S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Warren Buffett dělá klíčové změny ve svém portfoliu, které akcie nakupuje a naopak prodává?

Společnost Berkshire Hathaway $BRK-B-0.3% Warrena Buffetta vsadila miliardy dolarů na několik společností, některé pozice zvýšila a jiné snížila, opustila historický podíl a v prvním čtvrtletí se dokonce věnovala fúzní arbitráži. Kterých akcií se Buffett zbavil a které naopak přikoupil a vytvořil nové pozice? To si rozebereme v dnešním článku.

Pro mnoho z nás je Warren Buffett inspirací ve světě investování, jaké kroky provádí Věštec z Omahy během tohoto volatilního roku?

Zde je 5 klíčových informací z poslední aktualizace portfolia společnosti Berkshire:

1. Změny v sektoru bankovnictví

Berkshire $BRK-B-0.3% odhalila nový podíl v Citigroup $C-1.1% v hodnotě 2,9 miliardy dolarů a také sázku na Ally Financial $ALLY-1.6% ve výši 390 milionů dolarů. Na druhou stranu prodala poslední ze svých akcií Wells Fargo $WFC-1.1%; kdysi v této bance vlastnila podíl ve výši 29 miliard USD a počítala ji mezi svých pět největších podílů.

Buffett a jeho tým během pandemie revidovali své finanční podíly. V létě 2020 například opustili banky JPMorgan a Goldman Sachs a zhruba ve stejné době během 12 dnů nahromadili 2,1 miliardy dolarů do Bank of America, čímž si banka upevnila místo dvojky v držení Berkshire hned po společnosti Apple.

Šéf Berkshire loni vysvětloval, že když udeřila pandemie, měl pocit, že jeho společnost je vůči bankám příliš exponovaná, a zatímco americká vláda by v případě zamrznutí finančního systému banky zachránila, bylo na Berkshire, aby se o sebe postarala sama.

  • Nová sázka Berkshire na Citigroup $C-1.1% by mohla naznačovat, že Buffett je opět nakloněn některým bankám.

2. Sázka na ropu

Berkshire v minulém čtvrtletí zhruba zečtyřnásobila svůj podíl v Chevronu $CVX+1.0% a zvýšila jej z 38 milionů akcií na 159 milionů. Akcie této energetické společnosti v tomto období vzrostly o 39 %, což pomohlo zvýšit hodnotu pozice Berkshire téměř šestinásobně na 26 miliard USD.

Buffettova společnost také v minulém čtvrtletí investovala přes 7 miliard dolarů do společnosti Occidental Petroleum $OXY+0.8% a v tomto čtvrtletí zvýšila svou pozici o dalších 5 %. Akcie této ropné a plynárenské skupiny mezitím letos vzrostly o 106 %. Výsledkem je, že podíl Berkshire má nyní hodnotu přibližně 9,8 miliardy dolarů.

Buffett a jeho tým jsou možná nakloněni akciím energetických společností, protože očekávají, že ceny pohonných hmot zůstanou vysoké, což je způsobeno kombinací ruské invaze na Ukrajinu, narušením globálních dodavatelských řetězců způsobeným pandemií, oživením poptávky a prudkou inflací.

3. Spekulativní investice

Společnost Berkshire více než zečtyřnásobila svůj podíl ve společnosti Activision Blizzard $ATVI+0.1% na více než 64 milionů akcií v hodnotě 5,2 miliardy dolarů na konci března.

Buffett během nedávného setkání akcionářů prozradil, že nakoupil spoustu akcií Activision Blizzard, protože zjistil, že se obchodují s příliš velkou slevou oproti dohodnuté nabídce Microsoftu ve výši 95 USD za společnost.

Je možné, že investor tuto pozici v posledních týdnech ještě navýšil. Během výroční schůze 30. dubna uvedl, že Berkshire vlastní 9,5 % akcií Activision Blizzard, zatímco na konci března vlastnila pouze 8,2 %.

Buffett také zažertoval, že jeho obchodní partner Charlie Munger se často diví, proč s tím "blbne". Generální ředitel společnosti Berkshire své chování přisuzuje tomu, že je "starý ohnivý kůň" neboli někdo, kdo udržuje starý zvyk.

4. Gigantický prodej Verizonu

Společnost Berkshire vybudovala v druhé polovině roku 2020 masivní podíl ve společnosti Verizon $VZ-0.7%. Na konci loňského roku vlastnila akcie v hodnotě 8,3 miliardy dolarů, čímž se telekomunikační skupina stala jedním z jejích deseti největších podílů. Buffettova společnost však v minulém čtvrtletí prodala více než 99 % této pozice.

Podobně Berkshire ve druhé polovině roku 2020 vybudovala podíly v hodnotě více než 2 miliardy dolarů ve společnostech AbbVie, Merck a Bristol Myers Squibb. Společnosti Merck se zbavila ve třetím čtvrtletí loňského roku a zbylé dvě farmaceutické společnosti opustila v minulém čtvrtletí.

Buffett si možná své farmaceutické podíly rozmyslel. Zdálo se, že je loni označil za "tak trochu" akcie, o kterých toho moc neví a jejichž vlastnictví mu není příliš příjemné. Pokud jde o Verizon, možná se rozhodl, že energetický sektor má lepší vyhlídky než telekomunikace.

5. Přijímání médií

Berkshire v minulém čtvrtletí vytvořila podíl ve společnosti Paramount Global $PARA-3.9% - dříve známé jako ViacomCBS - ve výši 2,6 miliardy dolarů. Tento mediální gigant vlastní filmové a televizní studio Paramount Pictures, společnost CBS Entertainment, která vlastní televizní sítě CBS a CW, kabelové televizní sítě včetně MTV, Nickelodeon a Showtime a Paramount+. streamování službu.

Buffett a jeho tým mají za sebou dlouhou historii investic do médií, od společnosti The Washington Post přes The Buffalo News až po dřívější sázku na společnost Disney. V rozhovoru pro CNBC v roce 1996 však Buffett uvedl, že se sázkám na mediální giganty, jako jsou Viacom a CBS, do značné míry vyhýbá, protože si není jistý, které z nich se za deset let stanou vítězi rychle se měnícího odvětví.

Není jasné, proč se Buffett, nebo možná některý z jeho zástupců, rozhodl v minulém čtvrtletí vsadit na Paramount. Doufejme, že se to v příštích měsících vyjasní.

  1. Jste zastánci investování v nejisté době?
  2. Jak hodnotíte kroky Buffetta?
  3. Máme zde nějaké ''kopírovače'', kteří drží krok s Buffettem?
  4. Co vy a vaše portfolio? Pochlubte se svým nejlepším a největším nákupem v tomto roce. Naopak mi můžete klidně sdělit i vaše prodeje.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 911 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

A jaj dikes za infooo

Do $OXY+0.8% investuju také :)

To jsme dva, nyní už nenakupuju, ale pozici zde mám.

Paramount je překvapení za mě... Nevěřil bych, že se Buffett vrhne na média. Uvidíme, co k této investici řekne.

Prozatím nevyšlo žádné prohlášení ze strany Buffetta. Nebo o žádném nevím, takže se ukáže až časem.

Díky za přehled a aktualizace jeho portfolia. Rád sleduju jeho velké tahy.