S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

2 lukrativní dividendové akcie, nad kterými by se rozplýval i Rockefeller (výnos 8,4 a 7,8 %) 🔝

Lidstvo má ve zvyku věci příliš komplikovat. Rádi předpokládáme, že jednoduché je neefektivní nebo neúčinné. Budujeme složité struktury a algoritmy, i když stejné problémy lze vyřešit jednoduchou logikou. Děláme to hlavně proto, že chceme mít pocit, že jsme sami dosáhli vítězství. To nám dává pocit, že si zasloužíme nést pocit hrdosti. Ironií je, že i když něčeho dosáhnete správnou a jednoduchou metodou, máte plné právo být na svůj úspěch hrdí, protože jste to koneckonců udělali vy.

 

 

Vidím investory, kteří se řídí složitou matematikou, tabulkami, grafy a obrazovkami počítačů, které vypadají jako řídící středisko NASA - snaží se předpovědět, kam by se cena akcie mohla zítra posunout. Snaží se koupit další velkou věc dříve než všichni ostatní a snaží se prodat dříve, než cena klesne. Přitom existuje jednodušší způsob.

Pokud jde o vytváření bohatství, jednoduché řešení znamená vytvářet více příjmů než výdajů. 

 

Ano, je to tak jednoduché - vydělávejte více, než utrácíte, a utrácejte méně, než vyděláváte, a budujete bohatí. Každý nadbytečný dolar, který vyděláte nebo ušetříte, můžete využít k vytváření dalších příjmů a urychlit tak růst svého bohatství. Využijte svůj přebytečný peněžní tok k nákupu generátorů příjmů vyplácejících dividendy, které vám pomohou zvýšit příjem a urychlit akumulaci bohatství. Ceny porostou, ceny se propadnou, ale dokud budou vaše příjmy převyšovat výdaje, vaše bohatství poroste.

 

Vezměme si Johna D. Rockefellera, který je všeobecně považován za jednoho z nejbohatších lidí v moderní historii. Jeho čisté jmění po zohlednění inflace činilo 350 miliard dolarů. To je téměř dvojnásobek čistého jmění současných nejbohatších mužů, Jeffa Bezose a Elona Muska, kteří se pohybují okolo 190 až 200 miliard dolarů.

 

Oba využívali nadání pro podnikání a provozovali společnosti, které generovaly velké zisky. Rockefeller byl generálním ředitelem, předsedou představenstva a hlavním akcionářem společnosti Standard Oil. Bezos založil, byl generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti Amazon $AMZN+0.6%.

 

Přesto, když se vzdálili od každodenního provozu, zaujali oba odlišné přístupy. Rockefeller si zachoval majoritní akcionářskou kontrolu a byl předsedou představenstva společnosti Standard Oil. Díky tomuto vlivu požadoval, aby společnost Standard Oil vyplácela 2/3 svých zisků ve formě dividend. Bezos jako předseda představenstva společnosti $AMZN+0.6% totéž neudělal.

 

To znamenalo, že Rockefeller měl prospěch nejen ze silných cen akcií Standard Oil, ale především z jejích dividend. Známý je jeho výrok: Víte, jaká jediná věc mě těší? Je to vidět, jak mi přicházejí dividendy 😎.

 

 

Rockefeller věděl, že samotná cena akcií nemá žádný význam. Nikdy neměl v úmyslu prodávat. O několik let později byl Standard Oil Nejvyšším soudem USA donucen rozdělit se na více společností. Prostřednictvím fúzí a akvizic je mnoho velkých ropných společností dodnes přímo spjato s Rockefellerem. 

 

Pokud držíte akcie společností Chevron $CVX+1.0%, Marathon $MRO+0.3%, Exxon Mobil $XOM+1.5% nebo dokonce BP $BP+1.0%, držíte zbytky Rockefellerovy Standard Oil. Jak se tedy můžeme od Rockefellera poučit a získat potěšení z přílivu dividend? Tím, že se jako akcionáři budete řídit jeho plánem a budete vlastnit firmy, které vám vyplácejí silné dividendy. Zde jsou pro vás dnes dva vynikající tipy na firmy vyplácející dividendy ve stylu Rockefellera.

 

 

 

AM $AM+1.2% - výnos 8,4 %

Společnost Antero Midstream se spolu s většinou energetického sektoru stáhla z červencových maxim, protože v popředí zájmu investorů jsou obavy z varianty Delta a možných dopadů na poptávku po energii.

 

Společnost $AM+1.2% skladuje a přepravuje zemní plyn [NG] a kapalný zemní plyn pro svou mateřskou společnost Antero Resources $AR+2.5%. Navzdory obavám z dopadu varianty Delta na akciový trh zůstávají ceny zemního plynu extrémně vysoké. 

 

Poté, co jsme nedávno dosáhli vrcholu na úrovni 5,66 dolaru, jsme zaznamenali pokles a nyní se opět blíží hodnotě 6 dolarů. Ze sezónního hlediska je léto obvykle obdobím, kdy poptávka po NG klesá, a často je spojeno se slabšími cenami, nicméně v letošním roce jsou zaznamenány jedny z nejvyšších cen za posledních deset let. 

 

Na podzim/zimu obvykle dochází k prudkému nárůstu poptávky a podle některých odhadů by ceny NG mohly v Evropě přesáhnout 100 dolarů a v USA více než 6 dolarů, pokud v zimě dojde k ochlazení.

 

Tyto ceny jsou velmi příznivým faktorem pro expanzi $AR+2.5%, která bude zase hnacím motorem růstu $AM+1.2%. Společnost $AM+1.2% je již nyní schopna plně financovat své kapitálové výdaje a dividendy z volného peněžního toku, takže díky růstu bude její již tak jistá dividenda mnohem bezpečnější.

 

 

Zemní plyn nadále roste, protože se stává stále oblíbenější variantou "ekologičtější" výroby elektřiny. Jak je vidět výše, v podstatě absorboval všechny výpadky způsobené snížením produkce uhlí.

 

Na podzim jsou zásoby pod průměrem, poptávka roste a nabídka nestíhá. Když k tomu připočteme inflaci, máme recept na velmi vysoké ceny zemního plynu v zimě. Společnost $AM+1.2% je v těchto podmínkách v nejlepší pozici, aby rostla společně se svou mateřskou společností $AR+2.5%

 

Rockefeller sklízel výhody z toho, že viděl budoucnost s ropou. Zemní plyn má před sebou zářnou budoucnost a rostoucí křivku poptávky. Vsadím se, že by rád viděl, jak tyto dividendy přicházejí 😉.

 

Tekla Healthcare Investors $HQH-0.6% - výnos 7,8 %

Tekla Healthcare Investors $HQH-0.6% je fond typu CEF (Closed-end fund), který se zaměřuje na sektor zdravotní péče a investuje do společností poskytujících zdravotnické služby a zdravotnické technologie. Tyto společnosti se těší značnému růstu díky stárnutí americké populace.

 

Navzdory tomu byla zdravotní péče v posledních pěti letech skutečně málo výkonným sektorem a dnes je relativně levná. Koronavirus byl budíčkem a zdravotnictví začíná být bráno vážněji vládou, spotřebiteli i investory.

 

V příštích letech můžeme očekávat velké investice a spoustu inovací a $HQH-0.6% má dobrou pozici, aby z toho těžila. $HQH-0.6% zainvestovala do společností jako Moderna $MRNA+0.2%, Gilead Sciences $GILD-0.2% a Abbott Laboratories $ABT-0.7%.

 

$HQH-0.6% má 62,5% expozici vůči biotechnologiím a téměř 14% expozici vůči farmaceutickým produktům. Bude těžit z nejnovějších inovací, včetně rozšíření mRNA vakcín. 

 

 

Vzhledem k tomu, že se na mnoha místech začíná vyžadovat třetí kolo dávek vakcíny proti koronaviru, ať už s tím souhlasíte, nebo ne, je možné na tom vydělat peníze. Stárnutí populace znamená, že poptávka po zdravotní péči se bude i nadále zvyšovat. 

 

Když tuto rostoucí poptávku zkombinujete s novými inovacemi, které léčí, zmírňují nebo zvládají zdravotní problémy, máte dostatek katalyzátorů pro značný růst. Zdravotnictví je podhodnocený sektor, kterému se bude v příštím desetiletí dařit, protože Baby Boomers stárnou a větší část jejich majetku je přesměrována do zdravotnictví.

 

Distribuční politika $HQH-0.6% spočívá ve vyplácení 2 % NAV (Net asset value - čisté hodnoty aktiv) každé čtvrtletí. To znamená, že dividenda je variabilní a bude se zvyšovat nebo snižovat s NAV. S růstem NAV roste i váš příjem! V současné době se $HQH-0.6% obchoduje s mírným diskontem vůči NAV. Vzhledem k tomu, že sektor zdravotní péče je připraven dosahovat lepších výsledků, je $HQH-0.6% skvělou příležitostí, jak získat rostoucí pravidelný příjem.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Děkuji za překlad textu. ;-)

😄

U takhle vysokých výnosů si vždycky říkám, jestli v tom není nějaký háček. 🤔 Resp jestli takové firmy vážně mají cash flow na to, aby tuhle výplatu udržely.

Háček v tom není, některé společnosti vyplácí dividendu ze zisků minulých let a nebo i na dluh (bude asi i $AM+1.2% ). $HQH-0.6% je Closed-End Fund, není potřeba řešit zisk či cash flow, každý kvartál vyplatí 2% AUM...tedy prodají držené akcie.

Mít dvě velké pozice v těhle drobcích, tak se dneska asi tvářím podobně, jako Rockefeller na tom meme. 😎😆

yes 😁

Energetika je teď 👌 investiční sektor a snažím se tam před zimou rozumně navyšovat pozice, takže $AM+1.2% jde dneska pod mikroskop. 😎

Pěkně čtení, zajímavé společnosti 👍💰

Díky 😄

Nojono, jak energetický sektor, tak ten zdravotní jsou perfektní volbou, pro dividendové akcie 👍. Jak $AM+1.2%, tak $HQH-0.6% by se Rockefellerovi líbily 😄

přesně tak 😄

Lol, prostě seriózní text a pak uprostřed Rockefeller meme 😆

trochu na odlehčení 😄

chápu 😄, ale jinak fajn text, dobře jsem si početl

8,4 vypadá moc dobře 👍

přesně 😁

s tím zemním plynem mají asi pravdu 😁

👏👏

díky

Rockefeller byl bůh 🙏, jinak super výběr, díky 😁

souhlasím 😄