S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Актуални новини: Emirates Telecommunications купува 9,8% дял във Vodafone

Emirates Telecommunications (ET) съобщи, че купува 9,8% дял във Vodafone $VOD+0.1% за 4,4 млрд. долара. ET заяви, че е инвестирала във Vodafone, за да придобие значителна експозиция към световния лидер в областта на свързаността и цифровите услуги. Може ли инвестицията във Vodafone да бъде печеливша за вас?

Какво накара Emirates да направи тази огромна инвестиция?

Защо инвестират във Vodafone?

Този ход дойде дни след като ET заяви, че се стреми да разшири дейността си на нови пазари в Африка, Европа и Азия и в области извън телекомуникациите, като например финансови технологии, тъй като се стреми да стимулира растежа.

Emirates Telecommunications напълно подкрепя управителния съвет и съществуващия мениджърски екип на Vodafone, както и настоящата му бизнес стратегия, обявена през ноември 2021 г. Въпреки това не се стреми да упражнява контрол или да влияе по какъвто и да е начин на управителния съвет или мениджърския екип на Vodafone.

Какво е Emirates Telecommunication?

Emirates Telecommunication Group Company, с търговско име Etisalat, е базиран в Емирствата многонационален доставчик на телекомуникационни услуги, който понастоящем работи в 16 държави в Азия, Близкия изток и Африка и е 18-ият по големина мобилен оператор в света по брой абонати.

Защо да не инвестирам във Vodafone?

В общи линии това е компания, която не се променя вече повече от 22 години и не отчита добри резултати по отношение на финансовите новини.

Собствените инвеститори на $VOD+0.1% критикуват ръководството и настояват компанията да ускори и подобри резултатите си. Последното десетилетие беше трудно за европейските телекомуникации, като ожесточената конкуренция и строгите регулации натежаха върху приходите.

Главният изпълнителен директор Ник Рийд е подложен на засилен натиск от януари насам, когато стана ясно, че най-големият европейски инвеститор активист Cevian Capital е придобил дял в компанията, и се подготвя за основно преструктуриране на групата, включително за освобождаване от слабо представящи се дейности, консолидиране на ключови пазари и засилване на експертния опит в областта на телекомуникациите в борда.

В продължение на месеци Vodafone убеждаваше инвеститорите, че ще сключи сделки с конкурентни групи на пазари, където има значителна конкуренция, като Испания, Италия и Обединеното кралство, но досега не е успял да осъществи нищо от това.

През февруари Vodafone отхвърли оферта на стойност 11 млрд. евро за италианския си бизнес от френския си конкурент Iliad . Дружеството е силно критикувано за грешни стъпки и лошо развитие, които са попречили на компанията, както и за акционерите, които стават все по-нетърпеливи и се отказват от позициите си.

След това, след месеци на преговори с испанска телекомуникационна група-претендент за възможна продажба на испанския ѝ бизнес, MasMovil (директор) обърна гръб на Vodafone в полза на сливане с Orange.

Кое е най-притеснителното за инвеститорите?

Vodafone почти не е коментирал тези пропуснати възможности, нито е публикувал съобщение за пресата или обосновка. Единствената новина доведе до пропусната възможност в Италия, където компанията заяви, че това не би било в интерес на акционерите и затова се отказа.

  • Очакваше се новият главен изпълнителен директор на Vodafone да подобри траекторията на компанията. Лошата комуникация и информираността на инвеститорите водят до разочарование на много хора и може би главният изпълнителен директор подкопава собствената си позиция.

Какво може да бъде положителен катализатор?

Някои инвеститори настояват Vodafone да продаде дела си в инфраструктурната си група Vantage Towers, която отдели миналата година. Повечето инвеститори смятат, че сделката за кулите ще има съществено въздействие върху резултатите на Vodafone, като намали дълга и същевременно освободи парични средства за инвестиции. Други телекомуникационни групи, като Altice, са отделили предприятия за кули при високи оценки.

Като се има предвид всичко това, в момента не ми се струва разумно да инвестирам в $VOD+0.1%. Имаме ли тук инвеститори в Vodafone? Какво можем да очакваме от компанията занапред?

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet