Sodček za 60 dolarjev? Cene nafte se bodo leta 2025 znižale zaradi presežka na trgu, meni Citi

Cene nafte bi se lahko leta 2025 občutno znižale, saj bo na trgu nastal velik presežek, je opozorila družba Citi. Glavni razlogi za to so zmanjšanje povpraševanja zaradi vse večje uporabe električnih vozil in večje energetske učinkovitosti, medtem ko se bo proizvodnja zunaj OPEC povečala.

Napovedi banke Citi

Po osnovnem scenariju družbe Citi bo cena svetovne referenčne nafte Brent začela padati v četrtem četrtletju leta 2024 in se leta 2025 ustalila pri 60 dolarjih za sod. Svetovne zaloge nafte naj bi se prihodnje leto povečale za 1,4 milijona sodov na dan.

Članice OPEC+ so nedavno napovedale načrte za povečanje proizvodnje za 2,5 milijona sodov na dan od oktobra do septembra 2025. Tudi če bi OPEC+ v celoti preklical svoj načrt, bi bil na trgu še vedno presežek v višini 900.000 sodov na dan, menijo analitiki družbe Citi.

Proizvodnja zunaj OPEC

Pričakuje se, da se bo proizvodnja nafte zunaj OPEC leta 2025 povečala za 1,8 milijona sodov na dan, predvsem zaradi povečane proizvodnje v Severni Ameriki, Braziliji in Gvajani. Ta rast proizvodnje bo za 900.000 sodov na dan presegla pričakovano upočasnjeno rast povpraševanja.

"Upočasnitev rasti povpraševanja je odraz vse večje energetske učinkovitosti in vse večjega izpodrivanja nafte z električnimi vozili," so dejali analitiki družbe Citi. "Brez motenj v oskrbi se zdi malo verjetno, da bo OPEC+ vrnil nafto na trg, ne da bi sprejel nižje cenovne razpone."

Možni scenariji

Po osnovnem scenariju družbe Citi OPEC+ zamuja z vrnitvijo sodov na trg do sredine leta 2025. Če pa se bo skupina držala svojega načrta, bo na naftnem trgu presežek znašal 2,6 milijona sodov na dan ali več. V tem primeru bi lahko cene nafte Brent padle pod 50 dolarjev za sod.

Tudi Deutsche Bank je opozorila na padec cen nafte, če bo OPEC+ povečal proizvodnjo, kot je načrtovano. Analitik Michael Hsueh je dejal, da trg ne bo mogel absorbirati te količine nafte. Deutsche Bank napoveduje, da bi lahko cene nafte Brent padle pod 60 dolarjev za sod, če bo OPEC+ izvedel načrt. V primeru skromnejšega povečanja proizvodnje banka pričakuje, da bo cena do konca leta 2025 znašala približno 75 dolarjev za sod.

Tudi družba TD Securities je opozorila, da bi se lahko temeljni kazalniki leta 2025 hitro poslabšali, če bo OPEC+ povečal proizvodnjo.

Opozorilo Mednarodne agencije za energijo

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je v sredo opozorila, da bo svet do leta 2030 preplavljen z nafto, saj bodo proizvodne zmogljivosti za osem milijonov sodov na dan presegle ocene povpraševanja. To bi lahko povzročilo neizkoriščene zmogljivosti, podobne tistim na vrhuncu pandemije Covid-19, kar bi imelo resne posledice za gospodarstva OPEC in ameriško industrijo skrilavca.

"Ker okrevanje po pandemiji izgublja zagon, prehod na čisto energijo napreduje, struktura kitajskega gospodarstva pa se spreminja, se rast svetovnega povpraševanja po nafti upočasnjuje in doseže vrh do leta 2030," je dejal izvršni direktor IEA Fatih Birol.

---

Izjava o omejitvi odgovornosti: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito lastno analizo.

Vir: Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .

No comments yet
Timeline Tracker Overview