S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Rivian na historickém minimu a v ukrutných problémech. Hřebíček do rakve slibného výrobce elektromobilů?

Aktuální propad trhu je pro některé společnosti poněkud nepříjemný. Velká část z nich je ale dostatečně silná a zaběhlá na to, aby bez větších obtíží toto období přečkala. Pro některé z nich to ale může několik zásadních měsíců, které rozhodnou o tom, jestli skončí v propadlišti dějin nebo ne. Bohužel jednou takovou společností je i Rivian, ke kterému se obrací zády i jeho hlavní investoři.

Rivian se prezentuje jako jeden z potencionálních zabijáků Tesly. Zdroj

Akcie společnosti Rivian $RIVN+3.8%  se v průběhu týdne propadly o 12,6 % směrem k historicky nejnižšímu závěru, a to před zprávou výrobce elektromobilů za první čtvrtletí, která by měla být zveřejněna ve středu po uzavření trhu. 

Ford v úterý pozdě večer ve formuláři 4 zveřejnil, že 9. května prodal na volném trhu 8 milionů akcií výrobce elektromobilů za cenu 26,80 USD, čímž získal 214,4 milionu USD.

Akcie společnosti Rivian se 9. května propadly o 20,9 % na tehdejší rekordní minimum 22,78 USD poté, co CNBC o víkendu informovala, že Ford plánuje prodat 8 milionů akcií Rivian.

Od IPO se cena akcií pohybuje víceméně pouze tím smutnějším směrem...

Prodej společnosti Ford představoval 7,85 % jejího celkového podílu ve společnosti Rivian, protože podle formuláře 4 Ford stále vlastnil 93,95 milionu akcií třídy A, což je přibližně 10,5 % akcií třídy A v oběhu. To z něj společně s Amazonem dělá jednoho z největších akcionářů.

Vzhledem k tomu, že akcie společnosti Rivian během nedávného obchodování klesly na 19,92 USD, ztratil zbývající podíl společnosti Ford od posledního obchodování, kdy Ford prodal svých 8 milionů akcií, hodnotu 646,36 milionu USD.

Ve zprávě Fordu za první čtvrtletí, která byla zveřejněna koncem dubna, automobilka uvedla, že zaznamenala nerealizovanou ztrátu 5,4 miliardy dolarů ze své investice do akcií společnosti Rivian poté, co ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala zisk 8,2 miliardy dolarů. 

Z dlouhodobého hlediska, až do včerejška to s Rivianem vypadalo bledě. Očekávání analytiků nízká, částečná ztráta hlavního investora atd... Včera byly ale oznámeny výsledky, které dopadly podobně bledě, jako analytici očekávali. I přes to dnes Rivian vyletěl skoro o 25 %. A to kvůli zvýšení odhadů výroby a počtu objednávek. Očividně to stačí... 😂🤷

https://www.youtube.com/watch?v=akpD9Prwst4

Výsledky: Ztráta 1,77 USD na akcii oproti ztrátě 4,10 USD před rokem. Tržby dosáhly 95 milionů dolarů. Meziroční tržby nejsou k dispozici; Rivian začal dodávat první EV koncem loňského roku.

Rivian vykázal v 1. čtvrtletí záporný volný peněžní tok ve výši 1,452 miliardy USD oproti 802 milionům USD před rokem. Startup EV ukončil 1. čtvrtletí s 16,971 miliardy dolarů v hotovosti a peněžních ekvivalentech.

K 9. květnu má Rivian více než 90 000 předobjednávek elektromobilu R1, uvedla společnost ve středu. To zahrnuje více než 10 000 nových objednávek od březnového zvýšení ceny. Od zahájení výroby k 9. květnu také vyrobila 5 000 elektromobilů, což naznačuje velký skok v aktuálním čtvrtletí.

Společnost Rivian již dříve zveřejnila, že za 1. čtvrtletí vyrobila 2 553 elektromobilů a dodala 1 227 elektromobilů, včetně kombinace nákladních vozů R1T, SUV R1S a komerčních dodávek pro Amazon. Ve středeční prezentaci nenabídla aktualizovaný počet dodávek.

Uvidíme, zda bude toto opravdu stačit. Aktuálně se ale bojím, že pro Rivian by následujících několik měsíců mohlo být dost nepříjemných. 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na akcie na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 457 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Neinvestuju do ničeho, co by mi mohlo ohrozit $TSLA+1.6%😂😂

I když tady teda zrovna nemám pocit, že by Teslu nějak ohrožovali. Přijde mi, že mají dost problémů sami se sebou 😂

No to pozor, byl bych opatrný. Sice jsou teď až po uši v problémech a daleko za očekáváním. Předobjednávky ale vypadají docela slibně. Co je ale podle mě důležité, je to, že i přes odprodej jsou pořád tak nějak pod vlivem $F-0.9% a hlavně $AMZN+0.6% , který od nich chce ty vozy do svojí flotily. A s Amazonem si není radno zahrávat

Nechal jsem si ho utéct při IPO a teď nechám taky. Tyhle startupy jsou pro mě hrozně velká neznámá. Dokud je nezačnu potkávat na silnici, tak jim nevěřím

Tomu rozumím. Ale bohužel o tom to investování tak nějak je. Až je začneme potkávat na silnici, tak už bude dávno dávno pozdě :D

To je život...

Takže investovat teď do VW je pozde? To bych úplně nerekl.:)