Nvidia Corp. $NVDA+1.8% nedávno oznámila rozdělení akcií v poměru 10 ku 1, což by mohlo inspirovat další technologické giganty k podobným krokům. Bank of America identifikovala 36 společností z indexu S&P 500 s cenami akcií nad 500 USD jako potenciální kandidáty na rozdělení.

Mezi nimi jsou například Microsoft $MSFT+0.2% a Meta Platforms $META+0.1%. Dalšími možnými kandidáty jsou Broadcom $AVGO+3.3%, Super Micro Computer $SMCI-3.0%, ServiceNow $NOW+2.7%, Netflix $NFLX+2.5% a Booking Holdings $BKNG+0.1%, jejichž akcie se obchodují za více než 3 500 USD.

Rozdělení akcií má hlavně psychologický efekt, který může učinit akcie atraktivnějšími pro retailové investory, aniž by změnilo hodnotu podílu. Nvidia, jejíž akcie letos více než zdvojnásobily svou hodnotu, je populární mezi retailovými investory. Podle Bank of America společnosti, které rozdělují své akcie, často dosahují silných výnosů v následujícím roce, s historickým průměrem 25% celkových výnosů oproti 12% pro široký index.

Další nedávná rozdělení zahrnují Apple $AAPL-0.8% a Tesla $TSLA-2.4%, přičemž společnosti jako AutoZone $AZO+0.8%, Regeneron Pharmaceuticals $REGN+1.0% a Eli Lilly $LLY-0.6% jsou také na seznamu potenciálních kandidátů kvůli vysokým cenám svých akcií. Nvidia, jejíž jedna akcie má nyní hodnotu kolem 1 000 USD, rozdělí tuto hodnotu na 10 akcií po 100 USD. Rozdělení je vnímáno jako znamení síly a pozitivní momentum, i když nezaručuje budoucí úspěch.

Myslíte, že by více společností mělo zvážit tento krok, aby učinily své akcie dostupnějšími pro retailové investory?


Partner

Ač pozdě reaguji, ale jsem také více pro splity. Jak říká Kryšfot, pro společnost je to v podstatě jedno a pro trade, jo, levnější opce, ale obecně já to beru že díky splitu jsou akcie více dostupné pro drobnější investory, přeci jenom, mají lepší pocit z toho že mají celou jednotku, než jen zlomky a i to může pomoct ceně růst, když bude přeci větší zájem o nákup. 😁

Je to ciste psychologicka zalezitost, ktera muze podporit drobnejsi investory k nakupu prepalenych akcii :) Ale myslim ze brzo prijde radna korekce, kdy si vetsina rozumnych investoru spis potvrdi ten extremne rychly narust, ikdyz meli narust v zisku, ale ten nebude udrzitelny...prilis konkurence a velke investice statu (USA,Cina,..EU..)do nezavislosti na cipech.

Ve výsledku je to pro společnost "jedno". Někteří mohou mít rádi tu prémiovost, když akcie stojí více, ale jinak se to chová stejně. Já bych radši pro splity aby byly levnější opce :)

Timeline Tracker Overview