S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Analýza společnosti Genuine Parts: Vyplatí se investovat do tohoto dividendového krále?

Genuine Parts Company $GPC+0.7% je americká servisní organizace zabývající se distribucí automobilových náhradních dílů, průmyslových náhradních dílů, kancelářských produktů a elektrických / elektronických materiálů. Tak jako se dá těžit z benefitů dlouhodobého investování, tak stejně tak se dá těžit i z akcie, která vyplácí silnou a dlouho trvající dividendu. Dnes se podrobněji zaměříme na dividendového krále $GPC+0.7%.

Jedna z hlavních dceřiných společností $GPC+0.7% je právě prodejna a distribuce NAPA.

Pokud chceme plně pochopit potenciál a růst společnosti, musíme se nejprve zaměřit na čísla a výkonnost. Zaměříme se tedy na poslední zisky za první čtvrtletí, které skončilo v březnu.

Proč je $GPS+3.8% oblíbená mezi investory?

1. Společnost si drží reputaci ''překonávač odhadů analytiků''

  • Společnost Genuine Parts vykázala v prvním čtvrtletí čisté tržby ve výši 5,3 miliardy dolarů, což odpovídá 18,6% tempu růstu oproti období před rokem. Prognóza analytiků byla okolo 5-5,1 miliardy. Zároveň se jedná o 7 z 10 čtvrtletí, kdy společnost generuje tak silný růst.
  • Obrovský růst čistých tržeb společnosti Genuine Parts byl tažen růstem jak v segmentu automobilových dílů, tak v segmentu průmyslových dílů. Díky významnému nedostatku polovodičových čipů, který omezil výrobu nových automobilů, jsou spotřebitelé v poslední době více závislí na ojetých automobilových dílech. To pomohlo automobilovému segmentu společnosti Genuine Parts.
  • Společnost GPC vykázala za první čtvrtletí roku 2022 upravený zisk ve výši 1,86 USD na akcii, což představuje meziroční nárůst o 24 %.
  • Provozní zisk se meziročně zvýšil o 12,3 % na 264,6 milionu USD a překonal konsensuální hranici 234 milionů USD. Zároveň provozní zisk vzrostl o 50,3% oproti předchozímu čtvrtletí. 

Zároveň rostou i volné peněžní ekvivalenty, ale těmito čísly už vás nebudu zahlcovat.

2. Zaměříme se na dividendu

Slušný růst zisku společnosti Genuine Parts by měl také pomoci společnosti prodloužit její 66letou sérii růstu dividend, což z ní činí Dividendového krále.

Je to proto, že se očekává, že výplatní poměr dividend akcií bude v roce 2022 až 45%. To stále umožňuje společnosti Genuine Parts udržet si většinu svých zisků, aby investovala do obchodní expanze, provedla zpětné odkupy akcií a splatila svůj dluh.

Aktuální dividenda činní 2,72%, což je poměrně dost při ceně akcie 131,48$. Očekává se, že růst dividendy bude znatelnější oproti růstu zisků společnosti. V příštích pár letech se očekává růst dividendy v řádu 5-7%. Zároveň se jedná o dividendu, která je skoro 2násobná oproti dividendě, kterou vyplácí S&P 500.

Celkové příjmy společnosti mají vzrůstající trend, přesto jsme však pod hodnoty z roku 2019. 

  • Mimo vzrůstající tržby a dividendu: Společnost pravidelně využívá své volné prostředky ke zpětnému odkupu akcií, což je velice dobrá zpráva pro akcionáře.
  • Free cash flow společnosti je jako na houpačce:  Z roku 2018 na 2019 se FCF snížil a následující 2 roky se postupně zvedal. Odhaduje se, že nyní přijde opět sestupný trend a společnost vykáže opět o něco nižší čísla než v minulém roce, ale nechci předbíhat a tyto predikce přenechám odborníkům.

FCF, které je jako na horské dráze ovšem nebude mít vliv na vývoj dividendy, která je pravidelně navyšována (66 po sobě jdoucích let).

Co říkám na aktuální cenu 131,48$ za akcii?

Když se podíváme na výkonnost společnosti, tak vidíme, že oproti jiným společnostem se zde volatilita vyřádila minimálně a srazila cenu akcie o pouhé 4%, což je dle mého názoru stále málo a akcie je z mého pohledu nadhodnocená.

Analytici vidí férovou cenu okolo 100$. Mé rozpětí je o něco vyšší přesto si však troufám říct že cena nad 110-115$ je stále drahá. Ideální nákup by pro mě byl na hodnotách okolo 110$, ale tento sestupný vývoj nemusí přijít v nejbližší době na základě lepších a lepších výsledků. 

  • Berte tyto cenovky s nadhledem. Analytici využívají jiné vzorce než můžete nebo musíte používat vy, zároveň vzorců pro výpočet reálné a férové hodnoty akcie je mnoho. A taktéž záleží jakou míru ''bezpečnosti'' každý z nás požaduje.

Společnost má velkou působnost, která je doprovázena řadou dceřiných společností

Společnost se dělí na části:

  1. Automobilové díly
  2. Průmyslové díly
  3. Distribuce

Skupina Automotive Parts Group distribuuje náhradní díly, příslušenství a servisní předměty pro automobily po celých Spojených státech, Kanadě, Mexiku, Francii, Velké Británii, Irsku, Německu, Polsku, Nizozemsku, Belgii, Austrálii a na Novém Zélandu.

V kanadské síti je až 700 prodejen. V USA se počet prodejen blíží k 6 000. Téměř dalších 2 000 maloobchodních poboček je rozmístěno po EU. A na závěr máme i oslovitelný trh v Austrálii, kde je přes 600 dceřiných prodejen.

Samozřejmě konkrétní čísla mohou být o něco vyšší, jelikož počet maloobchodů a dceřiných společností se rozrůstá. Tyto údaje uvádím pro zajímavost a rozšíření obzorů, aby bylo jasně vidět jakou má společnost působnost.

Závěrem

Ředitel $GPC+0.7% : Jsme potěšeni pokračující silou našich výsledků na začátku roku. První čtvrtletí bylo zdůrazněno novými prodejními rekordy pro GPC a naše automobilové a průmyslové segmenty, růstem marží a sedmým po sobě jdoucím čtvrtletím dvouciferného růstu zisku.

Líbí se vám společnost $GPC+0.7%?

Máme zde nějaké investory, kteří se vezou na vlně zisků $GPC+0.7%?

Jaké by byla vaše optimální cena pro nákup?

V případě, že vás rozbor společnosti $GPC+0.7% zaujal, tak mi dejte vědět pro další pokračování analýzy, nebo mi navrhněte další společnost, kterou bych mohl podrobit rozboru. Samozřejmě jsem neprojel veškeré ukazatele, které je potřeba. Takový článek, který by obsahoval veškeré důležité pojmy a čísla by byl až příliš dlouhý a dovolím si říct, že i nezajímavý.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 920 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Další dividendový kousek, který budu muset zařadit na watchlist... sakra kdo to má pořád stíhat sledovat? :D

Přesně tak, kolik pasivního příjmu je dost? 😄😄

Pěkné čísla za čtvrtletí. Dividendy ty já rád. Tato akcie rozhodně posílí pasivní příjem. Kdyby cena spadla o něco víc, tak nejspíš neváhám s nákupem.

Jsem rád, že vidíte tu cenu taky nadhodnocenou jako já 😄 Né vždy se mé názory shodují s dalšími investory, ale i to je v pořádku.

Jeden ze záporů je narůstající dluh, který by však měl být stále pod kontrolou a měl by se dát korigovat. Nicméně bych vývoj dluhu nadále sledoval a byl ostražitý. Co se týká businessu tak je to klasická důležitá a potřebná společnost, kdo nepotřebuje náhradní díly do aut.

Jak říkáte: Zatím je dluh pod kontrolou, ale je potřeba sledovat vývoj financí.