S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Kdysi jedny z nejlepších akcií indexu S&P 500 jsou nyní na dně, vyplatí se zde investovat při tomto masivním propadu?

Index S&P 500 v poslední době zažívá určitou volatilitu. Za posledních šest měsíců se index jako celek propadl o 11 %, přičemž pokles zažívají nejvíce tech akcie. Tyto tři nejhorší akcie indexu S&P 500 od listopadu loňského roku naprosto drtily širší trh v období pěti let před tímto zlomem. Dnes se obchodují za absurdně nízké částky, které je ideální využít pro investici právě teď.

Které 3 akcie indexu S&P 500 zažívají prudký pád?

Společnosti Netflix $NFLX+1.5%  a PayPal $PYPL-1.0% v tomto období překonaly širší trh trojnásobně. Společnost Etsy $ETSY+0.1% vyletěla ještě výše, i když je třeba říci, že tento specialista na e-commerce s domácím zbožím vstoupil na veřejný akciový trh teprve v roce 2015. PayPal a Netflix existují mnohem déle a v roce 2016 byly řádově větší než Etsy. Nemusíte být geniální matematik, abyste si uvědomili, že je snazší růst malé společnosti než velké.

Bod zlomu

A pak je tu onen bod zlomu, o kterém jsem se zmínil, kdy se investoři na podzim 2021 všude stáhli od rizikovějších investic. Prudce rostoucím akciím najednou došlo raketové palivo. Tyto 3 jména jsou nyní třemi nejhoršími akciemi indexu S&P 500 za posledních šest měsíců. PayPal $PYPL-1.0% a Etsy $ETSY+0.1% klesly zhruba o 63 % a Netflix $NFLX+1.5% si připsal ještě hlubší pokles o 72 %.

To je z dlouhodobého hlediska smíšená bilance výnosů. Pokud byste tyto akcie koupili v listopadu 2016, vaše akcie Etsy by stále vzrostly o působivých 617 %, ale PayPal získal pouze 113 %, což je těsně před nárůstem indexu S&P 500 o 94 %. A pokud jste tehdy koupili Netflix, možná byste si přáli, abyste si místo toho vybrali indexový fond, protože tato akcie za stejné období posílila jen o 58 %. My se však díváme na tři lídry ve vybraných sektorech. 

Proč tyto akcie klesly - na malou chvíli

Netflix $NFLX+1.5% 

Masivní pád, ale skvělá vstupní cena pro tohoto streamovacího giganta.

Největším prohřeškem Netflixu $NFLX+1.5% je zpomalení přírůstku předplatitelů, a to v nejpomalejším období každého roku. Společnost se zároveň přestala soustředit na čistý růst počtu předplatitelů za každou cenu a zaměřila se na generování peněžních zisků. Nepřesvědčíte mě, že tyto akcie zůstanou na mnohaletých minimech po dobu dalších pár let. Podle mého skromného názoru je Netflix $NFLX+1.5% právě teď skvěle oceněn vůči klesajícímu trendu předplatitelů.

  • Potenciál u $NFLX+1.5% uvidím jen v případě nějakých inovací, kterých v průběhu let moc nepřibývá. Dále to bude chtít vyřešit větší sbírku filmů a seriálů a v neposlední řadě lepší monetizaci a omezení sdílení účtů.
  • Neříkám tím, že společnost není dobrou investicí, jen mi vadí laxní přístup managementu. Proto vidím na trhu atraktivnější jména, co se týká růstu.

PayPal $PYPL-1.0% 

V akciích $PYPL-1.0% potenciál vidím, ale rozhodně si počkám na ještě větší propad (pokud přijde).

Příběh společnosti PayPal $PYPL-1.0% je podobný příběhu společnosti Netflix. Tvůrci trhu se zaměřili na nedostatečný přehled o prognózách, protože expert na digitální platby pozastavil své celoroční pokyny. Myslím, že je odvážné až nesmyslné předpovídat, jak se budou vyvíjet výsledky v roce 2022 tváří v tvář geopolitickému napětí, zuřící inflaci, celosvětovým problémům ve výrobě a přepravě a dalším. Přerušení dlouhodobých výhledů je prostě správná věc a ekonomika elektronického obchodování tu bude stále a rychle poroste, až se svět vrátí do normálu.

Etsy $ETSY+0.1% 

A co se stane, když zvážíte klesající graf akcií $ETSY+0.1%  ve světle skutečného růstu podnikání společnosti? 

Zde vám to ukážu:

Tato společnost měla před začátkem pandemie 2 miliony online prodejců a v poslední aktualizaci svého podnikání 5 milionů. To nevypadá jako přerušený růstový trend, ale jako začátek jedinečného podnikání na dlouhou dobu.

  • Společnost také vykazuje vzrůstající trend tržeb z roku na rok, proto vidím aktuální propad jen vinnou volatilního trhu v čele s fedem a inflací. Jakmile se trh vzpamatuje, tak nevidím žádný problém pro bull-run u této společnosti.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 836 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jinak jako alternativy $NFLX+1.5% jsou z mé stránky $DIS+0.1% a Warner Brothers, zde vidím větší prostor pro růst.

ja osobne mam NXST

Myslím si, že Netflix ještě spadne🙌 Laxní vedení mě taky se.. , jakožto akcionáře 😅

$ETSY+0.1% vypadá zajímavě...

U $ETSY+0.1% nemám vytvořenou žádnou podrobnější analýzu, ale ze základních údajů, které jsem zjistil je vidět vzrůstající trend (tržby i obchody). Očekávám v budoucnu lepší výsledky.