Jednou z takových oblastí je expandující konopný průmysl, který potřebuje produkty společnosti ve velkém množství, aby podpořil svůj růst.

 

Společnost Scotts Miracle-Gro $SMG-3.1% byla také velmi úspěšná v akvizicích. Ukázkovým příkladem je nákup společnosti Sunlight Supply, která je největším distributorem hydroponických produktů v zemi. Tato akvizice umožnila společnosti Scotts Miracle-Gro výrazně snížit náklady a zároveň rozšířit své působení v této oblasti.

 

Přestože se na výsledcích společnosti Scotts Miracle-Gro v loňském roce podepsala pandemie, zaznamenala společnost Scotts Miracle-Gro za posledních deset let více než 10% roční růst zisku. Pro příštích pět let předpokládám o něco nižší tempo růstu, a to 7 % ročně.

 

Jako dividendová akcie nabízí Scotts Miracle-Gro $SMG-3.1% výnos 1,8 % s dividendovým CAGR 8,4 % za posledních 10 let. Dividendový růst společnosti trvá již 12 let. Cena akcií se pohybuje kolem 143 dolarů. Předpokládám, že Scotts Miracle-Gro letos vydělá 9,15 dolarů na akcii, což dává akciím poměr ceny k zisku 15,6. 

 

Celkově se domnívám, že Scotts Miracle-Gro by mohla v příštích pěti letech zajistit celkové výnosy ve výši 17,2 % ročně. Společnost má solidní očekávanou míru růstu zisků v kombinaci s akciemi obchodovanými s výrazným diskontem vůči mému cílovému ocenění. Jako investoři byste se tak mohli těšit na vysoký dvouciferný celkový výnos Scotts Miracle-Gro.

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem si prosím udělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Další super článek, díky moc za vaší práci......

Díky za tipy. $SMG-3.1% mě celkem zaujala.

Pište víc takových textů, moc rád jsem si početl.