S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

5 mocných "brandových" 💯 akcií pro každého, kdo chce posílit 💪 a vybalancovat ⚖️ své portfolio

Nedávno jsem četl článek o tom, co hodlá mateřská společnost Reeboku, společnost Authentic Brands udělat pro oživení této kdysi dominantní společnosti vyrábějící tenisky. Zatímco vzestup a pád Reeboku je fascinující příběh, článek mě přiměl k zamyšlení nad "brand" akciemi a potenciálním vytvoření portfolia z nich 🤔

 

 

Koneckonců sama společnost Authentic Brands podala žádost o vstup na burzu a mnozí by to označili za jedno z nejzajímavějších IPOs tohoto roku. Podle Finviz.com existuje v americkém burzovním systému 34 veřejných společností, které mají v názvu slovo "Brands". Doporučím vám tedy pět podle mě nejlepších akcií k nákupu z této skupiny.


Restaurant Brands International $QSR+0.2% 

 

Na svůj seznam akcií k nákupu jsem jako první zařadil společnost Restaurant Brands International, vlastníka restaurací Tim Hortons, Burger King a Popeye's. Burger King koupil Tim Hortons v roce 2014, čímž vznikla společnost $RBI

 

Od té doby jsem měl problém se s fúzí smířit, vzhledem k tomu, že generální ředitel Burger Kingu nutil každého zaměstnance centrály Tim Horton's, aby v patnáctiminutových rozhovorech zdůvodnil svou práci 🤨.

 

K dnešnímu dni bych řekl, že jsem měl pravdu, když jsem byl znepokojen špatným zacházením se zaměstnanci. Za posledních pět let do 22. září dosáhly akcie $QSR+0.2% celkového výnosu 9,0 %, což je méně než celý kanadský trh a téměř polovina výnosu celého amerického trhu.

 

V srpnu se Tim Hortons China, společný podnik $RBI a hongkongské soukromé investiční společnosti Cartesian Capital, dohodl na fúzi se společností Silver Crest Acquisition Corp. $SLCR+1.8% v transakci, která ocenila čínský segment Tim Hortons na 1,7 miliardy dolarů.

 

Dokud bude 3G Capital vlastnit téměř 30 % akcií $RBI, budu ve svém chválení opatrný. Nicméně s volným peněžním tokem (FCF - Free Cash Flow) za posledních 12 měsíců (TTM) ve výši 1,35 miliardy dolarů a výnosem FCF ve výši 7,0 % by nyní mohla být vhodná doba pro získání některých akcií $QSR+0.2%

 

Constellation Brands $STZ+1.2% 

 

Známkou toho, že se společnost Constellation Brands stala velkou firmou v Americe, je nedávné oznámení, že přestěhuje 400 svých zaměstnanců z kanceláří v Canandaigua ve státě New York do centra Rochesteru.

 

"Investice společnosti se odhaduje na 50 milionů dolarů, zatímco Landers [Peter Landers, většinový investor ve skupině, která vlastní nemovitost v centru města] tvrdí, že majitelé/developeři' vynaloží téměř 35 milionů dolarů na historickou rekonstrukci, odstranění nátěrů ze stropů a cihlových zdí a vybudování parkovacího domu se 120 místy," uvedl list The Democrat & Chronicle.

 

Společnost Constellation je známá mimo jiné díky pivu Corona a Modelo, vodce Svedka a vínu Woodbridge, ale největší pozornost se věnuje její investici do společnosti Canopy Growth $CGC+10.9%.

 

Je to proto, že trvá věčnost, než se projeví přínosy její mnohamiliardové investice do kanadské konopné společnosti $CGC+10.9%. Od získání 9,9 % v říjnu 2017 se akcie $STZ+1.2% pohybují do strany téměř 48 měsíců.

 

Jako člověk, který firmu už delší dobu sleduje, vidím potenciální růst její investice do Canopy jako velký důvod k nákupu za současné ceny. Společnost Constellation má FCF ve výši 2,0 miliardy dolarů, což je dobré pro FCF výnos 4,9 %. Když vezmete v úvahu hodnotu, kterou její investice teprve vytěží, je ocenění $STZ+1.2% více než rozumné, či dokonce výhodné.

 

Fortune Brands Home & Security $FBHS-2.1% 

 

Společnost Fortune Brands Home & Security byla před téměř deseti lety vyčleněna z Fortune Brands Inc. v rámci plánu tehdejšího holdingu přinést akcionářům dodatečnou hodnotu.

 

Současně prodala za 1,225 miliardy dolarů svou divizi Acushnet a přejmenovala Fortune Brands na Beam Inc, což je divize holdingu zaměřená na výrobu lihovin. Společnost Beam byla následně v roce 2014 prodána společnosti Suntory Holdings za 16 miliard dolarů, včetně převzetí dluhu.

 

Akcionáři Fortune $FBHS-2.1% získali za každou akcii mateřské společnosti jednu akcii $FBHS-2.1%. Akcie $FBHS-2.1% dosáhly za posledních deset let celkového výnosu 664 %, což je o 548 bazických bodů více než celý americký trh.

 

Společnost má tři provozní segmenty: Instalatérství, venkovní a bezpečnostní služby a skříně. Mezi její značky patří vodovodní baterie Moen, dveře Larson, zámky Master Lock, skříně MasterBrand a mnoho dalších.

 

Dohromady dosahují tržeb v TTM ve výši 7,02 miliardy dolarů, provozního zisku 1,03 miliardy dolarů, FCF ve výši 650 milionů dolarů a výnosu FCF ve výši 5,0 %.

Je to podle mě skvělý podnik, který jde vlastnit dlouhodobě. 

 

Cornerstone Building Brands $CNR+0.2% 

 

 

Ze všech jmen na tomto seznamu je Cornerstone Building Brands jediné, které jsem před psaním této analýzy moc neznal. Tento dodavatel stavebních výrobků pro komerční a obytné budovy a pro opravy a rekonstrukce se sídlem v Severní Karolíně je největším výrobcem exteriérových stavebních výrobků v Severní Americe.

 

Ačkoli název Cornerstone vznikl teprve v listopadu 2018 po fúzi společností NCI Building Systems a Ply Gem Parent LLC, obě společnosti mají více než 75letou historii.

 

Od dokončení fúze zažily akcie $CNR+0.2% řadu vzestupů a pádů, v březnu 2020 klesly v rámci korekce na méně než 3 dolary, v červnu se zotavily na téměř 20 dolarů a koncem září se opět usadily okolo 10 dolarů.

 

Významným vlastníkem akcií Cornerstone $CNR+0.2% je společnost BlueTower Asset Management, správce portfolia se sídlem v Texasu. V rámci své strategie vlastní tento fond 17 akcií, z nichž $CNR+0.2% má u nich největší váhu a tvoří úctyhodných 18,6 % portfolia. Zde je to, co společnost BlueTower uvedla o společnosti Cornerstone ve svém dopise akcionářům za 2. čtvrtletí 2021:

 

"S tím, jak bude společnost realizovat akviziční synergie, bude pokračovat boom v oblasti bydlení a Cornerstone bude splácet dluh, bude hodnota společnosti investorům zřejmá a cena akcií poroste tak, aby odpovídala její skutečné fundamentální hodnotě," napsal manažer portfolia BlueTower Andrew Oskoui.

 

"Investoři, kteří byli dříve odrazováni vysokou úrovní zadlužení, budou investovat při nižší úrovni zadlužení. Cena akcií se již ztrojnásobila oproti průměrné ceně, kterou platili naši dlouhodobí investoři, ale stále se domníváme, že společnost má vysokou očekávanou míru budoucí návratnosti."

 

Oskoui krásně shrnul i mé pocity ohledně  $CNR+0.2%, takže s ním nemůžu než absolutně souhlasit 😄.

 

BellRing Brands $BRBR-1.1% 

 

Pokud jste někdy jedli náhodou třeba tyčinku PowerBar, určitě jste o společnosti BellRing Brands slyšeli. V říjnu 2019 společnost Post Holdings $POST+1.0% oddělila své bývalé aktivity v oblasti výživy, značky PowerBar, Premier Protein a Dymatize a prodala 39,43 milionu akcií po 14 dolarech za akcii. 

 

Z IPO získala přibližně 516,4 milionu dolarů. Výtěžek použila na splacení části dluhu vůči mateřské společnosti a na nákup akcií provozní společnosti BellRing Brands.

 

Po IPO vlastnila společnost Post 71 % akcií $BRBR-1.1%. V srpnu 2021 společnost Post oznámila, že většinu tohoto podílu plánuje rozdělit mezi akcionáře. Očekává se, že tento krok bude zahrnovat zvláštní peněžní dividendu pro akcionáře společnosti Post.

 

Současně s oznámením o distribuci; oznámila také výsledky za 3. čtvrtletí 2021. Tržby v tomto čtvrtletí vyskočily oproti loňskému roku o krásných 68 % na 342,6 milionu dolarů, zatímco její provozní zisk vzrostl o 68 % na 51,5 milionu dolarů.

 

FCF společnosti BellRing $BRBR-1.1% činí 214,3 milionu dolarů. Při tržní kapitalizaci 1,3 miliardy dolarů je výnos FCF 16,5 %, což je moc hezká hodnota, která do určité míry odráží sílu společnosti. Kdybych byl akcionářem společnosti Post, držel bych se svých akcií BellRing rozhodně dlouhodobě.

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Fajn výběr 👍 $QSR+0.2% je top

díky 😄

$BRBR-1.1% zaujalo 😁

to jsem rád 😄

$CNR+0.2% se mi líbí. Super tip!

díky 😄

žádnou z nich neznám 😭, ale díky kouknu na to 😄...třeba se něčemu přiučím 😁

Kto chce nech si pozrie spoločnosť $SNAX - Stryve foods, malá ale rýchlo rastúca spoločnosť s veľkým potenciálom v tomto odvetví, hlavne produkty sušeného mäsa majú veľký potenciál, uvidíme...

souhlasím, dobrý pick 😁

Další super analýza, děkuji. Určitě si něco vyberu 💰💰💰

Díky 🙏😄

Letos jsem hodně zvědav na dvě IPO, která nás ještě čekají. Authentic Brands a Rivian. Jinak se přidávám k @captainjack s přiznáním, že $STZ+1.2% taky vlastním. 😉

Na Authentic Brands IPO taky čekám 😄 a už se nemůžu dočkat

$QSR+0.2% má koukám taky zcela nenápadně docela pěknou dividendu - aktuální výnos 3,39 %. 🤔

To je bonus k už tak dobré akcií 😄

$STZ+1.2% držím. A když jsem na post klikal, nečekal jsem, že narazím na akcie, které vlastně tak úplně neznám! 👀 Čekal jsem ještě stálice jako $PG+0.8%, $KHC+0.6% atp. Určitě si je tedy hodím pod mikroskop, díky!

Některé nejsou moc známé to je pravda, ale tak někoho by mohlo zaujmout si vytvořit "brands" portfolio. $STZ+1.2% je moc dobrá akcie 😄 a do budoucna jsem přesvědčen o jejím úspěchu

lol znám tak 2, ale kouknu na zbytek, díky

super, dejte vědět, jestli nějaká zaujme 😁

Všichni píšou o $STZ+1.2% tak dám asi jejich rady a odpoledne nakoupím 😁