S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Bude tohle stejná revoluce jako iPhone? Co je nový produkt Applu, který má znovu od základu změnit svět?

Metaverse a vše spojené s virtuální realitou, paralelními světy a digitálním světem rezonuje investičním světem už nějaký ten pátek. Toho si všimli velcí hráči v čele s Facebookem, který se při té příležitosti dokonce přejmenoval na Metu. Nvidia, Google a spousta dalších - ti se také zapojili. Ale jeden technologický gigant do poslední chvíle mlčel. Apple. Nyní ale americká technologická jednička přichází s revoluční novinkou, která má potenciál změnit svět. Je tohle něco jako nový iPhone?

Apple je technologickou jedničkou 

Představenstvo společnosti, které tvoří osm nezávislých ředitelů a generální ředitel Applu Tim Cook, se schází nejméně čtyřikrát ročně. Během posledního setkání byla údajně ředitelům předvedena verze nového zařízení. Mělo by se jedna o brýle pro virtuální realitu.

Podle dalších osob obeznámených s prací na náhlavní soupravě Applu $AAPL-0.3%  v posledních týdnech také zintenzivnil vývoj rOS - zkratky pro operační systém pro virtuální realitu - softwaru, který na ní bude fungovat. Tento pokrok spolu s prezentací v představenstvu naznačuje, že by se produkt mohl objevit během několika příštích měsíců.

Headset, který kombinuje prvky virtuální a rozšířené reality, je další velkou sázkou společnosti Apple. Představuje první velkou novou kategorii produktů společnosti od Apple Watch v roce 2015 a posunula by technologického giganta do stále ještě začínajícího odvětví - odvětví, kterému v současnosti dominuje vlastník Facebooku, společnost Meta Platforms $FB+0.5%. Apple hledá nové způsoby, jak rozšířit svůj byznys se zařízeními, který tvoří asi 80 % ročních tržeb.

Společnost Apple si dala za cíl představit náhlavní soupravu již koncem letošního roku nebo někdy v příštím roce a její uvedení na trh pro spotřebitele je plánováno na rok 2023. Cílem bylo představení na červnové Worldwide Developers Conference, ale problémy spojené s obsahem a přehříváním vedly k možným odkladům, uvedla agentura Bloomberg. Společnost se k plánům ohledně náhlavní soupravy odmítla vyjádřit.

Tržby společnosti Apple prudce rostou a v posledních čtvrtletích dosahují rekordních hodnot. Problémy v dodavatelském řetězci a obavy ze zpomalení spotřebitelských výdajů však zatížily její akcie. Akcie se letos propadly přibližně o 23 % - v rámci širšího propadu technologického sektoru - včetně čtvrtečního propadu o 2,6 %.

Propadem trhu byl poznamenán i tento gigant

Představenstvo je obvykle první skupinou mimo řadové zaměstnance Applu, která vidí budoucí produkty. Vedoucí pracovníci předvedli představenstvu společnosti Apple hlasovou asistentku Siri několik týdnů před jejím veřejným představením v roce 2011, tedy v době, kdy Steve Jobs odstoupil z funkce generálního ředitele.

Nové zařízení s kódovým označením N301 je ve vývoji přibližně od roku 2015. V čele projektu stojí Mike Rockwell, viceprezident společnosti, a dohlíží na něj také Dan Riccio, bývalý šéf hardwarového inženýrství společnosti Apple. Na zařízení pracuje asi 2 000 zaměstnanců společnosti v rámci týmu známého jako Technology Development Group neboli TDG.

Představení náhlavní soupravy Apple bylo původně plánováno na rok 2019 a její uvedení na trh na rok 2020, uvedla tehdy agentura Bloomberg. Později Apple usiloval o její oznámení v roce 2021 před vydáním v roce 2022, aby tyto plány opět odložil na pozdější rok 2022 nebo 2023.

Zdá se tedy, že představení naprosto revoluční novinky je na spadnutí. Extrémně se těším s čím Apple přijde. Tohle by totiž mohl být podobný trhák jako iPhone, který změnil svět.

Disclaimer: Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj amatérský souhrn novinek založený na datech a zprávách dostupných na internetu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 468 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Iphone to sice nepřekoná, ale i tak je zajímavé rozšíření řady produktů, které $AAPL-0.3% veřejnosti nabízí

A je to tady. Od teď všichni napíchnutý na kabelu a v brejlích 😂

RPO scénář zatím nevidím :D

Tohle bude nejspíš vážně revoluce. Veškeré produkty od Sony, Nvidie, Occulusu atd. byly sice hezké, ale něco tomu pořád chybí. Jenže jak známe Apple, tak ten jen tak nepustí do světa něco, čemu by nevěřil a co by nebylo dotažené do úplného konce.

Přesně tak. Ale to oddalování mě trochu znervózňuje. Buď to dodělávali do totální dokonalosti, nebo se plácali na místě a to nikdy není dobrý...

No hurá, na tohle se těším už mega dlouho!

Já taky. Obecně všechny velké produkty od Applu jsou vždycky super z pohledu technologie, vizionářství, marketingu atd...