S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Chránit portfolio 🛡️ proti recesi budu mimo jiné pomocí tohoto odvětví a těchto 3 lukrativních akcií 💪

Domnívám se, že akcie potravinářských podniků mohou být vhodnou investicí pro investování s cílem vydělat a zároveň posílit portfolio. Společnosti v potravinářském průmyslu si v době recese vedou mnohem lépe než ostatní odvětví, protože přece jen spotřebitelé stále potřebují jíst a pít, což z nich činí jednu z nejodolnějších skupin.

 

 

Následující akcie pravděpodobně nezajistí mimořádné zisky, ale mohou nabídnout konzistentní růst a dividendové výnosy překonávající průměrný výnos firem indexu $SPX. Tyto typy akcií mohou také pomoci investorovi vyvážit růstově orientované části jeho portfolia. Tak se do toho pusťme a podívejme se rovnou na první akcii na seznamu...  


General Mills $GIS-0.8% 

 

Společnost General Mills působí na trhu již více než sto let a za tu dobu se rozrostla v jednu z největších společností vyrábějících balené zboží. Tržní kapitalizace společnosti se blíží 36 miliardám dolarů a její roční tržby dosahují 18 miliard dolarů.

General Mills má řadu značek, které všechny dominují v kategorii ve které se nacházejí. Mezi nejznámější patří Cheerios, Wheaties, Yoplait, Haagen-Dazs, Annie's a Bisquick. 

 

Díky tomu je společnost přítomna téměř ve všech zákoutích obchodu s potravinami. Společnost $GIS-0.8% rovněž rozšířila své potravinářské podnikání akvizicí společnosti Blue Buffalo, která vyrábí krmivo pro domácí zvířata. Nedávno firma rozšířila své portfolio krmiv pro domácí mazlíčky nákupem segmentu pochoutek pro domácí mazlíčky společnosti Tyson Foods $TSN-0.4%.

 

Domnívám se, že obchod s krmivy pro domácí mazlíčky by mohl být v příštích letech skutečným zdrojem dalšího růstu firmy. Pravidelně se totiž objevují zprávy a analýzy o tom, jak bude trh s domácími mazlíčky do budoucna jen růst, takže nemohla akvizice přijít v lepší dobu než právě teď.  

 

Společnost $GIS-0.8% se v posledních několika letech vrátila k růstu díky potřebě domácího stravování po nástupu pandemie. Společnost General Mills v tomto období zaznamenala jedny z nejvyšších meziročních růstů, protože spotřebitelé si připravovali více jídel doma.

 

I po alespoň částečném obnovení provozu v mnoha regionech se společnosti General Mills nadále daří, noví zákazníci se totiž změnili v stálé zákazníky. Výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2022 byly zveřejněny 22. září. Tržby vzrostly o 4 % nad rámec 9% nárůstu, ke kterému došlo v prvním čtvrtletí předchozího roku. Upravený zisk na akcii sice mírně poklesl, ale to bylo způsobeno především náklady na suroviny a problémy v dodavatelském řetězci.

 

General Mills se však poměrně úspěšně podařilo přenést alespoň část těchto inflačních nákladů na spotřebitele. Předpokládám, že společnost General Mills $GIS-0.8% bude v příštích pěti letech schopna zvyšovat svůj zisk na akcii tempem 3 % ročně. To je nižší než desetiletý průměrný růst ve výši 4 %, neboť se domnívám, že zisky dosažené v posledních několika letech poskytují vysoký základ, z něhož lze růst.

 

Společnost General Mills nabízí výnos 3 %, což je velmi příznivé ve srovnání s průměrným výnosem 1,3 % u indexu S&P 500 $SPY+0.9%. Společnost pozastavila výplatu dividendy na tři roky před loňským zvýšením o 4,1 %, ale dividendu jinak vyplácí nepřetržitě již téměř 120 let.

 

Při použití poslední uzavírací ceny 59 dolarů a očekávání zisku na akcii ve výši 3,80 dolarů za fiskální rok má společnost General Mills poměr ceny k zisku 15,5 dolarů. V posledních deseti letech se akcie obchodovaly s násobkem 17násobku zisku, což je podle mě relativně spravedlivé pětileté cílové ocenění. 

 

15 % růst $GIS-0.8% akcií minulý rok při krachu 😎

 

 

Flowers Foods $FLO-1.1% 

 

Společnost Flowers Foods $FLO-1.1% zahájila svou činnost v roce 1919 a stala se předním dodavatelem balených potravin v USA. Roční tržby společnosti činí 4,4 miliardy dolarů a tržní kapitalizace téměř 5 miliard dolarů.

 

Značky společnosti, jako jsou Wonder Bread a Nature's Own, jsou dobře známé a spotřebitelé jim důvěřují. Společnost má dva obchodní segmenty, včetně dodávek přímo do obchodů a dodávek ze skladu. Převážná většina příjmů však pochází z dodávek výrobků do obchodů. Kromě toho 75 % tržeb z prodeje výrobků pochází z čerstvého chleba, housek, rohlíků a tortill.

 

Společnost Flowers Foods $FLO-1.1% naposledy zveřejnila výsledky hospodaření 12. srpna. Tržby byly nižší o 0,8 % na 1,02 miliardy dolarů. Pokles byl způsoben náročným srovnáním s rekordním druhém čtvrtletí roku 2020, kdy společnost zaznamenala 5% nárůst tržeb, protože spotřebitelé se zásobili výrobky během pandemie. Upravený čistý zisk klesl o 1,7 % na 68,8 milionu dolarů, což je vzhledem ke srovnatelnému období solidní výsledek.

 

Obchod s balenými potravinami je velmi konkurenční oblastí. Vedoucí postavení společnosti Flowers Foods $FLO-1.1% a její známé značky jí však umožňují velikost a rozsah, kterým se mnoho konkurentů nemůže rovnat. Domnívám se, že to společnosti Flowers Foods umožní růst zisku na akcii tempem 5 % ročně až do roku 2026, což je konzervativnější odhad než její desetiletý průměrný růst ve výši 7 %.

 

Společnost Flowers Foods má v současné době také dividendový výnos 3,6 %, což je téměř trojnásobek výnosu indexu S&P 500 $SPY+0.9%. Společnost zvyšuje dividendu již 19 let v řadě a od roku 2011 vykazuje 7% tempo růstu dividendy.

 

Akcie společnosti uzavřely včera na hodnotě 24,35 dolarů. Podle mého očekávání bude společnost Flowers Foods v roce 2021 vydělávat 1,20 dolaru na akcii, což znamená poměr ceny k zisku 19,6 dolarů. Pětiletý cílový poměr ceny k zisku je 20, což je pod úrovní dlouhodobého průměru. 

 

Téměř okamžité zotavení a následný růst akcií $FLO-1.1% při loňském krachu 


 

Mondelez $MDLZ-0.3% 

 

Společnost Mondelez má za sebou dlouhou historii fúzí a dříve byla známá jako Kraft Foods. Dnes je společnost globálním zpracovatelem potravin, který dosahuje ročních tržeb ve výši 26 miliard dolarů a má tržní kapitalizaci 84 miliard dolarů.

 

Do portfolia společnosti patří občerstvení, cukrovinky a nápoje, včetně značek Oreo, Nabisco, Trident, Cadbury a Tang. Na rozdíl od ostatních jmen na tomto seznamu provozuje společnost Mondelez mnohem diverzifikovanější obchodní model. 

 

Evropa je pro společnost trhem číslo jedna a tvoří 38 % ročních tržeb, Severní Amerika přidává 31 %. Zbývající část příjmů tvoří Asie, Blízký východ a Afrika a Latinská Amerika.

 

 Myslím si, že masivní přítomnost společnosti $MDLZ-0.3% na rozvíjejících se trzích bude dlouhodobě úspěšná, protože tyto oblasti rostou rychleji než ty rozvinutější. To se projevilo již v několika posledních čtvrtletích, kdy se světové ekonomiky začínají zotavovat z pandemie. Slabší americký dolar byl také příznivým faktorem pro výsledky, což je další bonus vzhledem k tomu, že více než dvě třetiny příjmů pocházejí ze zemí mimo USA.

 

Tržby za druhé čtvrtletí, které byly oznámeny 27. července, vzrostly o 12,4 % na 6,6 miliardy dolarů. Tržby ve stejném období předchozího roku klesly o 2,5 %, především kvůli slabosti na rozvíjejících se trzích. Upravený zisk na akcii se zlepšil o 8,2 %, protože rozvíjející se trhy se odrazily k téměř 17% zlepšení tržeb. Latinská Amerika vzrostla o 31 % a Asie/Blízký východ/Afrika o 17,4 %. Společnost Mondelez vykázala vynikající růst i při slabších srovnatelných číslech.

 

Domnívám se, že růst na rozvíjejících se trzích je udržitelný, i když v nižší míře, než tomu bylo v posledním čtvrtletí. Do roku 2026 společnost očekává růst zisků o 8 %, což je nad pětiletým tempem růstu 6 %.

 

Výnos akcií Mondelez činí 2,4 %, což je nejnižší výnos ze jmen uvedených v tomto textu, ale stále vyšší úroveň výnosu než $SPX tržního indexu. Společnost zvyšuje dividendu již sedm let.

 

Akcie $MDLZ-0.3% se obchodují poblíž 59 dolarů. Předpokládám, že společnost Mondelez bude v roce 2021 vydělávat 2,85 dolaru, což vede k poměru ceny k zisku 20,7. Myslím si, že pětiletý cílový poměr ceny k zisku bude pro akcie 20, což je blízko dlouhodobého průměru. 

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Na podzim se tyto tituly vyplatí, hlavně když se blíží svátky, tam nějaký malý prostor na obchod určitě bude, pokud někdo neplánuje delší investici. 🚀

souhlas 😄

Nevím, nevím jestli je tohle zrovna dobrá ochrana 😅

Tohle mě už taky napadlo, takže nějaké potravinářské už dokonce držím, ale co tak koukám tak tyhle 3 jsou mnohem lepší lol. Díky za text 🙏

Doufám, že si vyberete 😄

$GIS-0.8% vypadá skvěle, asi ho do toho portfolia dokonce i přidám 😁

👍

Obrana ve stylu potravinářských akcií...😂 To slyším poprvé, ale nezní to jako špatný nápad xd

super 😄

Actually...tohle zní jako super nápad 🤔. Potravinářské akcie by se mi v portfoliu hodily

Vždycky jsem si myslel, že to není důležité, ale historie ukázala své 😉

True 👍

👏👏👏

díky 😄