S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tyto 3 lithiové akcie vytěží maximum ze vzrůstající poptávky po bateriích EV

Ceny lithia prudce rostou s rostoucí poptávkou po bateriích elektrických vozidel. Tyto nejlépe hodnocené lithiové akcie mohou investorům pomoci vydělat na růstu. Potenciál pro růst těchto akcií je obrovský, očekává se, že Joe Biden bude požadovat, aby 50% vozidel v USA do roku 2030 bylo EV. Se vzrůstající poptávkou po bateriích a vozidlech EV, vzrůstá i cena a poptávka po lithiu.

Odhad poskytovatele dat Benchmark Mineral Intelligence naznačuje, že cena lithia v letošním roce vzrostla přibližně o 130%.

Závratně vysoké ceny lithia získaly velkou pozornost médií, přičemž generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk se nedávno připojil k debatě. "Cena lithia šla na šílenou úroveň! Tesla se možná bude muset dostat do těžby a rafinace přímo ve velkém měřítku, pokud se náklady nezlepší," napsal Musk na twitteru na začátku dubna. Dodal, že není nedostatek lithia, ale že proces těžby a rafinace je "příliš pomalý".

S cílem posílit dodavatelský řetězec baterií v USA, který bude letos představovat pouze 7% celosvětové výroby baterií, podle databáze lithium-iontových baterií společnosti Benchmark Mineral, oznámila Bidenova administrativa financování ve výši 3,16 miliardy dolarů společnostem, které vyrábějí a recyklují lithium-iontové baterie na domácím trhu.

Prezident také vydal další exekutivní příkaz odvolávající se na zákon o obranné výrobě z roku 1950, aby zvýšil těžbu "strategických a kritických materiálů nezbytných pro přechod na čistou energii - jako je lithium, nikl, kobalt, grafit a mangan pro velkokapacitní baterie".

Které 3 akcie mohou vytěžit z této narůstající poptávky?

1. Sociedad Química y Minera de Chile $SQM+0.0%

Společnost $SQM+0.0% si připisuje od začátku roku nárůst víc jak 47%.

$SQM+0.0% je chemická společnost se sídlem v Santiagu v Chile, která dodává jód, lithium, průmyslové chemikálie a rostlinné živiny. Společnost vyvíjí své produkty z kališové rudy a solanky (roztok soli) vytěžené z nerostných zdrojů.

  • Pokud jde o lithium, společnost očekává, že v roce 2023 vyrobí 180 metrických tun uhličitanu lithného.

Výsledky ohledně hospodaření by měli být k dispozici 18. května, očekává se, že v prvním čtvrtletí se ceny lithia pravděpodobně přiblížily přibližně 25 000 dolarů za tunu, což by mohlo být hlavním katalyzátorem, který by zvýšil EBITDA (zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací) na 722 milionů dolarů. Podle odhadu analytika se EBITDA společnosti za každých 1 000 dolarů za tunu zvýší cena lithia o 20 milionů dolarů každé čtvrtletí.

V důsledku toho jsem býčí na růstové trajektorii $SQM+0.0% pro tento rok s flexibilním mechanismem cen lithia, který by mohl těžit z vyšších cen lithia. V divizích bez lithia dochází také ke zlepšení cen, zejména u draslíku, jódu a SPN dusičnanů draselných.

  • Aktuální cena akcie činní 74,60$.
  • Analytici odhadují do konce roku cenu v rozmezí 95-105$.

2. Albemarle $ALB+1.3% 

Za poslední rok si připisuje $ALB+1.3% přes 38% nárůst.

$ALB+1.3% je specializovaná chemická společnost se sídlem v Charlotte v Severní Karolíně. $ALB+1.3% má tři obchodní divize, včetně lithia, bromitových specialit a rafinačních katalyzátorů.

Společnost oznámila své výsledky za první čtvrtletí na začátku května, přičemž čisté tržby meziročně vzrostly o 36% na 1,1 miliardy dolarů. Upravený ukazatel EBITDA meziročně vyskočil o 88 % na 432 milionů USD, zatímco upravený zisk dosáhl 2,38 USD na akcii, což představuje nárůst o 116 % oproti 1. čtvrtletí 2021.

Rostoucí ceny lithia a bromu vedly k tomu, že společnost Albemarle aktualizovala svůj výhled na fiskální rok 2022. Nyní očekává, že čisté tržby meziročně vyskočí mezi 60% a 70% a budou v rozmezí 5,2 až 5,6 miliardy dolarů. 

$ALB+1.3% je solidní volbou mezi lithiovými akciemi. Analytici poukazují na to, že $ALB+1.3% má "dva nové lithiové projekty ve světovém měřítku (v Austrálii), které budou zahájeny v roce 2022, a největší a nejrozmanitější základnu lithiových zdrojů na světě, která poskytuje více "výstřelů na branku" než jakákoli jiná lithiová společnost. "

  • Očekává se postupný růst až na hodnoty 290$ za akcii. Aktuálně se cena pohybuje okolo 221$ za akcii.

3. Lithium Americas Corp $LAC+0.9% 

Za poslední rok si připisuje $LAC+0.9% přes 82% nárůst.

$LAC+0.9% je těžební společnost, která postupuje ve svých lithiových projektech v Argentině a USA směrem k produkci.

Od společnosti se očekává další prudký růst, který by měl zapříčinit další nový důl, který by měl být provozu schopen již v tomto roce. Není to však jediná páka do budoucna, již v roce 2023 se očekává postup v dalších jednáních o možných dolech nebo těžebních místech.

  • Rozjednávají se především těžební pánve napříč USA.

Kromě toho společnost Lithium Americas na konci dubna uskutečnila strategickou kapitálovou investici ve výši 10 milionů dolarů do společnosti Green Technology Metals, společnosti zabývající se vývojem a průzkumem lithia s aktivy v Ontariu.

  • Jak se zdá, společnost byla schopna velice prudkého růstu jen na základě zvyšování cen lithia, co přinese otevření nových těžebních míst a dolů napříč USA a Argentinou? Očekává se, že potenciál pro další růst může být v řádu 40-50%.

Existuje několik výhod pro americký segment, pokud by společnost rozdělila své operace. Za prvé, korporace zaměřená na USA by se stala čistou hrou na potřebu silné domácí nabídky lithia, která by mohla přilákat nové investory. Navíc nedávná žádost společnosti o půjčku ministerstva energetiky na pomoc při vývoji Thacker Pass může být s větší pravděpodobností schválena, pokud by se jednalo o jednoduchou americkou společnost působící ve Spojených státech. Rizikem rozdělení pro americký segment by bylo delší čekání na výrobu, která nebude kompenzována krátkodobější produkcí.

Thacker Pass - Thacker Pass v Nevadě je největším známým zdrojem lithia v USA. Podle $LAC+0.9% vývoj "obdržel svůj záznam o rozhodnutí od Úřadu pro správu půdy a postupuje směrem k výstavbě".

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 882 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Vysoký potenciál pro růst, jedny z mála akcií, které nejsou v červených a ještě dlouho nebudou 😎

Potenciál v těchto akciích asi bude, ale bál bych se vyšších nákladů na průzkum a rozvoj, ale vypadá to, že na základě navýšených tržeb a zisků to zvládnou s přehledem.

Do toho vlastně ještě ty dotace, které zmiňujete...

O lithium je třeba se starat jelikož mi přijde, že je mnohem těžší jej získávat něž praní se s nedostatkem čipů, které samozřejmě taky přetrvává.

Obě části této krize pro automobily EV jsou důležité, já osobně bych se přiklonil k investici jak do čipů, tak do lithia.