Přes koho obchodovat v roce 2022: Srovnání investičních brokerů, kteří stojí za pozornost

Vybrat si správného brokera je důležitým krokem na začátku investiční kariéry každého burziána. Nabídka služeb je totiž velmi široká a při bližším zkoumání nejeden začínající investor propadne skepsi, protože neví, co který broker přesně nabízí. Proto jsme vytvořili tento ucelený přehled, který vám odpoví na otázku, kterého brokera si vybrat pro investování (nejen) v roce 2022.

 

 

Na úvod bych se rád zaměřil především na komisní a další poplatky spojené s obchodováním, což je věc, kterou podle mě před otevřením účtu řeší úplně každý - tedy kde najít nějakou rozumnou rovnováhu mezi tím, aby člověk neměl peníze někde v Bangladéši, zatímco platí nulové komise, ale zároveň aby ho poplatky nestály hotové jmění, i když je investiční kapitál 100% v bezpečí, i kdyby broker zítra zbankrotoval. 

 

Dále jsem si všiml, že se tady poměrně často řeší dividendové akcie a dividendové výnosy, ale moc se nemluví o tom, jak je to s daněním těch tučných dividend, které inkasujete. V závislosti na tom, kterého brokera používáte, v tom totiž mohou být zatraceně zásadní rozdíly. Takže na to, jakým způsobem jsou u jednotlivých brokerů daněny dividendy, koukneme taky.

 

Seznam brokerů pro přehlednost, pokud hledáte jednoho konkrétního:

(AKTUALIZOVÁNO 24.11.2021 - přidán broker Interactive Brokers, u Saxo Bank doplněno info o poplatcích za úschovu akcií/ETF)

 

1) Fio Banka

2) eToro

3) XTB

4) Degiro

5) LYNX

6) Patria

7) Saxo Bank

8) Revolut

9) Trading212

10) Robomarkets

11) Admirals (Admiral Markets)

12) Interactive Brokers

--------------------

Tak pojďme na to:

 

Fio banka

Přes koho obchodovat české akcie? Fio banka patří pravděpodobně k nejčastějším odpovědím, pokud někde takovou otázku položíte (diskuzi na toto téma jsem zahlédl i na Buliosu a dopadlo to přesně takhle). Fio banka svým klientům nabízí vše od založení obchodního účtu až po samotné podávání příkazů online, a to skrz internetovou aplikaci e-Broker a mobilní appku Fio Smartbroker. Jako jediná česká banka také svým klientům prostřednictvím své platformy e-Broker umožňuje přímý přístup na akciové trhy. 

 

Tady bych dodal poznámku, že z designu aplikace a celého interface zřejmě nebudete dvakrát nadšeni, ale doporučuju vám si zvyknout, protože podmínky pro obchodování českých akcií jsou solidní. Plus banka už nějaký pátek slibuje modernizace své obchodní aplikace. U bankovní appky pro běžné klienty už tak učinila, tak věřme, že se brzy dočkají i investoři.

 

Pro obchodování akcií na Pražské burze Fio nabízí zvýhodněnou sazbu ve výši 0,35 % z objemu obchodu, přičemž minimální výše poplatku činí 40 Kč a maximální 1190 Kč. Fio navíc na rozdíl od veškeré níže uváděné konkurence nabízí mimo Pražskou burzu i možnost obchodování na RM-Systém, další české burze cenných papírů, a to mimo jiné skrz pokyn EasyClick, jež sama banka označuje jako "poplatkově nejvýhodnější způsob, jak obchodovat české akcie v menších a středních objemech". Poplatek zde činí 0,29 % ze zobchodovaného objemu (max. 1190 Kč).

 

Větší důraz na tuzemský trh je však vykoupen absencí exotičtějších trhů. Mimo hlavní americké burzy a německou Deutsche Börse vám online aplikace (nikoliv mobilní) umožní obchodovat ještě na maďarské burze BÉT.

 

A teď komise na konkrétních příkladech. Pojďme se podívat na zahraniční akcie, které zpravidla nejsou hlavním důvodem, proč si u Fio otevřít účet. Poznámka: Pro potřeby srovnání budu u všech uvedených příkladů obchodních pozic ignorovat možný spread, jelikož ten je vždy plně v rukou trhu a není proto možné započítávat jej k poplatku brokerské společnosti (pokud nejde o nestandardně velké spready, na které naopak u jednotlivých brokerů upozorním).

 

Řekněme, že si do portfolia skrz Fio budete chtít pořídit akcie automobilky BMW. Vydáváme se do zahraničí, takže musíme připočítat převod měny, který je u Fia cca ve výši 2,5 % k tržnímu kurzu v neprospěch klienta. Vyjádřeno v USD/EUR vás převod vyjde na zhruba 6 dolarů, respektive 4,8 eura.

 

K tomu náleží poplatek za obchodování na Deusche Börse AG, jež tvoří 0,15 % z objemu realizovaného objemu, ale minimálně 9,95 eur. To znamená, že pokud byste si chtěli pořídit například jen nižší množství akcií BMW za řekněme 200 eur (2 akcie automobilky), vyhouply by se poplatky na více než 14 eur (přesně 14,75 euro = komise 9,95 + poplatek za konverzi měny 4,8 eur). V případě nákupu malého množství akcií na amerických burzách bude poplatek velmi podobný, jen v dolarech. Například za 2 akcie Apple vám bude naúčtován poplatek ve výši 13,95 dolaru (komise 7,95 dolaru za obchod do 100 kusů akcií + poplatek za konverzi měny 6 dolarů).

 

A co nákup tuzemských akcií ČEZ za 10 000 Kč? S tímto zamýšleným obchodem budete u Fia moci akcie nakoupit na jedné ze dvou zmíněných českých burz. Při nákup přes RM-Systém vám bude naúčtováno asi 28 Kč (přesně 28,33 Kč, avšak pouze při použití EasyClick, bez něj sazba vychází na 40 Kč) a na Pražské burze 50 Kč. Zejména v případě pravidelného měsíčního nakupování menšího množství zahraničních akcií je tak skutečně na zvážení, zda se transakce při takto vysokých poplatcích vyplatí. Pokud byste zmiňované 3 kusy akcií BMW a 2 kusy akcií Apple chtěli nakupovat za těchto podmínek každý měsíc, ročně se bavíme o cca 170 dolarech/eurech jen na poplatcích, což rozhodně není málo.

 

 

U Fia dále stojí za zmínku to, že má k dispozici poměrně solidní nabídku ETF, která je celá včetně vyhledávače k dispozici tady. Stejně jako u zahraničních akcií ale platí, že jejich nakupování skrz Fio se vyplatí spíš při vyšších sumách (cca od 20 000 Kč na jednu transakci a výš) než pravidelně po drobných částkách.

 

Zároveň může jít o poměrně solidní volbu pro nákup amerických akcií pro každého, komu nejde primárně o poplatky, ale o bezpečí a pojištění cenných papírů ve vyšší hodnotě. Fio totiž americké akcie svých klientů ukládá u svého partnera Pershing LLC, což je americký clearingový dům (depozitář) fungující od roku 1939. A díky tomu, že sídlí v USA a je regulován tamní legislativou, nabízí pojištění až do výše 500 000 $ na uložené cenné papíry a 250 000 $ na finanční prostředky klienta. Jinými slovy, americké akcie nakoupené přes Fio lze mít pojištěné na dvojnásobek oproti ostatním evropským brokerům (včetně evropské pobočky Interactive Brokers), které nabízejí zpravidla pojištění jen do výše 250 000 €.

 

Kompletní ceník základních služeb pro investory od Fio banky najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Dividendy obchodované v České republice vám budou vyplaceny přímo na obchodní účet v čisté výši – po 15% zdanění – v případě, že má investor u Fio Banky tzv. Master účet.

 

Pokud má zřízený samostatný účet v Centrálním depozitáři cenných papírů (o tom se můžete více dozvědět zde) a Fio banka plní roli pouhého zprostředkovatele, pak si bude muset investor dividendu vyzvednout v bankovním ústavu, u kterého daný dividendový titul své zdaněné dividendy vyplácí. 

 

Zda dáte přednost využití Master účtu (kde dostanete dividendu pohodlně přímo na účet, ale riskujete nejistý osud vašich cenných papírů v případě, že by Fio banka například zbankrotovala), nebo Centrálního depozitáře cenných papírů, je už volbou každého jednotlivého investora.

 

Fio banka nabízí na webu ke stažení formulář W-8BEN. Pokud ho vyplníte a bance odevzdáte, jsou americké dividendy daněny pouze 15 %. Ostatní dividendy vyplácející tituly obchodované na zahraničních burzách jsou připisovány přímo na obchodní účet po zdanění. V rámci podaného daňového přiznání můžete zažádat o vrácení daně

 

E-Broker od Fio banky se hodí k investování do českých dividendových akcií, v případě zahraničních titulů však může negativně působit na celkovou ziskovost poplatková struktura. Na závěr ještě drobné shrnutí podstatných aspektů tohoto brokera:

 

 

 

 

----------

eToro

eToro dnes patří k nejznámějším evropským brokerům a láká nejen na jednoduchou možnost obchodování s akciemi, ale také na nízké poplatky. Klienti eToro mají k dispozici jak moderní mobilní, tak webovou platformu, která jim sice neumožňuje obchodovat na žádné české burze, ale zato nabízí všechny významné evropské burzy, americký NASDAQ i NYSE a také exotické burzy jako Hongkong či Saúdskou Arábii + nabízí možnost nakupovat i frakční akcie, známé také jako zlomkové.

 

Společnost také velmi viditelně vyzdvihuje informaci, že od svých klientů neúčtuje žádné komise, a to dokonce pro neomezený počet akcií i neomezený zobchodovaný finanční objem. Na prví pohled se tak zdá, že máme vítěze. 🤔

 

 

Má to ale háček. Zároveň se totiž na oficiálních stránkách brokera o kousek vedle v sekci "Další poplatky" dočtete, že při vkladu na účet vám bude naúčtován konverzní poplatek ve výši 50 pipů, respektive 150 pipů při vkladu prostřednictvím PayPalu či platební karty. Tento poplatek klient platí pokaždé, když je na účtu zaznamenán pohyb v jiné měně než v americkém dolaru. Pokud si tedy na svůj eToro účet pošlete z české banky peníze, bude vám naúčtováno 50 pipů, což představuje zhruba 0,45 % z celkové posílané částky. No jo, z něčeho žít musí...

 

 

Další poměrně citelnou nevýhodou, s kterou se u většiny velkých brokerů spíš nesetkáte, jsou poměrně vysoké účtované spready, které se kromě CFD bohužel týkají i akcií a jsou jednou z hlavních věcí, na které si investoři nejen u nás, ale i v zahraničí často ve spojení s eTorem stěžují.

 

Jak může takový obchod s příliš vysokým spreadem vypadat? Pokud by nákup akcií proběhl standardně a pouze s nulovou komisí, dostáváme se například při nákupu pár kusů akcií Apple na poplatek 28 Kč, přičemž spread se bude pohybovat maximálně okolo 1 Kč. V případě eToro však mohou spready při nákupu akcií dosahovat až 10násobku běžných burzovních spreadů, které pocítíte u většiny ostatních společností. Tím se náš nákup rázem prodražuje na nějakých 35 Kč. A to se bavíme o poměrně živém akciovém trhu typu Apple. Na méně aktivních trzích či burzách může takový spread velmi snadno dosáhnout místo jednotek spíš několika desítek korun. A to si už dvakrát rozmyslíte, jestli do podobné transakce jít i podruhé.

 

Opět tedy platí, že pokud si do potrfolia koupíte 2 akcie Apple a tím pro vás investování skončí, zřejmě žádný opravdu citelný rozdíl nepocítíte. Pokud se ale chcete investování do akcií či ETF věnovat pravidelně či dokonce intradenně, je každá koruna ušetřená na poplatcích za obchod důležitá a v ročním součtu se nesčetněkrát znásobí. Nemluvě o tom, že s takto vysokými spready je intradenní obchodování spíš vyloučené. Další nemilé poplatky na vás rovněž čekají, pokud si ze svého účtu chcete peníze opětovně pravidelně vybírat. Můžete tak činit již od cca 660 Kč (30 USD), ale každý výběr má cenovku 5 dolarů, tedy cca 110 Kč.

 

Kompletní ceník základních poplatků od eToro najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Prostřednictvím eToro nelze nakupovat žádné české akcie, takže žádné tuzemské dividendy danit nebudete. Platforma se chlubí tím, že zprostředkovává nákup fyzických akcií a ETF bez poplatků. Bohužel, jak už bylo řečeno výše, se investor bude muset spokojit s vyšším spreadem. Platforma získává u investorů často body navíc díky tomu, že umožňuje službu social tradingu.

 

Úspěšní investoři tak mohou kromě samotného zisku obdržet také zajímavý bonusový výnos, pokud se jim svou výkonností podaří oslovit další investory, kteří začnou jejich portfolio kopírovat. Jedná se však o jednu z nejvíce rozšířených platforem na světě a konkurence je zde velmi silná.

 

Jak už bylo řečeno, české dividendové tituly si na eToro nekoupíte, s akciemi na ostatních burzách to funguje podobně jako u ostatních obchodních platforem – dividendy vám jsou na účet připsány zdaněné a vy posléze můžete v daňovém přiznání zažádat o navrácení daně (samozřejmě v případě, že má ČR s danou zemí uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění). K plusu lze určitě eToro přičíst, že nabízí poměrně snadné vyplnění W-8BEN formuláře. Při prvním vašem nákupu americké akcie je vám jeho vyplnění automaticky nabídnuto. Americké dividendy jsou tak daněny pouze 15 %.

 

Co je ovšem napsané na papíře občas neplatí v praxi a někteří z investorů si stěžují na to, že jim byly americké dividendy zdaněné 30 %. Je otázkou, zda se jedná o problém platformy, či špatně vyplněného formuláře, stížností se však v internetových fórech objevuje více a nevrhají na eToro úplně pozitivní světlo. Pokud však není vaší prioritou dlouhodobé držení dividendových titulů a hledáte možnost dalšího výnosu z vašich investičních aktivit, může být eToro zajímavá volba, už jenom proto, že nabízí obchodování fyzických instrumentů bez poplatku.

 

Na závěr ještě drobné shrnutí podstatných aspektů tohoto brokera:

 

 

 

 

----------

 

Degiro

 

A dostáváme se na jednu z nejoblíbenějších platforem z pohledu poměru komisí a kvality služeb/vyplnění/spreadů atp. Také Degiro svou obchodní platformou drží standard trhu, takže se k ní bez problémů dostanete online i skrz mobilní aplikaci. Pokud se opět zaměříme primárně na akcie a ETF, tak DEGIRO nabízí většinu hlavních akciových burz z Evropy, USA, Kanady, Austrálie, Japonska a z méně známých například i Hongkong, Singapur nebo například Turecko.

 

Poplatek u pokynů za akciové tituly je dvousložkový, za každý pokyn bez ohledu na velikost pokynu zaplatíte fixní poplatek, který je v rozmezí 0,50 až 10 eur v závislosti na příslušné podkladové burze. Druhá složka poplatku odpovídá procentuální části z nominální hodnoty obchodu (počet akcií * cena). Tato část poplatku je v rozsahu od 0,03 % do 0,16 %

 

Pro většinu evropských burz má DEGIRO stanovenou maximální výši poplatku. Například pro akcie nakoupené v České republice je to 830 Kč a pro ostatní významné evropské burzy jde o 60 eur. Maximální poplatek je definovány u zhruba dvou třetin nabízených podkladových burz.

 

V případě nákupu akcií z amerických či kanadských burz je procentuální složka poplatku nahrazena poplatkem za jeden kus akcie. V případě populárních amerických akcií tak například celkový poplatek bude kalkulován následovně: 0,50 EUR + 0,004 USD za každou akcii. 

 

Uživatelé DEGIRA zároveň musí jednou ročně zaplatit 2,50 eur jako poplatek za obchodování na zahraničních burzách (pokud tak činí). Veškeré obchodní účty jsou vedené v eurech, nicméně konverze z/na české koruny jsou zcela zdarma. V případě, že na účtu budete mít jinou měnu než českou korunu či euro, pak si už za konverzi DEGIRO účtuje poplatek ve výši 10 EUR + 0,02 % při manuálním převodu, respektive 0,10 % při využití jeho funkce Auto FX trader.

 

I nabídka ETF titulů je zpoplatněna dvousložkově, a to následovně: 2 € + 0,03 % pro všechny ETF tituly. DEGIRO nicméně klientům umožňuje jeden pokyn měsíčně bez poplatku na vybraných ETF titulech, jejichž seznam najdete zde.

 

Reálná data jsou pro klienty zdarma u přibližně třetiny všech nabízených burz. U ostatních jsou zpoplatněna částkou v rozsahu 1,5 až 8 eur měsíčně. Pokud reálná data ke svému obchodování nepotřebujete, můžete zdarma využívat zpožděná data, jež za reálnými zaostávají o 15 minut.

 

Vedení účtu je bez poplatku, další doplňkové služby jsou z většiny zpoplatněné. Co maličko překvapí, je poplatek 5 euro za výpis emailem a také poplatek za převod portfolia od jiného brokera k DEGIRU ve výši 10 EUR za každou jednu pozici.

 

Na závěr si opět můžeme uvést několik příkladů celkových nákladů při nákupu akcií. Řekněme, že máme u DEGIRA otevřen korunový účet a nakoupíme si skrz jeho platformu 30 kusů akcií ČEZ při ceně 443 Kč/ks. Poplatek za pokyn bude činit 14 Kč. V případě eurového účtu by poplatek za stejnou transakci v přepočtu činil 27,29 Kč. V případě amerického Nasdaqu a například nákupu dvou akcií společnosti Microsoft bude poplatek za pokyn činit 0,51 USD (shodně pro korunový i eurový účet).

 

Pokud bych si pro srovnání vypůjčil příklad z Fia, kde jsme nakoupili akcie ČEZ za 10 000 Kč s poplatkem 28 (RM-Systém) až 50 (Pražská burza) Kč, pak v případě Degira by stejný nákup z pohledu poplatku vyšel na 31 Kč.

 

Kompletní přehled poplatků od DEGIRO najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Zahraniční povaha obchodníka Degiro znevýhodňuje jeho pozici u investorů, kteří by měli zájem investovat do českých dividendových titulů. Degiro díky své obchodní struktuře nemůže aplikovat lokální zdanění dividend na české akcie a dividendy jsou tak daněny sazbou 35 %.

 

Další zahraniční dividendy jsou pak daněny přímo u zdroje a na váš obchodní účet je připsána čistá dividenda. Degiro však zároveň umožňuje podepsat investorovi důležitý formulář W-8BEN, který vyplňujete pro americký úřad IRS (Internal Revenue Service). Jedná se o prohlášení, jímž potvrzujete, že je vaší daňovou rezidencí Česká republika a slouží k uplatnění nároku na zamezení dvojího zdanění. 

 

V opačném případě jsou americké dividendy daněny 30% sazbou. Pokud ovšem vyplníte u Degiro tento formulář, zdaní vám většinou americké dividendy pouze 15% srážkovou daní. 30 % dani podléhají dividendy společností, které dle holandského regulátora „neplní regulatorní opatření“. Naštěstí se zatím toto opatření netýká příliš známých akcií s výjimkou Raytheon, jehož dividendy jsou daněny sazbou 30 %.

 

Nakoupíte-li dividendové tituly na dalších zahraničních burzách, například v Německu, opět můžete zažádat o navrácení rozdílu prostřednictvím správně vyplněného daňového přiznání. Vždy však záleží na výši ušetřené daně, jelikož administrativa spojená s vyplněním daňového přiznání nebude otázkou pár minut. Pro dlouhodobé dividendové investory, kteří plánují nakupovat zahraniční akcie, však může být Degiro vhodnou volbou. Na závěr ještě drobné shrnutí podstatných aspektů tohoto brokera:

 

 

 

 

----------

 

XTB

 

 

A pokračujeme v dalším extrémně populárním brokerovi, jež v roce 2020 zažil masivní růst. Klienti polského XTB mohou zvolené akcie nakupovat skrz aplikaci xStation, a to jak online, tak skrz své mobily. V nabídce nalezneme významné evropské a americké akciové burzy, avšak téměř bez exotických destinací. XTB umožňuje obchodování akcií ve dvou formátech: jak fyzické akcie, tak pákové deriváty na akcie (CFD).

 

Pokud se zaměříme na fyzické akcie, broker loni přišel po vzoru americké konkurence s nabídkou obchodování fyzických akcií bez transakčních poplatků (komisí). Tato nabídka platí pro všechny fyzické akcie a ETF v rozsahu měsíčního objemu obchodování do 100 000 eur. Další obchody nad tento práh jsou následně zpoplatněny sazbou 0,2 % s minimálním poplatkem 10 eur, nebo dolarů v závislosti na dané burze. 

 

Důležité je rovněž zmínit, že nákup akcií a ETF lze provádět pouze od limitu 100 USD/EUR/jiná měna. To znamená, že pokud se vám například zalíbí akcie v hodnotě 95 USD, musíte počkat, až hodnota vzroste nad 100 USD, nebo si pořídit dva kusy. Tato skutečnost může být pro drobnější pravidelné investory přirozeně nevýhodou.

 

Počítadlo měsíčního objemu se každý měsíc resetuje. Broker umožnuje vedení účtu v několika různých měnách včetně amerických dolarů, eur či českých korun. Pro případné měnové převody je poplatek za konverzi ošetřen skrze směnné kurzy daných měn. Do kurzu je poté zakomponován i náklad na konverzi o velikosti 0,5 %. Některé další doplňkové služby jsou zpoplatněny. Například pokud velikost vašeho portfolia přesáhne 250 000 eur, bude vám účtován tzv. custody fee (poplatek za úschovu cenných papírů) ve výši 0,2 %. Jinak ovšem u XTB žádné další významné poplatky nenajdete - vedení účtu i reálná data jsou zdarma.

 

 

Opět jsme u brokera, který nabízí české akcie, takže jak by XTB dopadlo, pokud si chci nakoupit akcie ČEZ na Pražské burze? Vzhledem k výše zmíněné nabídce můžeme říct, že aktuálně konkrétně v tomto případě a při srovnání všech zde uvedených společností na výbornou. Poplatky za transakci totiž budou činit přesně 0 Kč.

 

Velmi zajímavé je díky nulovým komisím i nakupování zahraničních akcií, kde se vás zejména při menším množství akcií, respektive nižších objemech obchodů (jinými slovy, pokud se měsíčně dokážete vejít do zmíněných 100 000 eur) budou týkat prakticky jen poplatky za konverze. Například za nákup (a následný prodej) jedné akcie společnosti Tesla vám tak aktuálně bude naúčtována pouze konverze měny (pokud nemáte účet vedený v dolarech) ve výši zhruba 1,18 USD (cca 28 Kč).

 

Tato skutečnost proto z XTB dělá velmi zajímavou volbu především pro investory, kteří v rámci své strategie pravidelně každý měsíc investují nižší částky do akcií. Z pohledu jednoho roku se totiž ve vztahu ke konkurenci můžeme bavit o úspoře ve výši nižších tisíců korun. Zdarma jsou rovněž výběry z účtu nad 3000 Kč. Ovšem ve chvíli, kdy by vaše měsíční objemy přesáhly sto tisíc eur, bude srovnání s konkurencí rázem mnohem vyrovnanější (ale v takových objemech už zase budete poplatky pravděpodobně řešit úplně jinak 😎).

 

Kompletní přehled poplatků od XTB najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Zdanění dividend u XTB probíhá podobně jako u výše zmíněného Degira, avšak s jedním podstatným rozdílem. XTB vám nezprostředkuje vyřízení W-8BEN formuláře, a tudíž si ho musíte zařídit sami na vlastní pěst, což může být nemalá administrativní komplikace. Americké dividendy jsou tak standardně daněny 30 %, a proto aktuálně není vhodné o XTB uvažovat primárně jako o platformě k nákupu amerických dividendových akcií. A vzhledem k obchodní struktuře jsou dividendy při nákupu českých fyzických akcií daněny 35% sazbou. Takže jinak - o XTB dnes nemá smysl uvažovat jako o platformě k nákupu jakýchkoli dividendových akcií

 

Pozitivní ovšem je, že se už u XTB spekuluje o novince, kdy by bylo možné danit i české dividendy 15 % sazbou. Kdy se tak stane, je zatím ve hvězdách, ale rozhodně by to služby tohoto brokera pro české investory posunulo zase o kus výš. Pokud by bylo možné nakupovat české akcie bez poplatku, což už dnes broker nabízí + by k tomu byly české akcie daněny 15% sazbou, rázem by se XTB stalo velmi atraktivní alternativou pro české investory vedle tradiční Fio banky.

 

Na závěr ještě drobné shrnutí podstatných aspektů tohoto brokera:

 

 

 

 

----------

 

LYNX

 

 

 

 

 

 

Platforma Lynx je obchodním zastoupením jednoho z největších globálních brokerů, jehož využívají především profesionální investoři – Interactive Brokers. Lynx zprostředkovává svým klientům včetně českých investorů přístup k více než 100 burzám ve 30 zemích a jde tak o takovou "prodlouženou ruku" IB pro všechny, kdo si nemohou nebo nechtějí otevírat účet u tohoto známého amerického brokera. Vzhledem k přístupu k obrovskému množství různých finančních instrumentů z různých zemí může být u některých konkrétních akcií či burz LYNX pro českého občana jedinou možnou variantou, jak se k nim dostat. Avšak láká-li vás tuzemská Pražská burza, budete muset hledat u konkurence, jelikož zrovna tu v nabídce nenajdete.

 

Co se týče poplatků, nabízí LYNX rozdílné tarify komisí podle toho, v které zemi skrz něj na burzách obchodujete. Pro americké akcie a ETF platí poplatek 0,01 USD za akcii, avšak minimální komise je 5 USD a maximální 2 % z hodnoty transakce. Jinými slovy, pokud nakupujete menší množství dražších akcií klidně i za statisíce, může se vám snadno stát, že váš poplatek bude stále nanejvýš 5 USD. Pokud ale půjde o více než 500 kusů akcií, komise se posune nad 5 USD v závislosti na konečném počtu cenných papírů.

 

Co mě u LYNX velmi zaujalo, je poměrně rozsáhlá a detailní kalkulačka investičních nákladů. Do té můžete zadat velikost svého portfolia, typ burzovních aktiv, které preferujete či frekvenci vašich obchodů a nechat si vypočítat odhad velikosti poplatků, které na komisích a dalších nákladech brokerovi zaplatíte.

 

 

V rámci ostatních nákladů máte jeden výběr měsíčně z účtu zdarma a každý další výběr je zpoplatněn dle měny, přičemž pro české koruny poplatek činí 300 Kč. Funguje zde i poplatek za neaktivitu, avšak pouze ve výši 1 USD. Ten zaplatíte v případě, že je zůstatek na všem účtu nižší než 1000 USD, anebo pokud během měsíce na poplatcích nezaplatíte aspoň 1 USD.

 

Kompletní ceník základních poplatků od LYNX najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Dividendy plynoucí z vašich investic obdržíte podobně jako v případě předcházejících obchodníků zdaněné přímo na účet. Lynx vám opět nabízí možnost vyplnění W-8BEN formuláře, nemusíte se tudíž bát 30% zdanění amerických dividend. Kromě toho pak broker nabízí na svých stránkách poměrně podrobný návod, jak si připravit podklady pro podání daňového přiznání, ve kterém je opět možné zažádat o navrácení přeplacené daně.

 

Z hlediska hodnocení investorů se Lynx jeví jako jeden z nejdůvěryhodnějších brokerů. Podmínkou však je, že budete investovat významnější částky. Minimální poplatky za jednotlivé obchody nejsou úplně malé, a tak se platforma příliš nehodí pro aplikování strategie pravidelného drobného investování. Na závěr ještě drobné shrnutí podstatných aspektů tohoto brokera:

 

 

 

 

----------

 

Patria

 

 

 

 

 

 

U Patria Finance můžete zvolené akcie nakoupit přímo skrz online webovou platformu, která je ve srovnání s rovněž nabízeným call centrem či makléřem nejlevnější variantou. Alternativou je pak platforma MobileTrader, kterou Patria nabízí pro smartpohony. Zároveň vám umožní obchodovat na více než 30 různých burzách cenných papírů z celého světa včetně Pražské burzy.

 

V závislosti na tom, na jaké burze se rozhodnete obchodovat, se pak liší i jednotlivé poplatky. Řekněme, že máte zájem nakoupit na Pražské burze akcie společností MONETA ČEZ. Nákup akcií online je do částky 99 999 Kč zpoplatněn 0,45 % (minimum 80 Kč) objemu realizovaného obchodu, při telefonickém nákupu činí poplatek 0,55 % (minimum 250 Kč) a skrz makléře 0,65 % (minimum 550 Kč). Pokud byste tedy hypoteticky chtěli za 10 000 Kč nakoupit akcie společnosti MONETA a za dalších 10 000 Kč pořídit akcie ČEZ, vyjde vás nákup každého titulu na 89 Kč. Vaše náklady na otevření obou pozic tak budou ve výši 0,89 %.

 

 

Stejně jako u prakticky všech poskytovatelů, i u Patrie platí, že čím vyšší je objem vámi realizovaného obchodu, tím nižší bude procentuální část poplatku. Proto je potřeba mít na paměti, že případné pravidelné měsíční nakupování akcií za nižší sumu bude znamenat, že vaše celkové náklady na pouhé otevření pozice budou ve výsledku tvořit nemalou procentuální část z investované částky. Při investování 5000 Kč měsíčně se poplatek za pokyn dostane zhruba ke 100 Kč, což znamená náklad na obchod ve výši 2 %. Další důležitou informací je, že poplatek za "pokyn" neznamená poplatek za celý obchod. Otevření pozice je jeden pokyn a její následné uzavření druhý pokyn. Provádět za takových podmínek pravidelně velké množství malých obchodů se tak dlouhodobě spíš nevyplatí, neboť nemalou procentuální část vašeho účtu spolknou právě tyto poplatky. 👎

 

V neposlední řadě je vhodné podotknout, že náš vzorový obchod proběhl na tuzemském trhu, kde jsou poplatky u Patrie ve srovnání se zahraničními burzami nejlevnější. Zadání pokynu na americkou burzu Nasdaq či NYSE již kupříkladu vyjde až do objemu 299 999 Kč paušálně na 14,90 dolaru neboli 350 Kč. Když vezmeme v potaz výše uvedené brokery, bude sehnání levnější komise poměrně snadné.

 

Kompletní Sazebník poplatků Patria Finance je k dispozici zde

 

Jak se daní dividendy?

 

Prostřednictvím platformy lze nakupovat jak české, tak zahraniční dividendové tituly. Výplata dividendy českých akcií probíhá jednoduše. Jsou vypláceny investorům již zdaněné 15% sazbou na obchodní účet u Patria Finance.

 

Komplikovanější je situace v případě výplaty zahraniční dividendy. Dividendy zahraničních společností jsou připisovány na váš obchodní účet u Patria Finance v příslušné cizí měně a čisté výši – po odečtení srážkové daně zdroje v zahraničí (což je povětšinou praktikováno i u dalších brokerů). Pokud však má Česká republika podepsanou s danou zemí smlouvu o zamezení dvojího zdanění (s většinou vyspělých zemí tomu tak je), můžete zaplacenou zahraniční daň použít jako podklad do daňového přiznání a v případě vyššího zdanění u zdroje (nad 15 %), můžete požádat o vrácení přeplatku daně.

 

Na závěr ještě drobné shrnutí podstatných aspektů tohoto brokera:

 

 

Pozn. Patria Finance sice neumožňuje nákup frakčních akcií, ale umožňuje nákup frakčních ETF od 1000 Kč.

 

 

 

----------

 

Saxo Bank

 

 

Dánská Saxo Bank, podobně jako Fio banka, nabízí brokerské služby jakožto nadstavbu nad zázemím banky, v tomto případě ale dokonce celoevropského formátu, což může někdo považovat za benefit a jistou garanci bezpečnosti jeho investičního kapitálu. Investiční platforma umožnuje přístup k téměř 20 000 akciím na 36 burzách po celém světě a výjimkou nejsou ani české akcie. Zároveň je to ale jeden z mála brokerů, u nějž stále platí minimální počáteční vklad, který pro základní účet Classic činí 2000 USD.

 

Komise pro obchodování akcií a ETF se odvíjejí od toho, jaký typ účtu používáte. Pokud budete americké akcie/ETF nakupovat s účtem Classic, čeká vás komise 0,02 USD za akcii s minimálním poplatkem za transakci ve výši 7 USD. Účet Platinum nabízí komisi 0,015 USD za akcii a minimální komisi 5 USD a u třetího prémiového účtu VIP se komise za akcii snižuje na 0,01 USD a minimální poplatek až na 1 USD

 

 

U českých akcií vám s účtem Classic bude naúčtováno 0,28 % z hodnoty transakce, přičemž minimum je 500 CZK. V případě VIP komise klesá až na 0,15 % s minimem 350 CZK.

 

 

Základní podmínkou pro jednotlivé úrovně účtů je minimální vklad, který na svůj účet vložíte a který rozhodne o tom, který z 3 typů účtů obdržíte. Pro účet Classic je to 10 000 USD, pro Platinum 200 000 USD a pro VIP 1 000 000 USD. Jinými slovy, profesionální a institucionální obchodníci s většími portfolii jsou u tohoto brokera schopni získat výrazně lepší podmínky, zatímco řadu drobných investorů a začátečníků dost možná zastaví již onen nejnižší minimální vklad. Na druhou stranu drobní retailoví investoři očividně nepatří mezi cílovou skupinu, na kterou by se Saxo vůbec snažilo cílit.

 

Z dalších poplatků stojí za zmínku měsíční poplatek za úschovu akcií a ETF, který činí minimálně 5 EUR + DPH měsíčně, respektive 0,25 % p.a. pro účet Classic (0,20 % pro Platinum a 0,12 % pro VIP). Poplatek za neaktivitu Saxo účtuje až ve chvíli, kdy na svém účtu neprovede po dobu 6 měsíců v řadě žádné obchody, a činí 100 USD.

 

 

Kompletní ceník základních poplatků od Saxo Bank najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Co se týče danění českých dividend, alespoň u základního účtu Classic není Saxo Bank vhodnou investiční platformou, neboť jsou akcie drženy na sběrném účtu SAXO Bank A/S, a proto jsou daněny 35 %.

 

Pro investory s účtem Platinum a VIP, s trvalým bydlištěm v České republice však Saxo bank nabízí standardní danění 15 %. Vkládat si kvůli tomu na účet 200 000 nebo 1 000 000 USD ale asi jen tak někdo předpokládám nebude. 😅 Pro snížení danění amerických dividend z 30 % na 15 % lze využít u Saxo Bank formuláře W-8BEN, který je investorům k dispozici. Ostatní akcie jsou pak daněny přímo u zdroje a na obchodní účet připisovány již zdaněné, dle daňových standardů země sídla akciové společnosti.

 

Na závěr ještě drobné shrnutí podstatných aspektů tohoto brokera:

 

 

 

----------

 

Revolut

 

Původně platební služba Revolut umožňuje obchodování akcií od září roku 2019 a za dva roky fungování už si našla celou řadu fanoušků. Revolut obecně nelze považovat za regulérního akciového brokera. Zprostředkování obchodování s akciemi je spíše doplňkovou službou téhle fintech společnosti a momentálně je možné prostřednictvím Revolutu nakupovat vybrané (pár set) americké akciové tituly. Firma na svých stránkách uvádí, že do budoucna chce nabídku rozšířit i na evropské akcie a zařadit i ETF. Revolut rovněž nabízí nákup zlomků akcií (frakčních akcií).

 

I jeho komisní systém je poměrně přímočarý a určuje limitní počet bezplatných obchodů a následně jednotný poplatek za každý další obchod podle země pobytu daného klienta. Takže s účtem Standard můžete aktuálně provést 1 bezplatný obchod měsíčně, s účtem Plus můžete aktuálně provést 3 bezplatné obchody měsíčně a při využití plánu Premium 5 bezplatných obchodů měsíčně. Uživatelé s plánem Metal obchodují zcela bez komisí a bez limitů. Po vyčerpání limitu platí pro české uživatele jednotná komise 28 Kč za obchod

 

 

Dále je na konci každého měsíce uživatelům, kteří drží nějaká aktiva, účtován poplatek za úschovu ve výši 0,01 % / (děleno) 12 tržní hodnoty těchto aktiv. Za zmínku rovněž stojí, že aktuálně není možné převádět si na účet Revolut nebo z něj své investiční pozice od či k jiným brokerům. Dále je v současné době na investiční účet možné převádět prostředky z vašeho účtu Revolut pouze v rámci prostředků v USA. Investiční účet nedisponuje žádným limitem pro minimální vklad.

 

Kompletní ceník základních poplatků od Revolutu najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Danění dividend probíhá přímo u zdroje – tj. dividenda vám je připsaná na váš účet po zdanění 30% sazbou, pokud nemáte podepsaný formulář W-8BEN. Ten je však dle webové stránky automaticky podepsán při procesu žádosti o otevření investičního účtu. Americké dividendy by vám tak měly být následně vyplaceny na účet zdaněné pouze 15% sazbou. O českých dividendách opět nemá cenu hovořit, protože si žádnou CZ akcii skrz Revolut nekoupíte.

 

Revolut je často využíván zkušenými uživateli platformy, kteří s ní mají již delší zkušenost. Nováčků, kteří by si Revolut založili primárně za účelem akciového investování, příliš mnoho není. V případě vlastnění zlomkových podílů dividendových akcií je vždy připsána dividenda úměrně vysoká vůči velikosti vaší akciové pozice.

 

Revolut může fajn posloužit, pokud si hodláte akciové trhy osahat a vyzkoušet, co jak funguje. Pro opravdu seriózní obchodování však je vhodné se porozhlédnout jinde. Na závěr ještě drobné shrnutí podstatných aspektů tohoto brokera:

 

 

 

----------

 

Trading212

 

 

 

 

 

Hodně jste si o Trading212 psali, tak tady je. Broker se sídlem v Londýně umožňuje nákup akcií, ETF a CFDs. Nabídka instrumentů je poměrně bohatá, lze přes něj nakupovat tisíce akcií z evropského i amerického trhu, české akcie mezi nimi však nehledejte. Trading212 rovněž umožňuje automatické obchodování a nákup frakčních akcií, takže své místo na trhu určitě má. Nečekejte však podporu češtiny, tady se bohužel bez angličtiny (nebo němčiny/francouzštiny/polštiny/ruštiny) neobejdete.

 

Pro nákup akcií a ETF je nutné založit si účet INVEST. Druhou variantou je účet CFD pro obchodování s rozdílovými smlouvami. Oba účty jsou od sebe sice oddělené, ale můžete si je aktivovat klidně oba najednou. Na účet INVEST si můžete vkládat částky již od 30 CZK (1 USD/EUR), při bankovním převodu od 200 CZK (10 USD/EUR). Vklad není uložen na žádném účtu samotného brokera, ale odděleně a je pojištěn do výše 85 tisíc liber.

 

 

Trading212 je z pohledu poplatků poměrně zajímavý. Neúčtuje si totiž ani korun za neaktivitu, za úschovu akcií (např. přes noc), vklady bankovním převodem a také žádné komise za zprostředkování obchodů. Zároveň si akcie (respektive spíš jejich zlomky) můžete kupovat již od 25 Kč (1 EUR), takže v rámci těch frakčních se dá opravdu investovat od malých částek a navíc bez komisí.

 

Tento broker se tak na první pohled jeví jako jedna ze zajímavých variant pro začátečníky či drobné investory, kteří si chtějí obchodování s akciemi vyzkoušet v nejmenší možné míře, aniž by je při tom zbytečně zruinovaly poplatky. Jak už to ale často u příliš dobrých podmínek bývá, musíte se u některých instrumentů připravit na větší spready.

 

Kompletní ceník základních poplatků od Trading212 najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Výplata dividendy probíhá opět přímo na účet po zdanění u konkrétního zdroje. Pro obchodování amerických akcií a zajištění 15% zdanění je k dispozici W-8BEN formulář, který je automaticky generován při vytvoření obchodního účtu. Případně ho lze ještě vyplnit před realizací první investice na americkém akciovém trhu. Všichni klienti Trading212, kteří chtějí obchodovat americké akcie, tento formulář musí vyplnit, takže se nemusíte bát, že byste na něj zapomněli. Jeho platnost je 3 roky. Jakmile přijde čas pro jeho aktualizaci, obchodník vám opět dá včas vědět, není potřeba psát nic do kalendáře.

 

 

 

----------

 

Robomarkets

 

 

 

 

 

 

RoboMarkets je broker, který letos otevírá 10. rok svého fungování. Ačkoliv se jedná o zahraničního obchodníka, má rovněž svou pražskou pobočku. Začátečníci tak jistě ocení možnost veškeré podpory včetně celých webových stránek v českém jazyce. Prostřednictvím Robomarkets lze obchodovat největší akcie v USA, Velké Británii v Německu a Švýcarsku. České akcie však, stejně jako u většiny jiných zahraničních brokerů, chybí. Kromě toho lze obchodovat i Forex, Komodity, ETF nebo kryptoměny (celkem 7 různých tříd aktiv a přes 12 000 finančních instrumentů), a to skrz obchodní platformu R Trader. Nechybí ani CFD s pákou až 1:5 či možnost obchodovat americké akcie s pákou až 1:20. Ta je však povolena jen u účtů s vkladem přes 10 000 USD.

 

Podobně jako eToro nabízí i Robomarkets social trading, a to na forexovém trhu. Máte tak možnost sledovat a kopírovat obchody těch nejlepších obchodníků na platformě.

 

Co se týče poplatků, jako první společnost inzeruje své nulové poplatky při vkladu jakýmkoli způsobem na účet. To je sice pravda, ale způsoby, jak peníze na účet dostat, jsou omezeny. Pokud si chcete poslat konkrétně CZK, musíte tak učinit přes PPF BankuBlueOrange Bank nebo skrz kreditní kartu VISA či MasterCard. Fungují zde i elektronické platební systémy jako PayPal. Pokud si můžete na účet poslat eura, lze využít i Raiffeisen Bank. Mnohem obezřetnější je však potřeba být při výběru, kde už mohou naskakovat procentuální komise z vybírané částky. Pro CZK je jistotou PPF Banka, která má vklady (od 2000 CZK)  i výběry (2000 - 400 000 CZK) za 0 %. Podrobněji ZDE.

 

 

Pro obchodování amerických akcií je nastaven poplatek 0,02 USD za akcii a minimální komise pro obchod ve výši 1,5 USD. Pokud však váš vklad přesáhne 10 000 USD, kromě zmíněné vyšší páky získáte poplatek 0,0045 USD na akcii a minimální komisi jen 0,25 USD. Jinými slovy, pokud jste drobný investor, který chce obchodovat pravidelněji, je v podstatě podmínkou mít účet přesahující 10 000 USD, jinak se vám téměř jistě vyplatí jít jinam. Maličko zamrzí, že požadavky na úpravy, otevírání či zavírání pozic lze sice podávat non-stop, avšak k jejich realizaci dochází až ve chvíli, kdy je konkrétní burza otevřena. Takže třeba americké akcie můžete nakupovat/prodávat pouze mezi 15:30 až 22:00 českého času a pre-market/aftermarket fáze obchodování se vás netýká. Což by nicméně i pro intradenní obchodníky neměl být zásadní problém.

 

Kompletní ceník základních poplatků od RoboMarkets najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Co se týče dividend, jsou klasicky zdaněné u zdroje a zasílány na účet v čisté výši. O případný přeplatek, v případě zdanění přesahujícího 15 %, je třeba zažádat při podání daňového přiznání.

 

Robomarkets v rozsáhlém PDF dokumentu uvádí, že dividendy budou automaticky vyplaceny na váš obchodní účet. O možnosti vyplnění formuláře W-8BEN není na stránkách společnosti jediná zmínka. Přesto se při výplatě dividend dočkáte na výpisu jen 15% zdanění amerických dividend, aniž byste formulář museli podepisovat. Pro podrobnosti doporučuju kontaktovat přímo Robomarkets, protože o tom, proč tomu takhle přesně je, nic podrobnějšího nevím.

 

 

 

----------

 

Admirals (původní Admiral Markets)

 

 

Prostřednictvím Admirals lze obchodovat většinu amerických a evropských akcií, forex, komodity, indexy, případně jejich pákové deriváty.

 

Za pozornost určitě stojí, že se jedná o společnost typu market maker. Admirals tak fungují jako zprostředkovatel obchodů mezi jednotlivými investory, ale vytváří i protistranu vůči vašim obchodům – když vy proděláte, Admiral Markets vydělá a naopak. Už jen z toho důvodu je možná na místě našlapovat okolo tohoto brokera opatrně a podívat se po jiných alternativách, kterých je opravdu bezpočet, jak jste mohli vidět výše.

 

U populární varianty klientského účtu Trade.MT5 vás při obchodování amerických akcií/ETF čeká poplatek ve výši 0,02 USD za každou akcii a pokyn (neboli 0,02 USD za nákup a dalších 0,02 USD za prodej akcie). Takže zá nákup 100 akcií vám budou účtovány 2 USD a za jejich prodej další 2 USD. Minimální komise za pokyn je 1 USD. 

 

 

Převody finančních prostředků na účet (možno i v CZK) bankovním převodem jsou zdarma a bez limitů. U výběrů máte k dispozici 2 příkazy měsíčně zdarma, opět bez limitů. Poplatek za neaktivitu ve výši 10 USD je účtován těm účtům, na nichž v posledních 24 měsících neproběhla žádná transakce a ani po stejnou dobu nedržely žádné otevřené pozice.

 

Kompletní ceník základních poplatků od Admiral Markets najdete zde.

 

Jak se daní dividendy?

 

Dividendy jsou na váš účet opět připisované po zdanění. V případě CFDs pak připsání dividendy probíhá v příslušné výši, případně je vám dividenda stržena, pokud jste danou pozici short. Pozor, na CFD se zároveň nevztahuje pravidlo časového testu. Kapitálový výnos z případných obchodů tak budete muset danit, i když budete aktivum držet déle než 3 roky.

 

Co vás asi nepřekvapí, české akcie na platformě obchodovat nelze. Na webových stránkách společnosti (české i globální verzi) pak žádná zmínka o možnosti vyplnění formuláře W-8BEN není, což by měl být zdvižený prst pro všechny dividendové investory. Přesto dle zkušeností uživatelů dividendy z USA akcií jsou daněny nižší 15% sazbou, i když uživatel žádný formulář W-8BEN nepodepíše (tedy stejně jako u Robomarkets).

 

 

 

----------

 

Interactive Brokers $IBKR+0.8%

 

 

 

 

Když se řekne špičkový americký burzovní broker, mnoha investorům se automaticky vybaví zkratka IB nebo IBKR. Interactive Brokers si dlouhodobě buduje pozici vysoce kvalitního zprostředkovatele obchodování na kapitálových trzích a ne nadarmo jej tak najdete na špici či minimálně v Top 3 prakticky ve všech srovnáních brokerských společností.

 

IB je přímo napojeno na (téměř) všechny elektronické burzy na světě, takže svým klientům nabízí zjednodušeně řečeno možnost obchodovat cokoliv a téměř kdykoliv (byť pokud nejste americký občan, týkají se vás některá omezení např. v oblasti dostupných ETF a dalších obchodovatelných fondů). Nechybí ani populární frakční akcie (byť vzhledem ke komisím bych si IB specificky kvůli nákupu frakčních akcií asi nezakládal). Zároveň jde o oblíbenou platformu institucionálních investorů neboli profíků, kterým až tak nejde o velikost komisí, jako o co nejlepší plnění příkazů a špičkovou podporu.

 

Co osobně nechápu, je absence Pražské burzy. Můžete obchodovat ve Vídni, Budapešti nebo Varšavě, ale české akcie si ani skrz IB prostě nepořídíte (mám podezření, že na straně IB problém nebude). Zároveň si s podporou nepopovídáte česky, vše frčí v angličtině, takže se tady bez ní spíš neobejdete, než obejdete.

 

Jakožto klient máte rovněž přístup ke kvalitním obchodním platformám Client Portal a Trader Workstation + nechybí ani mobilní appka.

 

Spousta lidí má ještě stále mylně zafixováno, že velkou nevýhodou IB je skutečnost, že abyste si mohli založit obchodní účet, musíte disponovat minimálním vkladem 10 000 dolarů. To však už nějaký pátek není pravda. Od loňska sice IB nabízí účty IBKR LITE a IBKR PRO s nulovým počátečním vkladem, avšak evropských klientů se týká pouze účet PRO. Zatím to rovněž vypadá, že v nejbližší době IB účet LITE do Evropy, respektive kdekoli mimo US dostat neplánuje.

 

Další mylnou fámou je přesvědčení, že u Interactive Brokers existuje poplatek za neaktivitu, takže musíte měsíčně na komisích zaplatit aspoň 10 $, jinak vám broker každý měsíc naúčtuje „activity fee“ ve výši částky, která vám do těch 10 $ chybí. Tady se ale nelze divit – IB tento poplatek zrušilo teprve letos.

 

 

Na rovinu si ale pojďme říct, že pokud to s investováním/obchodováním na burze nemyslíte vážně (vyšší obnos peněz, aktivní pravidelné obchodování ideálně ve vyšších objemech), není plnohodnotný individuální účet IBKR PRO na trhu tou jednoznačně nejlevnější a nejvýhodnější volbou pro každého

 

Vztahuje se na něj totiž celá řada poplatků ať už za jeho provozování nebo za možnost mít přístup k živým datům. Zároveň si konkrétně při obchodování akcií v rámci účtu PRO musíte připravit poplatek 1 $ za vstup do pozice a 1 $ za výstup (tedy RT 2 $). A pokud byste měli chuť vyrazit třeba do komodit, RT se může přiblížit až k 3 $ za obchod.

 

 

Celý ceník (pouze) komisí je k dispozici zde, ale dopředu upozorňuju, že je to čtení tak na jeden celý večer. Chcete-li si projít ostatní poplatky, jsou rozděleny do různých kategorií, ke kterým se dostanete, když na oficiálním webu kliknete v menu na „Pricing“. P.S. Je toho fakt hodně! 😅

 

Sečteno a podtrženo, z brokera, který byl vnímán jakožto vhodná volba pouze pro velmi seriózní investory nebo profíky a nikoho jiného, se IB do dneška mírně transformovalo na brokera, u kterého si můžete otevřít účet i s méně než 10 000 $, a pokud delší dobu neobchodujete, nikdo vám nebude stahovat z účtu peníze za neaktivitu

 

Pokud si tedy nepotrpíte na ušetření pár centů z komisí, představuje IB rozhodně jednu z nejzajímavějších voleb na trhu. Minimálně z pohledu kvality služeb jde o strop. Celkově lze IB jakožto akciového brokera ale doporučit spíš až pokročilejším investorům, kteří již za sebou mají nějaké samostudium a vědí, co dělají. Rozhodně nejde o příliš přívětivou volbu pro úplné nováčky, kteří vyžadují hromadu tutoriálů či intenzivní podporu.

 

Jak se daní dividendy?

 

U Interactive Brokers není žádný problém s formulářem W8-BEN, danění je v závislosti na vámi vybrané zemi řešeno rovnou při registraci nového účtu, takže není potřeba nic podepisovat dodatečně. Americké dividendy, již zdaněné 15% sazbou, vám následně budou připsány přímo na účet.

 

 

----------------------------------------------------------------------

 

 

Úplně na závěr mám na vás, čtenáře, jednu prosbu. Poprosím vás, abyste mi do komentářů případně napsali:

 

A) Jakého dalšího brokera byste rádi viděli zpracovaného (jako další mám v plánu přidat Tradestation Global)?

 

B) Jaké další metriky jsou pro vás při výběru brokera esenciální a rádi byste je ve srovnání viděli.

 

C) Pokud v textu najdete nějaký překlep. Je to přece jen hromada čísel a písmen, takže se může stát, že mi někde něco uteklo.

---

 

Jak jsem psal v úvodu, mám v plánu tenhle seznam postupně všemi směry rozšiřovat, aby byl pro komunitu stále praktičtější a užitečnější. Tak si někam uložte link! 😉


V Trading212 vlastním fyzicky akcie a ETF nebo to funguje jako smlouva s brokerem?

Ahoj, díky za článek, osobně mám Fio na české akcie, IB na Americké- kdyby XTB zavedly W-8BEN formulář dříve než včera,tak bych uvažoval i o nich mají podle mě jednu z nejlepších podpor pro ČR. Na některá ETF mám Degiro, tam mám ještě pár akcií, ale vzhledem k nově zavedeným podmínkám se je budu snažit převézt do IB.

Ahoj, děkuju za super článek, můžeš mi prosím doporučit nejlepší broker na dlouhodobé, pravidelné investování do amerických akcií (cca 10 tisíc měsíčně)?

Nevím jestli to tu zaznělo, ale myslím že za zmínku to stojí. Já se třeba dívám i na to jestli je broker regulován ČNB nebo ne. Někomu to může být jedno, někomu to dodá víc klidu.. :)

Můžeš přidat do porovnání brokera Tastyworks. Specializuje se hlavně na opce, ale obecně má velmi nízké poplatky. V podstatě jediný problém je vklad a výběr prostředků z účtu, protože prostě americký broker..

Jinak jeste jsem tedy vypatral ve smlouve u Fio v pdf co nikdo moc neprocita ze externi depozitar co drzi us akcie je pojisten na jednoho klienta do 500k $ coz vetsina evropskych brikeru urcite nema, bezne to maj US brokeri ale i IB madarskej ma myslim do 100k britskej ma do 500 taky, tech 20k je pouze na hotovost. lidi si to pletou.

Ahoj, ma tu nekdo srovnani IB a degiro ohledne smeny stredovym kurzem ? Jestli to opravdu meni tak vyhodne, tim padem moc neztracite obdobne jako recolut atd. Dekuji.

Jenze tady se presne neresi ty dulezite veci co by dlouholety investor resit mel jako je drzeni ulozeni akcii klienta, degiro ma super poplatky ale nedrzi akcie oddelene a muze snimi manipulovat, oddeluje jen u uctu cutsody kde jsou ale dalsi zkryte poplatky a tak to bude u vetsiny brokeru. Znamena to ze akcie nejsou psane na vase jmeno ale na degiro a v pripade krachu jste out.

Pár poznatků.

Degiro - neumožňuje mít investiční účet v korunách (kdysi to asi bylo možné) dnes už ne. Je v eurech. Kdysi byl problém, že volnou hotovost drželi ve fondu peněžních trhů => což prakticky znamená, že každým nákupem akcie (neboli prodejem této částky z fondu peněžního trhu) si načítám roční daňový limit 100 000 kč. Toto už ale aktuálně řeší, každý investor bude mít nezainvestované prostředky držené ve flatexbance. Trochu teď s tím mají problémy, ale je dobře, že FPT ruší.

 

XTB - W8-BEN formulář mi už slibovali na podzim roku 2020, sliby chyby. Rozhodně bych nepočítal s tím, že to budou umět v roce 2021 (ani v roce 2022 ;-) ) => na americké dividendy jiný broker.

 

eToro - W8-BEN nám sice podepsat nechají, ale americké dividendy daní 30 %, osobně vyzkoušeno => na americké dividendy jiný broker. Tuším taky, že mají vyšší pojištění, kolem 100 000 euro. "Nabíjet" jej můžete platební kartou dolarama z Revolutu. Ale až budete chtít vybrat hotovost, poplatek 5 USD a eToro si samo vybere způsob vyplacení, obvykle na platební kartu z které jste to nabíjeli (asi není úplně vhodné si nechat na revolut poslat sto tisícové částky), druhou variantu, kterou volí je SEPA platba => kurzová ztráta

 

T212 - britské broker, pojištění do výše 85 000 liber

IB - evropská entita sídlí v Maďarsku, díky tomu pojištění do výše 100 000 eur.

- všichni ostatní brokeři mají standardní pojištění do výše 20 000 eur.

 

Mám-li to shnout, tak na české akcie Fio, na zahraniční Degiro, T212 nebo IB.

Fio ma take multimenovy ucet, lze zasilat od kudkoli, prijem mimo eu 100kc, super servis, vklad i v hotovosti. vyber primo na jejich ucet ale vedeni v cizich menach zdarma. Spatny kurz fio neni treba menit. Take mají jediný real us etf. Jinak misto Lynx uz je dostupny IB interactive, s vedením zdarma a lepsimi poplatky nez Lynx. Nevim jestli je clanek aktualizovan. Jsem spokojen s fio, nakupuji obcas vetsi objemy a super ceska podpora ale jinak se mi jeví nejlepsi IB (interactive brokers). Hlavne moznost smeny meny forexem.

Timeline Tracker Overview