S&P 500 ^GSPC 5,080.72 -0.69%
Tesla TSLA $183.93 -5.22%
Microsoft MSFT $396.67 -1.39%
Meta META $436.63 +0.93%
Amazon AMZN $179.58 -0.77%
Nvidia NVDA $873.92 -0.42%
Alphabet GOOG $167.28 -0.37%
Apple AAPL $173.86 +0.20%

Ak držíte túto spoločnosť predajte ju a vyhýbajte sa jej, pravdepodobne im odzvonilo

Podľa analytikov sú akcie tejto spoločnosti výrazne nadhodnotené a okno príležitostí sa pravdepodobne zatvorilo. V júni ich čaká schválenie FDA vakcíny na COVID-19, ale ani schválenie nemusí znamenať úspech a rast hodnoty akcií.

Sídlo analyzovanej pharma spoločnosti.

V roku 2019 mal Novavax $NVAX+1.6% sľubný začiatok. Bola to jedna zo spoločností, ktoré sa spolu so spoločnosťou Moderna zúčastnili na programe federálnej vlády Operation Warp Speed. Jeho rozlišovacím faktorom je, že používal iné technológie ako jeho konkurenti. Mnoho investorov dúfalo, že to bude tretia alebo štvrtá komerčne dostupná vakcína proti Covid-19.

Bohužiaľ, séria chybných krokov nechala spoločnosť ďaleko za sebou v pretekoch vakcín. Domnievam sa však, že ťažká situácia spoločnosti sa ešte nepremietla do ceny akcií. A to aj napriek skutočnosti, že súčasná cena akcií NVAX je oveľa nižšia ako jej maximá +300 USD.

Nedávno bolo oznámené, že americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) sa stretne v júni, aby určil schválenie vakcíny Novavax Covid. Spoločnosť zaostala za svojimi súpermi v zabezpečení schválenia svojej vakcíny. Preskúmanie vakcíny výborom nemusí nevyhnutne znamenať, že bude schválená v júni. Pochybujem, že FDA sa bude ponáhľať so schválením akýchkoľvek ďalších vakcín, najmä keď pandémia ustupuje.

Komisia uskutoční verejné vypočutia, aby prediskutovala údaje poskytnuté spoločnosťou Novavax. Pozostáva z nezávislých lekárov a vedcov, ktorí budú diskutovať o výhodách vakcíny. Pamätajte však, že výbor bude dávať len poradenské odporúčania, čo znamená, že FDA nie je povinný tieto odporúčania poslúchnuť. Preto môže trvať mesiace, kým jeho vakcína získa úplné schválenie vládou. Okrem toho Novavax ešte nedokončil svoje predloženie, čo môže viesť k ďalším oneskoreniam. Pamätajte, že spoločnosť mala v minulosti problémy s odosielaním.

Novavax sa v Európe pomaly rozbieha

Pre spoločnosť je už asi príliš neskoro na to, aby zabezpečila trh pre svoj produkt. Väčšina ľudí v USA, ktorí chcú vakcínu, už mala možnosť ju získať, takisto si myslím, že je to aj v Európe. Síce spoločnost využíva inú technológiu ako bežne dostupné mRNA vakcíny. Používa klasové proteíny pestované mimo ľudského tela a adjuvans vyrobený z kôry stromov. Toto bolo navrhnuté tak, aby vyvolalo širšiu imunitnú odpoveď, ale bude o to taký záujem v tomto štádiu Covidu?

Vedenie Novavaxu dúfa, že tento rozdiel prinúti tých, ktorí váhajú s mRNA, zvážiť jej vakcínu. Aj keď to teoreticky dáva zmysel, je dosť nepravdepodobné, že sa to prejaví v praxi. Nezdá sa, že by vakcíny Novavax boli rýchlo príjmané v krajinách, kde bola nedávno schválená.

Skoré zavádzanie v Európskej únii sa ukázalo ako neuspokojivé. Milióny ľudí v EÚ zostávajú neočkované napriek tomu, že 85 % jej populácie dostalo aspoň jednu dávku a dve tretiny preočkovanie. Bohužiaľ, údaje ukazujú, že zavedenie Novavax malo malý vplyv na očkovacie kampane. Napríklad v Nemecku je vakcínou tejto spoločnosti zaočkovaný len zlomok percenta. 

Je dosť nepravdepodobné, že ľudia, ktorí vydržali tak dlho, budú ochotní vziať vakcíny Novavax. Tento problém a pomalý schvaľovací proces v USA sú veľmi zlou správou pre akcie NVAX. Stále má trhovú kapitalizáciu približne 3,4 miliardy dolárov, hoci za posledný mesiac klesla takmer o 30 %. To znamená, že akcie NVAX sú vážne nadhodnotené, ak nemôžu nájsť trh pre svoje vakcíny proti Covid. Žiaľ, podľa analytikov sa "toto okno príležitosti už zatvorilo" a je lepšie sa vyhnúť tejto spoločnosti, samozrejme toto nie je investičná rada, len analýza pharma spoločnosti, rozhodnutie je na každom investorovi.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Me se libi jak autor tady pise o narustu pres 300% a ted, ze to mame prodat. Autor je asi hodne dobry analytik 😃

wtf před měsícem to hypuješ že potencionální nárůst o 300 % a dneska že máme prodat, jsi dement ?

Už rok Vám to tu píšem, keď boli ešte ceny akcií nad $200. Pozrite si ich 35 ročnú históriu.

To je pravda, ale nedivil bych se, kdyby v ramci 5 let to udelalo zase 200 usd.

Pochybujem o tom, ale na trhu je možné všetko.

Covid už aj na ústupe kým im to schvália

No dosť problém s načasovanim

To je ten pharma business

Vypada to že im už ušiel vlak

No vypada to tak 😅😅