S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Budoucnost Berkshire: Kde vidí Buffett a Abel příležitosti?

Redakce Bulios
7. 5. 2024
7 min read

Sobota přinesla několik pochmurných okamžiků, když Warren Buffett přemýšlel o loňském odchodu svého dlouholetého partnera Charlieho Mungera a potýkal se s možností vlastní smrtelnosti. To a řada dalších událostí opět oživují otázky, kam bude Berkshire směřovat do budoucna.

Desítky tisíc akcionářů Berkshire Hathaway a fanoušků Warrena Buffetta se tento víkend shromáždily v Nebrasce, aby konzumovaly See's Candies a Dairy Queen Dilly Bars vlastněné společností Berkshire, soutěžily v soutěžích v házení novin a, což je možná nejdůležitější, aby viděly osobně mluvit věštce z Omahy.

Letos se však akce nesla ve slavnostnějším duchu. Buffett se poprvé objevil bez svého dlouholetého obchodního partnera a přítele Charlieho Mungera, který zemřel v listopadu.

Greg Abel, očekávaný nástupce Buffetta, který řídí nepojišťovací operace Berkshire a Ajit Jain, který řídí pojišťovací činnost společnosti, se připojil k Buffettovi na pódiu.

Greg Abel: Nový nástupce Warrena Buffetta

Během 90. let žil Greg Abel, tehdy výkonný pracovník v energetickém průmyslu, jen pár bloků od Buffetta v Omaze, Nebrasce, sídle Berkshire.

Dvojice se tehdy nikdy nesetkala, ale o tři dekády později je Abel na řadě, aby nakonec Buffetta nahradil na vrcholu Berkshire, což je dle mnohých větší výzva než ta, které čelil Tim Cook, když převzal otěže v Applu po Stevu Jobsovi.

Buffettova dlouhověkost pro společnost znamená, že potenciální nástupci buď zemřeli, nebo se postupně vytratili. Ale Buffettovo postupné stárnutí a úmrtí viceprezidenta Berkshire Mungera znamená, že otázka, co přinese budoucnost, až legendární investor nebude už ve vedení, je stále naléhavější.

Abel bude testován na více frontách. Šedesátiletý muž musí ukázat, že dokáže alokovat téměř 10 miliard dolarů, které každé čtvrtletí proudí z provozních podniků Berkshire do Omahy, právě když úkol objevování akvizic, jak velkých, tak cenově výhodných, aby měly vliv na 862miliardovou společnost, se stává obtížnějším.

Zároveň se musí vyrovnat s radou, která zahrnuje děti Buffetta, Howarda a Susie, kteří nemusejí souhlasit s jeho strategií a dalšími kroky.

Investice v Kanadě?

Buffett si v posledních letech stěžoval na nedostatek atraktivních investičních příležitostí, což umožnilo masivní zásobě hotovosti a peněžních ekvivalentů společnosti Berkshire dosáhnout nových rekordních maxim. Na konci prvního čtvrtletí vzrostla na 189 miliard USD ze 167,6 miliardy dolarů na konci čtvrtého čtvrtletí.

V sobotu Buffett zopakoval, že pokud jde o investice, "swingujeme (přijímáme investiční rozhodnutí) pouze na hřištích, která se nám líbí". Ale také škádlil: "Necítíme se nepříjemně, v žádném případě se necítíme při vkládání našich peněz mimo USA nepříjemně. Ve skutečnosti se teď díváme na jednu věc v Kanadě."

Společnost v sobotu zveřejnila, že v prvních třech měsících roku prodala akcie za téměř 20 miliard dolarů a koupila za stejné období akcie za 2,7 miliardy dolarů. Výsledkem bylo, že hodnota jejího akciového portfolia klesla na 336 miliard dolarů z 354 miliard dolarů na konci roku.

Applu se stále věří

AAPL

Apple

AAPL
$189.87 $0.03 +0.02%

Zpráva pro americké regulátory cenných papírů naznačovala, že Berkshire prodala významnou část svého podílu v Apple $AAPL+0.0%, který se stal základním pilířem pro firmu se sídlem v Omaze.

Společnost uvedla, že její pozice ve výrobci iPhonů byla v prvním čtvrtletí hodnocena na 135,4 miliardy dolarů, oproti 174,3 miliardy dolarů na konci roku 2023, což naznačuje, že na začátku roku prodala asi 115 milionů akcií ve společnosti, tedy 13 procent svých držeb. Berkshire začal snižovat své držby v Applu koncem prosince, kdy prodal zhruba 10 milionů akcií.

Buffett na výroční valné hromadě Berkshire naznačil, že k prodeji došlo z daňových důvodů po značných ziscích. Naznačil také, že prodej by mohl souviset s tím, že se chce vyhnout vyššímu daňovému výměru, pokud se sazby zvýší, aby financovali nafukující se fiskální deficit USA.

Mnozí spekulovali, že 93letá investiční ikona snížila svůj oblíbený podíl kvůli obavám z ocenění. Akcie společnosti Apple si v roce 2023 připsaly neuvěřitelných 48 %, protože technologické akcie vedly tržní rally. Na svém vrcholu Apple nafoukl akciové portfolio Berkshire a zabral 50 % z něj. Akcie se obchodují za více než 27násobek forwardového zisku.

Buffett však na setkání pokračoval ve chvále Applu a řekl, že je "extrémně pravděpodobné", že Apple zůstane největším holdingem Berkshire na konci roku 2024.

Buffett věří v budoucnost Indie

Miliardář a investor Warren Buffett uvedl, že indický trh má "neprozkoumané" příležitosti, které by jeho společnost Berkshire Hathaway ráda "v budoucnu" prozkoumala.

Buffettovy poznámky zazněly na výročním zasedání Berkshire 3. května, kdy se ho Rajeev Agarwal z amerického hedgeového fondu DoorDarshi Advisors, který investuje do indických akcií, zeptal na možnost průzkumu Berkshire v Indii, páté největší ekonomice světa.

"To je velmi dobrá otázka. Jsem si jistý, že v zemích, jako je Indie, existuje spousta příležitostí," řekl Buffett.

"Otázkou však je, zda máme nějakou výhodu nebo vhled do těchto podniků v Indii nebo nějaké kontakty, které umožní transakce, kterých by se Berkshire chtěla zúčastnit. To je něco, o co by se energičtější management v Berkshire mohl snažit," řekl spoluzakladatel, předseda představenstva a generální ředitel Berkshire Hathaway.

Buffett říká, že rozhodnutí o alokaci kapitálu nakonec připadne Gregu Abelovi

Investiční rozhodnutí Berkshire Hathaway, včetně těch, která se týkají akciového portfolia, připadnou Gregu Abelovi, plánovanému nástupci Buffetta, podle "věštce z Omahy".

"Myslím, že zodpovědnost by měla být zcela na Gregovi," řekl Buffett.

"Zodpovědnost byla na mně, část z ní jsem si vyčlenil a přemýšlel jsem jinak o tom, jak by se s tím mělo zacházet, ale myslím si, že odpovědnost by měla být na generálním řediteli."

"Ať už se generální ředitel rozhodne jakkoliv, může to být užitečné pro realizaci této odpovědnosti, je na něm, aby se rozhodl v době, kdy pracuje s penězi. ... Řekl bych, že moje myšlení se do jisté míry vyvinulo s tím, jak se částky v Berkshire rozrostly," dodal. "Nechceme mít kolem sebe 200 lidí, z nichž každý spravuje 1 miliardu dolarů, to prostě nefunguje."

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.