S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Než zainvestuje do akciového trhu, měli byste si nejprve odpovědět na tyto 3 otázky

Možná vás láká zapojit se do akce, když akcie prudce rostou, ale finanční odborníci doporučují dát si pauzu, než do ní skočíte. Pokud jde o investování do zdánlivě žhavých akcií, může být snadné nechat se strhnout humbukem a strachem, že něco prošvihnete. Je však důležité si skutečně uvědomit, jak obtížné je úspěšně vybírat akcie. Je to riskantní a obecně to není spolehlivý způsob budování bohatství. Proto existuje několik standardních zásad, kterými by se měl člověk řídit, než začne uvažovat o investování do jednotlivých akcií nebo do jedné konkrétní investice.

Pokud ale jste ochotni podstoupit riziko, zde jsou tři otázky, které byste si měli položit před nákupem jakékoli akcie.

 

 

1. Mohu si dovolit o tyto peníze přijít?

Nejprve zhodnoťte, zda vydáváte částku, kterou si můžete dovolit ztratit. Opět nezapomeňte, že finanční odborníci varují před snahou vybírat akcie a časovat trh. Je nesmírně obtížné překonat výkonnost trhu a ještě obtížnější je dosahovat jí konzistentně v průběhu času.

 

Jedním ze zlatých pravidel je, že nikdy neinvestujte více, než jste ochotni ztratit. Mějte na paměti, kolik riskujete. I když můžete část prostředků věnovat jednotlivým akciím, zvažte, zda většinu svých investic nevložit do indexových fondů, které zajišťují automatickou diverzifikaci a jsou obvykle levné. 

 

Indexové fondy mají také tendenci dosahovat lepších výsledků než aktivně spravované fondy. Vezměte si příklad z legendárního investora Warrena Buffetta: "Důsledně nakupujte nízkonákladový indexový fond S&P 500," řekl v roce 2017. "Myslím, že je to věc, která dává největší smysl prakticky vždycky."

 

2. Je to skvělá firma?

Za druhé, proveďte si důkladnou prověrku podniku, jehož akcie kupujete. Jedna věc je, že se vám akcie prostě líbí nebo proto, že je používáte a věříte v ně, jiná věc je skutečně věnovat chvíli času a porozumět podniku, do kterého investujete.

 

Než se rozloučíte se svými penězi, projděte si výroční zprávy firmy a zprávy výzkumných analytiků. Můžete si také poslechnout hovory o hospodářských výsledcích společnosti. Je důležité se informovat o takových věcech, jako je způsob, jakým podnik vydělává peníze, kolik hotovosti má k dispozici, jaké jsou jeho marže a kdo jsou jeho konkurenti v dané oblasti.

 

I Buffett si před investováním dělá domácí úkoly. Hledá dlouhodobou hodnotu a snaží se porozumět společnostem, do kterých investuje. "Inteligentní investování není složité, i když to zdaleka neznamená, že je snadné," napsal Buffett ve svém výročním dopise akcionářům v roce 1996. "To, co investor potřebuje, je schopnost správně vyhodnotit vybrané podniky."

 

Neinvestujte jen do toho, co se v danou chvíli zdá populární, například do takzvaných meme akcií, jako jsou GameStop a AMC Entertainment, aniž byste si udělali vlastní průzkum. To, že to dělají všichni ostatní, ještě neznamená, že je to pro vás to pravé, jen proto, že jste viděli poměrně úspěšný short squeeze, nezaměňujte novost této situace s něčím, co se bude opakovat stále dokola.

 

3. Jak tato investice zapadá do mé celkové strategie?

Nakonec zvažte, jak investice do konkrétní akcie souvisí s vaší celkovou investiční strategií. Nechcete riskovat více, než jste ochotni ztratit, ale také si uvědomte, kolik vkládáte do jednotlivých akcií nebo jednotlivé akcie ve vztahu k hlavní části vašeho investičního portfolia.

 

Ačkoli tato alokace závisí na osobní situaci investora a může se lišit, obecným pravidlem je alokovat 5 až 10 % portfolia do jednotlivých akcií nebo jiných alternativních tříd aktiv. Zbytek by měly tvořit méně rizikové investice, například pasivní indexové fondy sledující například index S&P 500 $SPX.

 

Ať už se jedná o výběr jednotlivých akcií nebo jiných alternativních tříd aktiv, které zkoumáte nebo máte pocit, že je v nich příležitost vydělat peníze, (je to) částka, která v případě chyby nezničí celou vaši strategii, a v případě, že máte pravdu, může ve skutečnosti přidat trochu výkonu. Investoři by však měli zůstat velmi disciplinovaní, pokud jde o většinu jejich portfolia.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

dobré rady 😄

Pište prosím více takových textů, četlo se to skvěle.

Díky, jsem moc ráda