Citigroup pod palbou: Nejvyšší pokuta od globální finanční krize

Ti, kteří se zajímají o společnost Citigroup, si jistě živě pamatují, když v roce 2022 jeden ze zaměstnanců jedním kliknutím navíc způsobil paniku na trzích v Evropě. Tento přešlap a připsání jednoho čísla navíc u transakce se řešil až do dnešního dne. A jaký je výsledek? Jedna z nejvyšších pokut v historii Velké Británie!

Britští bankovní a finanční regulátoři oznámili, že uložili americké bance Citigroup $C-1.5% pokutu ve výši více než 61,6 milionu liber (78,5 milionu dolarů) za selhání v jejích obchodních systémech a kontrolách.

Tato pokuta je jednou z nejvyšších za porušení kontrol ve Velké Británii od globální finanční krize v letech 2008-2009.

Prudential Regulation Authority (PRA) uvedla ve vyjádření, že problémy v Citigroup Global Markets Limited (CGML) se "proměnily v obchodní incidenty", včetně jednoho z května 2022, kdy "zkušený obchodník nesprávně zadával příkaz", což vedlo k chybnému provedení transakce v hodnotě 1,4 miliardy dolarů na evropských burzách.

- Prudential Regulation Authority (PRA) je britský regulátor finančního sektoru. Prudential Regulation Authority tedy hraje klíčovou roli v dohledu nad bankami, pojišťovnami a jinými významnými finančními institucemi v Británii, aby předcházela systémovým krizím a chránila zájmy spotřebitelů.

Obchodník, který pracoval z domova během svátku, omylem přidal další nulu k obchodu, což spustilo flash crash.

"Příčinou tohoto incidentu byly nedostatky v obchodních kontrolách CGML, zejména absence nastavení dalších kontrol," uvedla PRA.

Navíc Citi dostávala opakované napomenutí od PRA, aby se zlepšila, ale i tak slabiny přetrvávaly, uvedl regulátor.

C
$59.33 -$0.90 -1.49%

PRA uvedla, že uložila Citibank pokutu ve výši 33,88 milionu liber za nedostatky v jejích obchodních systémech a kontrolách v období od 1. dubna 2018 do 31. května 2022. Tato pokuta byla snížena o 30 % poté, co se Citi souhlasila s vyřešením problému.

Financial Regulation Authority ve stejném prohlášení uvedla, že uložila Citibank pokutu ve výši 27,76 milionu liber po vyšetřování podobných záležitostí.

"Společnosti zapojené do obchodování musí mít účinné kontroly, aby byly schopny řídit s tím spojená rizika," uvedl Sam Woods, generální ředitel PRA a zástupce guvernéra Bank of England pro dozor nad prudenciální regulací.

Mluvčí Citi Victoria Durmanová uvedla, že banka je "potěšena, že může vyřešit tuto záležitost, která se týká více než dvou let staré chyby, která byla identifikována a opravena během několika minut."

"Okamžitě jsme přijali opatření ke zlepšení našich systémů a kontrol a zůstáváme zavázáni plnému dodržování regulací," uvedla ve svém e-mailu.

Další nákladná chyba pro Citigroup

Není to poprvé, co Citigroup udělala chybu. V roce 2020 banka omylem převedla 900 milionů dolarů na úrocích věřitelům kosmetické společnosti Revlon, což je více než 100násobek zamýšlené částky. Někteří věřitelé peníze vrátili, jiní ne. Soudce amerického okresního soudu v roce 2021 rozhodl, že bance nebude umožněno získat zpět zbývajících 500 milionů dolarů.

Další obchodní nehoda v roce 2014 – nespojená se Citigroup – otřásla japonským akciovým trhem. Anonymní makléř provedl a poté rychle zrušil objednávky na akcie v hodnotě více než 600 miliard dolarů, uvedla v té době BBC.

Disclaimer: Na Buliosu najdete mnoho inspirace, výběr akcií a stavba portfolia je však pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu.


No comments yet
Timeline Tracker Overview