S&P 500 ^GSPC 5,310.44 +0.04%
Tesla TSLA $181.85 +3.94%
Microsoft MSFT $430.70 +1.26%
Meta META $463.52 -1.13%
Amazon AMZN $182.00 -0.84%
Apple AAPL $192.07 +0.54%
Nvidia NVDA $950.77 +0.31%
Alphabet GOOG $178.55 +0.05%

2 ubité růstové akcie z indexu Nasdaq, které si říkají o nákup

V posledních 2 pandemických letech jsme si zvykli na vysoké výnose a to, že trh jde v podstatě pouze jedním směrem. To se ale především v posledních 4 měsících toto roku jasně změnilo a připomnělo nám, že korekce jsou nevyhnutelnou součástí investičního cyklu. Následující dvě růstové akcie se nacházejí nejméně 64% pod svými historickými maximy a nyní si přímo říkají o nákup za sníženou cenu. 

Obě akcie jsou součástí technologického indexu Nasdaq Composite

Od začátku roku vstoupily indexy S&P 500 a ikonický Dow Jones Industrial Average do oblasti korekcí s příslušnými poklesy o nejméně 10 %. Ještě hůře na tom byl růstový index Nasdaq Composite, který od listopadového dosažení svého historického maxima ztratil 23 %. Tím se Nasdaq oficiálně ocitl na svém prvním medvědím trhu od pandemického krachu v březnu 2020.

Přestože velké poklesy hlavních indexů mohou být někdy děsivé, historie ukázala, že jsou ideální dobou pro zhodnocení peněz. Každý hlavní index, včetně Nasdaq Composite, se nakonec z každé korekce oklepe.

Etsy $ETSY-0.9% 

První růstovou akcií, která byla sražena poklesem medvědího trhu je specializovaná online maloobchodní platforma Etsy. Tato bývalá pandemická superstar ztratila 70 % své hodnoty od doby, kdy před pěti měsíci dosáhla svého.

Roční graf akcie Etsy, Zdroj: Google Finance 

Největší obavy pro Etsy představuje historicky vysoká inflace a rostoucí vyhlídky na recesi ve Spojených státech. Náklady prakticky na všechno prudce vzrostly, což hrozí snížením spotřebitelských výdajů. To by byla špatná zpráva pro Etsy, která se spoléhá na to, že obchodníci časem zvýší své výdaje na reklamu. Na druhou stranu, snažit se načasovat nevyhnutelnou recesi v americké ekonomice je bláhové. Historie ukázala, že většina recesí trvá jen několik měsíců nebo pár čtvrtletí. Oproti tomu období hospodářské expanze se měří na roky. Nakupovat rychle rostoucí a inovativní hráče v oblasti elektronického obchodu v obdobích slabosti a držet je po léta bude pravděpodobně chytrý tah.

Společnost Etsy navíc přináší konkurenční výhodu, která by jí měla umožnit vyniknout. Zatímco většina online maloobchodních platforem se zaměřuje na objem, obchodníci společnosti Etsy jsou obvykle menší podniky, které nabízejí jedinečné/přizpůsobené produkty a služby, jež zvyšují angažovanost spotřebitelů. Neexistuje žádná online maloobchodní platforma, která by nabízela angažovanost v takovém měřítku jako Etsy. Další věcí, která by měla dlouhodobé investory nadchnout, je úspěch společnosti při přeměně příležitostných zákazníků na stálé kupující. 

Etsy má dobrou pozici k dosažení udržitelného dvouciferného růstu tržeb. Na základě konsensuální prognózy zisku Wall Street lze podíl Etsy v roce 2023 získat za pouhý 21násobek předpokládaného zisku. To je nejlevnější cena, jaká kdy v této společnosti byla.

Green Thumb Industries

Druhou růstovou akcií, která byla naprosto rozprášena a nyní si říká o koupi, je konopný provozovatel Green Thumb Industries $GTBIF. Akcie společnosti Green Thumb klesly o 64 % od dosažení svého maxima před něco málo více než rokem.

Roční graf akcie Green Thumb Industries, Zdroj: Google Finance 

V prvním čtvrtletí roku 2021 byly marihuanové akcie v kurzu. Díky Kongresu vedenému demokraty a nástupu prezidenta Joea Bidena do funkce se zdálo pravděpodobné, že se legalizace nebo přinejmenším reforma konopí stane skutečností. Avšak vzhledem k tomu, že čas zákonodárců ovládly COVID-19 a geopolitické otázky, žádné reformy na půdě Kapitolu schváleny nebyly. V důsledku toho se akcie marihuany, jako je Green Thumb, dostaly do úzkých.

I přes absenci federálních reforem jsme však byli svědky toho, že tři čtvrtiny všech států konopí v nějaké podobě legalizovaly. Dodejme, že 18 z těchto států dalo zelenou rekreačnímu užívání pro dospělé. Jde o to, že regulace v jednotlivých státech poskytuje více než dost příležitostí společnosti Green Thumb Industries. 

Green Thumb minulý měsíc otevřela svou 77. fungující výdejnu a v roce 2021 generovala maloobchodní prodeje ze 14 států. Ačkoli je přítomna na trzích s vysokými příjmy, jako je Kalifornie, společnost se moudře rozhodla vstoupit na řadu trhů s omezenou licencí. Je to způsob, jak podpořit konkurenci a zajistit, aby společnosti měla spravedlivou šanci vybudovat si značku (značky) a získat si příznivce.

Jediným faktorem, který činí Green Thumb skutečně výjimečným, je jeho sortiment. Pouze asi třetina tržeb společnosti pochází ze sušených květin. Zbytek připadá na varovací produkty, infuzní nápoje, pre-rolls, edibles a další deriváty. Klíčové je, že deriváty mají vyšší ceny a lepší marže. Tyto vyšší marže umožnily společnosti Green Thumb vytvářet opakované zisky, zatímco většina ostatních výrobců drog stále prodělává.

Obě zmíněné akcie lákají především na slušný růstový potenciál, diverzifikovanost příjmů a konkurenční výhodu. Právě u druhé ze zmíněných společnosti ale považuji za nutnost být před investicí řádně seznamem s riziky a fungováním tohoto sektou, nad kterým neustále visí otazník s případnými reformami. Článek slouží pouze jako vzdělávací matriál a proto se nejedná o investiční doporučení. Analytikem obou akcií je Sean Williams. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 504 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

@pb2205, @halasz13 vy jste se akciemi $ETSY-0.9% také zabývali. Tak co se vám na nich nejvíce libí a jaká vidíte naopak rizika?

o Green Thumb Industries jsem nikdy předtím neslyšel, díky za tip :d

Rádo se stalo :)

$ETSY-0.9% tu vidím čím dál tím častěji :))

Ta cena je poměrně atraktivní, takže se o akcii nyní hodně píše...