S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

5 nejlepších indexových fondů, které vás udělají bohatými

Neodmyslitelnou součástí investovaní jsou dnes i ETF fondy. Ty nabízejí jednoduchý způsob, jak si vytvořit diverzifikované portfolio, protože poskytují širokou expozici napříč mnoha třídami aktiv, odvětvími a zeměpisnými oblastmi. Zde 5 nejlepších z nich, které by měl každý investor znát. 

Pasivní investovaní se stává čím dál tím více populární 

Nejlepší dlouhodobé ETF

Nejlepší ETF pro dlouhodobé investování drží diverzifikované portfolio akcií a zároveň si účtují velmi nízkonákladový poměr ETF. Zde je několik takových: 

1. Vanguard S&P 500 ETF

Na Vanguard S&P 500 ETF $VOO+0.1% je indexový fond určený ke sledování indexu S&P 500. Tento index představuje 500 největších amerických veřejně obchodovaných společností. Cílem tohoto ETF je přesně sledovat výnosy tohoto indexu, který je hlavním měřítkem pro celkové výnosy amerického akciového trhu. Nabízí investorům vysoký potenciál růstu investice, což z něj činí ideální dlouhodobou investici.

Stejně jako fond S&P 500 používá tento ETF strategii tržní váhy, která dává větší váhu největším společnostem. V důsledku toho tvořilo na začátku roku 2022 jeho 10 největších podílů více než 30 % celkových čistých aktiv. To dává investorům relativně koncentrovanou expozici vůči největším společnostem v indexu.

Tento ETF nabízí investorům expozici vůči největším americkým akciím za velmi nízkou cenu. Jeho nákladový poměr ETF ve výši 0,03 % je výrazně nižší než průměrný nákladový poměr v odvětví ve výši 0,24 %.

2. Invesco S&P 500 Equal Weight ETF

Invesco S&P 500 Equal Weight ETF $RSP+0.1% je rovněž indexový fond, jehož cílem je sledovat akcie indexu S&P 500. Místo přístupu založeného na tržní kapitalizaci však používá přístup založený na rovné váze. V důsledku toho představuje 10 nejvýznamnějších akcií tohoto ETF pouze 2,5 % jeho celkových aktiv.

Tento přístup snižuje riziko koncentrace tím, že poskytuje širokou expozici vůči 500 akciím v indexu S&P 500. Tento ETF má relativně nízký nákladový poměr 0,2 %. To je přiměřený poplatek za získání široké expozice vůči 500 největším veřejným společnostem v USA s rovnou váhou.

3. iShares Russell 1000 Growth ETF

iShares Russell 1000 Growth ETF $IWF+0.0% poskytuje expozici vůči americkým společnostem, u nichž se očekává, že budou zvyšovat své zisky nadprůměrným tempem ve srovnání s širším akciovým trhem. Na začátku roku 2022 fond držel akcie přibližně 500 společností.

Tento ETF uplatňuje přístup založený na tržním vážení. Z tohoto důvodu tvoří jeho 10 nejvýznamnějších podílů téměř 50 % jeho celkových aktiv. Vzhledem k jeho růstovému zaměření tvoří technologické akcie významnou část držby fondu. Celkově se sektor informačních technologií podílel na držbě ETF 46 %.

Tento ETF účtuje investorům přiměřený nákladový poměr ve výši 0,19 %. To je přiměřená cena za získání dlouhodobé expozice vůči růstovým akciím.

4. Vanguard Real Estate ETF

Na adrese Vanguard Real Estate ETF $VNQ+0.0% investuje do akcií realitních společností se zaměřením na realitní investiční trusty (REIT). Tyto subjekty obvykle vlastní komerční nemovitosti přinášející výnosy , jako jsou byty, kancelářské budovy, maloobchodní nemovitosti a průmyslové komplexy.

Na začátku roku 2022 měl tento REIT ETF celkem 164 podílů. Deset nejvýznamnějších z nich tvořilo 44,7 % jeho aktiv. Tento fond si účtuje relativně nízký poplatek ve výši 0,12 %. To z něj činí levný způsob, jak získat expozici na trhu nemovitostí, který je historicky vynikající dlouhodobou investicí.

5. Schwab U.S. Dividend Equity ETF

Schwab U.S. Dividend Equity ETF $SCHD+0.1% sleduje index zaměřený na držbu dividendových akcií známých kvalitou a udržitelností výplaty dividend. Tento ETF umožňuje investorům využívat sílu dividend při dosahování atraktivních celkových výnosů pro investory v dlouhodobém horizontu.

Tento ETF držel na začátku roku 2022 akcie více než 100 akcií vyplácejících dividendy. Fond nabízel dividendový výnos kolem 3 %, což je přibližně dvojnásobek výnosu indexu S&P 500.

Tento ETF si účtuje velmi nízký nákladový poměr ve výši 0,06 %. Díky tomu si investoři ponechávají značnou část dividendových výnosů, které tento fond generuje. Díky těmto vlastnostem je tento ETF velmi levným způsobem, jak získat pasivní příjem prostřednictvím dividendových akcií, které jsou historicky výjimečnými dlouhodobými investicemi.

Výkonost jednotlivých ETF v posledních 5 letech, Zdroj: Google Finance 

Proč jsou ETF vhodné pro dlouhodobé investory

ETF mohou být skvělým stavebním kamenem pro dlouhodobé investory. Mohou poskytnout širokou expozici vůči tržním sektorům, zeměpisným oblastem a průmyslovým odvětvím a pomoci investorům rychle diverzifikovat jejich portfolia a snížit jejich celkový rizikový profil.

Nejlepší dlouhodobé ETF poskytují tuto expozici za relativně nízký nákladový poměr. Nízké náklady umožňují investorům dosahovat výnosů, které zhruba odpovídají podkladovému indexu, který mají tyto fondy dlouhodobě sledovat.

Osobně do ETF neinvestuji, protože dokážu dosahovat vyšších výnosů výběrem jednotlivých akciových titulů. I tak ale tyto diverzifikované fondy považuji za tu nejlepší možnost pro většinu investorů, kteří hledají dlouhodobě vysoké výnosy. Ještě zmíním, že se nejedná o investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Seznam ETF fondů sestavil analytik Matthew DiLallo. 

Které ETF vás zaujalo nejvíce?

Głosuj, aby zobaczyć wyniki! 136 odpowiedzi już jest!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

Autor @spritely22 má karmu 534 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

taka zaručená klasika

Přes koho byste doporučili investice do ETFek? :)

například přes brokera Degiro, ten má v tomto ohledu poměrně výhodné podmínky a široký výběr ETF

Šel bych sám proti sobě kdybych napsal, že s tím nesouhlasím 😁

@trollbringer a která ETF preferuješ?

Jsem hodně zvedávej, jestli  $IWF+0.0% bude dosahovat stejně výkonnosti jako doposud

Poslední 2 roky byli opravdu výjimečné, čekal bych spíše nějaké ochlazení

Většině lidí bude bohatě stačit SP500

to určitě, je ale dobré vědět, že existují i jiné alternativy :))

jsem zvědavý, jak bude výkonnost sp500 v blízké budoucnosti vypadat 😅 očekávám hubenější léta

to více lidí