S&P 500 ^GSPC 5,183.91 -0.07%
Tesla TSLA $174.48 -1.88%
Meta META $472.85 +0.98%
Alphabet GOOG $171.70 -0.74%
Amazon AMZN $187.53 -0.65%
Microsoft MSFT $411.78 +0.60%
Nvidia NVDA $900.69 -0.54%
Apple AAPL $182.53 +0.07%

Tyhle 3 e-commerce akcie vám v dlouhodobém horizontu přinesou obrovské zhodnocení

Vzestup eshopů a internetového obchodování je jako nezastavitelný vlak. To, co v roce 2014 představovalo globální maloobchodní trh v hodnotě 1,3 bilionu dolarů, vzrostlo v roce 2021 na 4,9 bilionu dolarů a do roku 2025 se očekává nárůst na 7,4 bilionu dolarů. Což je megatrend, který svým potenciálem zastíní i aktuální pokles trhu.

Internetové obchody se těší nebývalé oblibě

Digitální prodeje přesahují tradiční online prodejce. Z online prodeje však těží také logistické společnosti, poskytovatelé kybernetické bezpečnosti, a dokonce i pronajímatelé, kteří vlastní distribuční centra.

Vzhledem k tomu, že akciový trh v roce 2022 prochází takovými změnami, mnozí investoři hledají útočiště. Ti, kteří mají dlouhodobý výhled, však mohou zvážit nákup nebo doplnění akcií e-commerce, které vyplácejí solidní dividendy, vytvářejí vynikající peněžní toky a patří do odvětví, která by měla obstát i v případě zpomalení ekonomiky. A to považuji asi za nejdůležitější bod. Tři takové dnes představím.

Target $TGT+0.1% 

Společnost Target má dlouhodobé defenzivní vlastnosti. Je to proto, že se jedná o prodejce levnějších variant zboží pro domácnost než má konkurence, takže by mohl zaznamenat nárůst tržeb, když lidé pocítí ekonomickou nejistotu. 

Pandemie donutila společnost Target, aby se střelhbitě zaměřila na digitální prodej - a to se jí bohatě vyplatilo. Ve fiskálním roce 2021 tvořil online prodej 19 % celkových tržeb. Ve fiskálním roce 2020 společnost Target zvýšila digitální prodej o 145 % čistě z nutnosti. Výbornou zprávou je, že i po znovuotevření obchodů digitální prodej v roce 2021 nadále rostl a zvýšil se o dalších 21 %. Což samozřejmě nebylo samozřejmostí.

Společnost Target má oproti některým jiným online prodejcům výhodu. Využívá své stávající prodejny k vyřízení 95 % svých online objednávek. To společnosti umožňuje vytvářet a rozvíjet tento nový zdroj příjmů, aniž by musela investovat do nákladných distribučních center a dalších skladů. Má prostě obrovskou síť okamžitě k dispozici.

Target není společnost nikterak drahá. Zároveň také vyplácí dividendu, byť ne o tolik vyšší než je průměr trhu

Co by nám mohlo přidat na jistotě? Od svého vstupu na burzu v roce 1967 vyplatila společnost 219 po sobě jdoucích dividend. To by mělo investorům v době současných otřesů na trhu dodat klid. I když akcie klesnou, investoři si pravděpodobně budou i nadále odnášet šek s dividendou. Akcionáři mohou dividendu také reinvestovat a využít tak poklesu ceny.

Prologis $PLD-0.8% 

Jak již bylo zmíněno - Internetoví prodejci potřebují rozsáhlé logistické sítě, aby mohli rychle a se ziskem dostat výrobky ke spotřebitelům. S rostoucím online prodejem je zapotřebí stále více prostoru. Očekává se, že podíl online prodejů na maloobchodních tržbách vzroste z 13 % v roce 2021 na 30 % v roce 2030. Investoři, kteří se obávají nedávných problémů se ziskovostí společnosti Amazon, by možná měli místo toho zvážit jejího pronajímatele - společnost Prologis.

Prologis je realitní investiční fond (REIT). REITs požívají určitých daňových výhod za předpokladu, že 90 % zdanitelného příjmu vracejí akcionářům ve formě dividend. Prologis má obrovskou expozici v oblasti elektronického obchodu. Jeho největším zákazníkem je společnost Amazon a v první desítce jsou i doručovatelské giganty FedEx a UPS. 

V návaznosti na strach o pokles veškerých prodejů se navíc nyní výrazně propadl

Společnost Prologis nabízí více než miliardu čtverečních stop prostor v 19 zemích. Dividendový výnos v současnosti přesahuje 2,5 % a za posledních pět let rostl složenou roční mírou růstu (CAGR) o 12 % - třikrát více než průměrný REIT. Pro ty, kteří hledají bezpečný způsob investice do elektronického obchodu, si společnost Prologis zaslouží zvážení.

Palo Alto Networks $PANW-0.6% 

Rychlý vzestup internetových obchodů a cloudových aktivit znamená, že digitální maloobchodníci si nemohou dovolit žádné výpadky webových stránek. Potřebují naprostou spolehlivost. Internetoví prodejci mohou také uchovávat informace o zákaznících, jako jsou uložené platební metody a adresy. Jejich narušení nebo únik je zničující. Kromě vysokých nákladů na obnovu mohou narušení ovlivnit důvěru zákazníků ve značku.

Společnost Palo Alto Networks je důvěryhodným světovým lídrem v oblasti cloudového zabezpečení a ochrany koncových bodů. Více než 85 000 zákazníků svěřuje své zabezpečení společnosti Palo Alto. Očekává se, že tržby za fiskální rok 2022 dosáhnou 6,8 miliardy dolarů, což je přibližně 25% nárůst oproti fiskálnímu roku 2021. Výprodej technologických kousků vytvořil příležitost k nákupu akcií Palo Alto hluboko pod jejich 52týdenním maximem.

Opět výrazná sleva

Výčet těchto akcií by mohl posloužit jako výchozí bod pro každého, kdo se zajímá  nebo zvažuje investici do odvětví e-commerce, či odvětví s ním spojených. Obecně považuji internetové obchody za extrémně slibnou oblast, která je stále na svém počátku a prostor pro inovaci je naprosto neuvěřitelný.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn akcií  na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Důležitý je tady to slovo dlouhodobém. Ten mega trend tady je, a je naprosto jasnej. Čím dál méně lidí se chce babrat po městě a hledat v 15 obchodech to co potřebuje, když může u sebe doma 5x kliknout a za 12 hodin to má u dveří. Navíc ten potencionální trh je vážně obrovský. Vidíme rozšiřující se donášku potravin a dalších věcí, které si ještě pár let zpět nedovedl nikdo představit. Navíc všelijaké pokusy s autonomní dovážkou drony a vozidly. Ač je to daleká budoucnost tak věřím, že jednou to přijde

Jop. Přesně jak tam píšu. Těch odvětví napojených na internetový prodej je hrozně moc. A s tou dovážkou roboty - myslím si, že to je už spíš realita než budoucnost. Všelijaké pokusy už jsou. Navíc firmy jako $AMZN-0.7% do toho šlapou naplno třeba skrz ten $RIVN-3.1%

Vlastně co jsem kdesi viděl. Tak v některých městech v USA už ti dovážkoví roboti v nějaké omezené míře fungují, ne?

$PANW-0.6% a podobné společnosti považuju za naprosto klíčové pro budoucnost

Takže do ní jdeš?

To zatím ne. Ale začínám se v cybersecurity prostoru trochu rozkoukávat a zatím se tak rozhlížím

Čistě na první pohled se mi libí $TGT+0.1% i $PLD-0.8% . To jsou firmy, které nezaskočí snad žádná krize. O Targetu přemýšlím už delší dobu čistě kvůli dividendě a stabilitě. Zatím byli ale vždy lepší kandidáti

Na společnostech jako $PLD-0.8% , nebo třeba lodní dopravě se mi líbí, že mají nasmlouvané ceny dopředu, takže v krizi je to nijak nezasáhne a mají čas reagovat

Jojo, jak říkám no - stabilní.