S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Sobotní chvilka beletrie - Plavba jako investice

Nedávno mě požádal dlouholetý kamarád, že by se rád sešel a něco si vyslechl o investicích, nejlépe pak o dlouhodobém investování. Zvažuje, že by také začal, ale chtěl by jen tak na úvod vlastně seznámit s principem dlouhodobých investic a celou problematiku přiblížit...

O mě je známé, že nerad chodím pozdě, ale co je pro mě snad ještě horší, je nepřipravenost. Dal jsem si tedy za úkol, že kamarádovu dlouhodobou investici přirovnám k něčemu, co je mu blízké. Jednu dovolenou jsme společně strávili také na jachtě, tak si říkám, že tudy by mohla vést cesta. A ano, je tu ideální příležitost, jak vysvětlit nenásilně princip dlouhodobých investic, tedy ve formě přirovnání k plavbě.

A jelikož se nejedná o žádnou krátkodobou investici, poplujeme z Floridy do Velké Británie.

Zde již možná mnozí tušíte, ale nepředbíhejme, hezky postupně. 

Výběr akcie, v tomto případě výběr jachty, musí být opravdu důkladný. jedná se o dlouhou plavbu, plnou nástrah, velkých vln a různých nebezpečí. Proto při výběru jachty dáváme přednost velké, jisté a stabilní lodi, se kterou se vypravíme na bezpečnou a dlouhou plavbu a přeci jen chceme být v pohodlí. Potřebujeme se přeci dostat z Floridy do Evropy, nepotřebujeme se zmítat pramičkou ve vlnách Vltavy a kymácet se ze strany na stranu při překonávání dvaceti metrů z levého břehu na pravý. Žádné poskakování na vlnkách tady není na místě, mohlo by nám být dost nevolno a naše psychika by vzala za své. Přeci jen chceme klidnou a bezpečnou plavbu přes oceán.

Jachtu máme tedy vybranou, nyní je třeba další velká příprava. Je nutné naplánovat trasu, určit správný azimut. K tomu musíme vzít v úvahu parametry lodě, její stoupavost a v neposlední řadě nastudovat povětrnostní situaci. Plavební itinerář je tedy pevně daný, cena jachty příznivá, kupujeme… Co se trasy týče, rozhodně se nejedná o žádnou rychlou plavbu, ale o plavbu dlouhou, nejlépe stálým směrem za příznivého větru. Zde bych samotnou loď jak již vyplynulo přirovnal ke konkrétní akcii a povětrnostní podmínky nám nahradí makroekonomická situace, koneckonců proti počasí a makroekonomii jsme krátcí, jediné co zde můžeme, je šoupnout termín vyplutí. Předpověď počasí jsme však vyhodnotili jako ideální, a relativně stabilní po celou dobu plánované plavby, kterou chceme strávit na oceánu, tak tedy vyplouváme.

Vyplutí nám problém neudělalo, zde předpověď počasí stoprocentně souhlasí, dostáváme se do Bermudského trojúhelníku a zde se objevuje první protivítr. Není nejsilnější, ale nepotěší, i tak velká loď je najednou vratká a my jsme z plavby lehce otrávení a to stále míjíme silné bouře, které jsou v okolí. Po několika dnech se však opět vítr stáčí našim směrem a zase nějakou dobu bezstarostného plachtění pokračujeme našim azimutem. Sem tam drobná bouřka také přijde, ale stále se držíme plavebního itineráře, který je pro každou plavbu stěžejní. Itinerář se připravuje v klidu na souši a proto není radno jej během plavby měnit, snad jen za neodkladného nebezpečí, nikoli jen tak z rozmaru.

Po týdnech plavby, několika menších bouřích se pomalu blížíme v břehům Evropy. Dobře víme, že je to především díky naší disciplíně a stabilitě lodi. Nechtěl bych vidět, kde by jsme se nacházeli bez skvělého výběru jachty na nějaké pramičce, zmítající se v každé vlnce a bez pevně stanoveného plavebního itineráře. Dost možná někde v Mexickém zálivu a bez jakékoli šance.

Ale vraťme se úplně na začátek. Proč jsme na tak dlouhodobou plavbu vlastně vybírali trasu z Floridy do Evropy a ne naopak? Stejně, jako při jakékoli dlouhodobé long investici nám pomáhá generování zisků dané firmy. Ani my jsme nevypluli jen tak náhodou, ale po celou dobu jsme pluli na Golfském proudu, který nás unášel směrem, který potřebujeme. Pak i menší bouřky jsou snadno překonatelné a jakákoli plavba vede bezpečně do našeho vysněného přístavu. Proto je třeba si uvědomit, že každá větší a stabilní firma je při dlouhodobé long investici na naší straně, má stejný zájem jako my a tím je generování zisku.


👍A včas skasat plachty (syslit hotovost) když se blíží bouře a napnout (nakupovat) když končí to je velké umění. 🏄

Závěrem. Pamatuješ jak jsme byli na té jachtě? Tak když budeš investovat dlouhodobě, tak si ji můžeš koupit. 😂😂😂😂To by mohla být dobrá motivace pro kamaráda. 😉

Tak parada, aspon nekdo to dočetl, ani jsem v to nedoufal 😂

Ale jinak je to hodně trefné. Dobře sepsáno.👍

@martinbartkovsky dik dik :)) vyhral si cenu čtenáře roku 🏆