S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Тези 3 акции в областта на електронната търговия ще ви донесат огромна печалба в дългосрочен план

Възходът на е-магазините и електронната търговия е като неудържим влак. Глобалният пазар на дребно, който през 2014 г. възлизаше на 1,3 трилиона долара, през 2021 г. нарасна до 4,9 трилиона долара, а до 2025 г. се очаква да достигне 7,4 трилиона долара. Мегатенденция, която има потенциала да засенчи дори настоящия спад на пазара.

Онлайн магазините се радват на безпрецедентна популярност

Цифровите продажби изпреварват традиционните онлайн търговци на дребно. Логистичните компании, доставчиците на киберсигурност и дори наемодателите, които притежават центрове за дистрибуция, също се възползват от онлайн продажбите.

След като фондовият пазар претърпя такива промени през 2022 г., много инвеститори търсят убежище. Тези, които имат дългосрочна перспектива, обаче могат да обмислят закупуването или добавянето на акции в областта на електронната търговия, които изплащат солидни дивиденти, генерират отлични парични потоци и са в сектор, който би трябвало да издържи дори ако икономиката се забави. И мисля, че това е може би най-важният момент. Днес ще ви представя три от тях.

Цел $TGT+0.1%

Target има дългосрочни защитни характеристики. Това се дължи на факта, че тя е търговец на дребно на по-евтини варианти на стоки за бита от своите конкуренти, така че може да отбележи скок в продажбите, когато хората почувстват икономическа несигурност.

Пандемията принуди Target да се фокусира прозорливо върху цифровите продажби и това се отплати добре. През фискалната 2021 г. онлайн продажбите представляват 19% от общите продажби. През фискалната 2020 г. Target увеличи цифровите продажби със 145% единствено по необходимост. Чудесната новина е, че дори и след като магазините отново отвориха врати, цифровите продажби продължиха да растат през 2021 г., като се увеличиха с още 21%. Което, разбира се, не беше даденост.

Target има предимство пред някои други онлайн търговци на дребно. Тя използва съществуващите си магазини, за да изпълнява 95% от онлайн поръчките си. Това позволява на компанията да създаде и развие този нов поток от приходи, без да се налага да инвестира в скъпоструващи дистрибуторски центрове и допълнителни складове. Той просто разполага с огромна мрежа, която е на разположение веднага.

Target в никакъв случай не е скъпа компания. Тя също така изплаща дивидент, макар и не много по-висок от средния за пазара.

Какво би могло да повиши нашата увереност? От излизането си на борсата през 1967 г. компанията е изплатила 219 последователни дивидента. Това би трябвало да осигури на инвеститорите спокойствие по време на настоящите пазарни сътресения. Дори и акциите да паднат, инвеститорите вероятно ще продължат да получават дивиденти. Акционерите могат също така да реинвестират дивидента, за да се възползват от спада на цените.

Prologis $PLD+1.3%

Както беше споменато, интернет търговците на дребно се нуждаят от широки логистични мрежи, за да доставят продуктите на потребителите бързо и изгодно. С нарастването на онлайн продажбите е необходимо все повече пространство. Очаква се онлайн продажбите да нараснат като дял от продажбите на дребно от 13% през 2021 г. до 30% през 2030 г. Инвеститорите, които са загрижени за неотдавнашните проблеми с рентабилността на Amazon, може би ще искат да разгледат нейния наемодател Prologis.

Prologis е инвестиционен тръст за недвижими имоти(REIT). REIT се ползват с определени данъчни облекчения, при условие че връщат 90% от облагаемия си доход на акционерите под формата на дивиденти. Prologis има огромен дял в електронната търговия. Най-големият клиент на компанията е Amazon, а гигантите в областта на доставките FedEx и UPS също са в челната десетка.

Освен това, след опасенията за спад на всички продажби, той вече е намалял значително.

Prologis предлага повече от един милиард квадратни метра площи в 19 държави. Дивидентната доходност в момента надхвърля 2,5% и през последните пет години нараства с 12% - три пъти повече от средния REIT. За тези, които търсят сигурен начин да инвестират в електронна търговия, Prologis заслужава внимание.

Palo Alto Networks $PANW+0.3%

Бързото нарастване на онлайн магазините и дейностите, базирани на облак, означава, че дигиталните търговци на дребно не могат да си позволят прекъсвания на уебсайта. Те се нуждаят от пълна надеждност. Онлайн търговците на дребно могат също така да съхраняват информация за клиентите, като например съхранени методи за плащане и адреси. Нарушението или изтичането на информация е опустошително. В допълнение към високите разходи за възстановяване, смущенията могат да засегнат доверието на клиентите в марката.

Palo Alto Networks е надежден световен лидер в областта на сигурността в облака и защитата на крайни точки. Повече от 85 000 клиенти поверяват сигурността си на Palo Alto. Очаква се приходите за фискалната 2022 г. да достигнат 6,8 млрд. долара, което е приблизително 25% увеличение спрямо фискалната 2021 г. Разпродажбата на технологични части създаде възможност за покупка на акции на Palo Alto доста под техния 52-седмичен връх.

Отново значителна отстъпка

Изброяването на тези акции може да послужи като отправна точка за всеки, който се интересува или обмисля да инвестира в сектора на електронната търговия или свързаните с него сектори. Като цяло смятам, че електронната търговия е изключително перспективна област, която все още е в начален стадий на развитие, а възможностите за иновации са изключително големи.

Отказ от отговорност:Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение на акциите въз основа на данни от интернет и някои допълнителни анализи. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet