S&P 500 ^GSPC 5,108.31 +1.19%
Alphabet GOOG $173.55 +9.88%
Nvidia NVDA $872.92 +5.64%
Amazon AMZN $179.60 +3.41%
Microsoft MSFT $409.10 +2.52%
Tesla TSLA $167.12 -1.80%
Apple AAPL $169.99 +0.06%
Meta META $441.43 +0.01%

2 najboljši delnici ameriških bank, ki sta poceni in prinašata visoke dividende

Delnice bank ne smejo manjkati v nobenem diverzificiranem portfelju. Vendar so se zaradi trenutnega upada trga nekatere delnice v tem sektorju znatno pocenile, tudi za več deset odstotkov. Predvsem pa mora kupljeno podjetje izpolnjevati ključne naložbene parametre, kot sta trdno osnovno poslovanje in trajnostno izplačevanje dividend. To so po mojem mnenju nekatere od najboljših bančnih delnic na trgu.

2 vodilni bančni delnici

1. JPMorgan Chase

Ko so razmere na Wall Streetu negotove, se navadno začne iskati kakovost v velikih, stabilnih in vodilnih podjetjih v panogi, ki so uspešno prestala prejšnje korekcije in medvedje trge.JPMorgan Chase $JPM+0.4%natančno ustreza temu opisu.

Družba JPMorgan Chase

JPMorgan Chaseje največja bankav ZDA s približno 3 bilijoni dolarjev sredstev v upravljanju in je v zadnjem desetletju dosledno dosegala boljše rezultate od drugih bank. Zaradi osredotočenosti na "močno" bilanco stanja je ohranila visoko likvidnost in nizko zadolženost, kar ji je omogočilo, da se spopada z recesijo in še naprej podpira dividende.

Ima 1,7 bilijona dolarjev virov likvidnosti in razmerje med dolgom in lastniškim kapitalom 0,80, kar pomeni, da se njena sredstva financirajo predvsem z lastniškim kapitalom in ne z dolgom. "Naša dolgoročna kapitalska hierarhija ostaja enaka - najprej vlaganje v naša vodilna podjetja na trgu in njihova rast, nato izplačevanje trajnostnih konkurenčnih dividend in nato vračanje preostalega presežnega kapitala delničarjem z odkupom delnic," je v poslovnem poročilu za prvo četrtletje, objavljenem 13. aprila, dejal izvršni direktor Jamie Dimon.

Po trenutni ceni delnice JPMorganChase ponuja visok 3,4-odstotni donos in približno 29-odstotno izplačilno razmerje, kar pomeni, da se 29 % dobička nameni za dividende. To je zelo vzdržen odstotek, ki naj bi banki JPMorgan Chase omogočil nadaljnje povečevanje izplačil. Družba JPMorgan Chase bo letos že deseto leto zapored povečala letno izplačilo dividend in ta niz se bo verjetno nadaljeval.

2. PNC Financial Services Group

Bančni sektor bi moral imeti koristi od višjih obrestnih mer, dokler bo inflacija pod nadzorom in država ne bo zašla v recesijo. To so veliki "če", vendar so bikovski trgi v ZDA v preteklosti trajali dlje kot medvedji trgi, delniški trg pa je na dolgi rok v povprečju dosegal približno 10-odstotni letni skupni donos.

Banka PNC Bank

Banka z verjetno najboljšo dividendo je zdajPNC Financial Services Group $PNC -+0.6% šesta največja banka v ZDA. V drugem četrtletju je četrtletno dividendo zvišala za 20 % na 1,50 dolarja na delnico. Po trenutni ceni delnice znaša donosnost 3,35 %, kar je ena najvišjih donosnosti med podobnimi podjetji. Njegovo izplačilno razmerje znaša približno 37 %, kar je v ugodnem razponu, v katerem je bilo v zadnjem desetletju. Je zgled doslednosti, saj je v zadnjih 12 letih vsako leto povečala svoje izplačilo.

Cena delnice družbe PNC Financial se je od začetka leta do danes znižala za 22 %, vendar ima nizko vrednotenje s trenutnim terminskim razmerjem med ceno in dobičkom, ki znaša 11 - v začetku leta 2022 je bilo 15. Tako kot JPMorgan Chase ima tudi PNC trdnjavi podobno bilanco stanja z zelo nizkim razmerjem med dolgom in lastniškim kapitalom, ki znaša 0,35 %, in 56 milijardami dolarjev v denarju. Obe banki prinašata visoke donose, imata dobre finančne rezultate, bogato zgodovino in trajnostne dividende.

To ni naložbeno priporočilo in odločitev o naložbi je v celoti v vaših rokah. Dave Kovaleski je analiziral obe banki.


No comments yet