S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Další zářiový propad? 5 akcií ke koupi 👇

Historie ukázala, že výprodej na trhu je skvělou příležitostí k doplnění portfolia o kvalitní společnosti. Ačkoli nikdo nedokáže předpovědět, kdy k tomu dojde, k poklesu o 10 % dochází přibližně jednou za dva roky. Proto upozorňuji na pět vysoce kvalitních společností, které je vhodné koupit, pokud se poslední pokles bude opakovat a nakonec přetrvá. 

 

 

Markel - $MKL+0.0% 

Společnost Markel byla pro svou podobnost s Berkshire Hathaway nazývána "malou Berkshire". Je to také pojišťovací společnost, která část svých volných prostředků - pojistného vybraného z pojistek, které nebylo vyplaceno na pojistném plnění - používá k investování do akcií a nákupu podniků. 

 

Jeden velký rozdíl je v tom, že Markel $MKL+0.0% je společnost s majetkem v hodnotě pouze 16,5 miliardy dolarů. To jí dává větší flexibilitu v tom, co může nakupovat, a nabízí akcionářům potenciál pro desetiletí stabilních výnosů na trhu. Chcete důkaz? Překvapilo by vás, kdybyste zjistili, že akcie společnosti Markel od roku 1990 překonaly výkonnost společnosti Berkshire Hathaway? Tak ano, opravdu překonaly.

 

S necelým 37násobkem velikosti gigantu Warrena Buffetta má Markel $MKL+0.0% stále téměř neomezenou možnost použít stejný model. Možná to není vzrušující technologická akcie ani nezdvojnásobí vaši investici během krátké doby, ale je to osvědčená společnost, která dokáže porazit trh a dodat portfoliu určitý balanc. Pokud se vám naskytne příležitost přidat akcie během výprodeje, využijte ji.

 

Adobe - $ADBE-0.8%  

S tržní kapitalizací 300 miliard dolarů je Adobe jednou z největších softwarových společností na světě. Její aplikace jsou základem mnoha obsahů, které vytvářejí kreativní profesionálové. V průběhu let jim také poskytla možnost spravovat, měřit a zpeněžovat jejich produkci. Společnost rozděluje své výsledky do tří kategorií.

 

Digitální média zahrnují nabídku kreativního cloudu společnosti. Jedná se o předplacenou službu, v níž jsou umístěny aplikace prakticky pro každého, kdo vytváří nebo dodává obsah. Segment digitálních zkušeností je cloudová platforma, která pomáhá společnostem poskytovat co nejpoutavější zákaznické zkušenosti. Poskytuje vše od správy a automatizace marketingu až po digitální obchodování a prediktivní analýzu. A konečně divize vydavatelství a reklamy obsahuje kromě nabídky reklamního cloudu i starší produkty.

 

Podnikání se daří úžasně dobře. Za posledních deset let vzrostly tržby $ADBE-0.8% o 241 % a volný peněžní tok o 281 %. Za prvních devět měsíců fiskálního roku 2021 vykázala tržby ve výši 11,7 miliardy dolarů, což je o 24 % více než ve stejném období loňského roku a o 43 % více než v roce 2019. Společnost $ADBE-0.8% není zadlužená a její návratnost investovaného kapitálu činí 33 %. To je o něco lepší než u Microsoftu.

 

Generální ředitel Shantanu Narayen vidí sílu napříč celým podnikem a věří, že digitální transformace bude pohánět finanční výkonnost společnosti i v době, kdy bude investovat do toho, co nazývá "obrovskými tržními příležitostmi". Není pochyb o tom, že budoucnost je velmi slibná. Proto se domnívám, že jakýkoli výraznější výprodej je pro investory darem. Využijte toho, pokud ho dostanete, a nakupte akcie Adobe.

 

Take Two Interactive - $TTWO-1.6% 

Take Two má jednu z nejpopulárnějších video herních sérií všech dob - Grand Theft Auto. V loňském roce byl pátý díl série - GTA V - třetí nejprodávanější videohrou vůbec. Za ním se umístil pouze Minecraft a Tetris. Chcete další důkaz? Trvalo tři dny, než GTA V dosáhlo prodeje ve výši 1 miliardy dolarů. To je více než pětkrát rychleji než nejbližší videohra, nejúspěšnější film Harry Potter a Avatar. A to má společnost v rukávu ještě další.

 

Další z jejích populárních her, série NBA2K je rovněž chválena za svou propracovanost i komerční úspěch. Co mě však na Take Two vzrušuje $TTWO-1.6%, je to, co mají tyto hry společné. Obě nabízejí pohlcující zážitek ve virtuálním světě, kde se možnosti zdají být nekonečné. Vzhledem k tomu, že se stále více mluví o metaverzu, společnost již dokázala, že dokáže vytvářet poutavé virtuální světy, kde se uživatelé podílejí na vytváření vlastních zážitků i zážitků ostatních. 

 

To společnost finančně vyzdvihlo. Od roku 2012 vzrostly tržby o 308 %. To je v porovnání se 70 % společnosti Activision Blizzard a 36 % společnosti Electronic Arts příznivé. Tito vydavatelé už ovšem byli zavedenější. Přesto to pomáhá zdůraznit, proč si myslím, že Take Two $TTWO-1.6% je herním výrobcem, kterého je vhodné koupit v případě výprodeje trhu.

 

Boston Beer - $SAM+3.1% 

Řídit se trendy v odvětví alkoholických nápojů je jako jízda na horské dráze. Chutě v USA se v průběhu let změnily a na pozici nejoblíbenějšího nápoje se vystřídalo víno, whisky, tvrdý cider, řemeslná piva a tvrdé pivo. Většinou se bostonskému pivu dařilo uspět bez ohledu na to, co bylo zrovna v módě. Pro akcionáře $SAM+3.1% to však byla cesta nahoru a dolů. Za posledních 20 let akcie třikrát zaznamenaly pokles o nejméně 60 %.

 

V jednom z těchto propadů se nachází i nyní, kdy se Truly - její značce tvrdého seltzeru - uprostřed laviny konkurence nedaří. Po tomto poklesu se investorům nabízí příležitost, která se jim příliš často nenaskytne. Analytici stále očekávají v letošním roce tržby ve výši 2,16 miliardy dolarů. Díky tomu se předpokládaný poměr P/S ve výši necelých tří blíží nejnižší úrovni od začátku roku 2019.

 

Samozřejmě se může stát, že bude hůř, než bude lépe. Vedení společnosti $SAM+3.1% v červenci snížilo odhad zisku a na začátku tohoto měsíce pak stáhlo výhled s tím, že dojde k odpisům a poplatkům spojeným s produktem. Ačkoli je to děsivé, vsadím se, že Boston Beer zopakuje svou historii, kdy přežije pokles, najde nový trend a v příštích letech se vyšvihne na nová historická maxima.

 

Vertex Pharmaceuticals - $VRTX+2.1% 

Někteří výrobci léčiv mají portfolio léčebných postupů v mnoha oblastech onemocnění. Jiní se zaměřují na jeden typ onemocnění a snaží se v této oblasti dominovat. Takto společnost Vertex vybudovala tržní kapitalizaci ve výši 48 miliard dolarů a roční tržby ve výši 6,7 miliardy dolarů. Společnost má čtyři schválené léky na cystickou fibrózu onemocnění, které způsobuje hromadění hlenu v orgánech a léčí zhruba polovinu z 83 000 pacientů v USA, Evropě, Austrálii a Kanadě.

 

Vedení společnosti $VRTX+2.1% věří, že může léčit dalších 30 000 těchto pacientů, a to úspěšnou komercializací léků na trzích, kde nedávno získala schválení, získáním schválení na nových trzích a zavedením svého nejnovějšího léku na CF v USA a Evropě. Společnost také uzavřela partnerství s dalšími biotechnologickými společnostmi, aby si udržela svou pozici v oblasti CF a prozkoumala nové možnosti růstu. 

 

Vynaložila 900 milionů dolarů na nákup kontrolního podílu léku CTX001, její spolupráce se společností CRISPR Therapeutics $CRSP-4.0% pro léčbu srpkovité anémie a beta talasemie. Společnost má v klinických zkouškách také neopioidní léčbu proti bolesti, lék zaměřený na onemocnění ledvin a terapii diabetu 1. typu odvozenou od kmenových buněk. Vertex má také před klinické programy na bázi genů se společnostmi Moderna $MRNA+0.7% a Arbor Biotechnologies. Jedná se o robustní portfolio s velkým potenciálem.

 

Navzdory tomu Wall Street společnosti $VRTX+2.1% příliš nevěří. Její poměr ceny k prodejům je nejnižší od roku 2012 - od roku, kdy začala prodávat svůj první lék na CF. Analytici očekávají, že v letošním a příštím roce prodeje porostou, čímž se sleva ještě zvýrazní. Se silným základem v oblasti CF a tak velkým potenciálem v přípravě by společnost Vertex Pharmaceuticals mohla být již nyní velmi výhodnou investicí.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Skvělý rozbor 👍