S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Akcie PayPal jsou nejlevnější za poslední roky, v porovnání s konkurencí však pokulhávají

Společnost PayPal $PYPL+2.9% je bezprostředně jednou z nerozšířenějších platforem pro online platby a digitální služby, kterou využívá více něž 1,6 milionu webových stránek z celého světa. Podobně jako mnoho jiných společností, které v nedávné době zhoršovaly svůj výhled i PYPL zaznamenal určité zpomalení, na které akcie okamžitě reagovaly masivním propadem až o desítky procent. To však mělo za následek nevídané zlevnění.

PayPal je zodpovědný za 22% všech online transakcí v USA

Ocenění společnosti PayPal 

Skutečnost, že se PayPal $PYPL+2.9% prodává na jedné z nejnižších úrovní ocenění za poslední roky, dělá z akcie atraktivní nákup. I při předpokládaném poklesu letošních zisků se akcie PYPL stále prodávají za pouhý dvacetinásobek letošních revidovaných odhadů (P/E). To se posouvá na 16násobek zisku v roce 2023 a 13násobek předpokládaného zisku v roce 2024. Nyní je možné, že analytici jsou příliš optimističtí. V roce 2023 vidí 26% růst zisku na akcii a v roce 2024 další 22% nárůst.

Vzhledem k poklesu v roce 2022 a rostoucím protivětrům v oblasti plateb je možná příliš ambiciózní vidět návrat k růstu zisku nad 20 % ročně. I kdyby však PayPal začal opět zvyšovat zisk, řekněme o 12 % ročně při výchozím P/E 19, mělo by to být pro investory poměrně výhodné.

https://youtu.be/_ZVWuwckW80

Porovnávání s konkurencí

Jediný problém s argumentem o ocenění spočívá v tom, že jiné platební společnosti jsou ještě levnější. Fiserv $FISV se obchoduje za pouhý 15násobek předpokládaného letošního zisku a analytici vidí, že v letošním roce poroste zisk dvouciferným tempem, nikoliv že se bude zmenšovat jako PayPal. Společnost Fiserv v minulosti rostla tempem více než 10 % ročně, což z ní při současném poměru P/E činí velmi výhodnou nabídku.

Další společnost Global Payments $GPN+0.0% se prodává za pouhý 13násobek budoucích zisků a rovněž roste dvouciferným tempem. To staví akcie PYPL do poněkud nepříjemného prostoru, kdy nejsou tak levné jako jejich kolegové, ale zároveň ztratily svůj lesk pro růstové investory. 

Bez ohledu na to, žádná ze společností není tak rozšířená ani populární jako Paypal. Pokud se vám líbí jednotlivé činnosti společnost nebo jste obecně nakloněni platebním společnostem, akcie PYPL by zde z mého pohledu mohly stát za nákup.

Nejedená se investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Informace uvedené v článku jsem čerpal od analytika Ian Bezek.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 636 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

pravda, že $PYPL+2.9% takhle levný nebyl hodně dlouho, to ale více akcií

$PYPL+2.9% se mi právě dlouho líbil, jen ta cena byla pořád vysoká a to až doposud

O ani jedné z konkurenčních společnosti jsem neslyšel

pro mě to byla taky novinka, ale pypl v tomhle odvětví není sám

avšak o jeho dominantní postavení obavy nemám