S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Která z akcií FAANG přinese v příštích několika letech nejvyšší zhodnocení

Pro všechny investory, kteří mají v portfoliu expozici vůči velkým technologickým akciím označovaným také jako FAANG (ale nejenom těm) byl tento rok prozatím opravdu náročný. Na trhy ve velkém dolehly obavy z vysoké inflace, narušení dodavatelského řetězce, geopolitického napětí a rostoucích úrokových sazeb, což se do značné míry projevilo i do ceny akcií a mnoho z nich se nyní obchoduje za ceny, kde už dlouho ne. Úkolem každého investora je nyní zjistit, která z těchto akcií je tou nejlepší a právě s tím by měl pomoci tento článek. 

Předmětem tohoto článku nebude všech 5 akcií FAANG, nýbrž 3 vybrané. Na základě nedávných výsledků a s pomocí finančních analytiků budu srovnávat a porovnávat akcie Amazonu, Applu a Netflixu. Mým cílem je, abych zjistil, která z nich přinese lepší výnosy. 

Amazon 

Akcie společnosti Amazon $AMZN+3.4% zaznamenaly znatelný pokles poté, co společnost oznámila výsledky za první čtvrtletí (Q1) a pochmurný výhled tržeb na druhé čtvrtletí. Investory znepokojilo zpomalení růstu tržeb a dopad zvýšených nákladů na ziskovost a ztráty související s investicí společnosti do výrobce elektromobilů Rivian.

Pozitivní je, že společnost Amazon Web Services neboli AWS dosáhla působivých výsledků. Divize AWS se nadále těší silnému rozmachu, protože mnoho podniků přesouvá své operace do cloudu. 

Amazon 

Akcie Amazon pohledem analytika 

V reakci na výsledky za 1. čtvrtletí analytik společnosti Jefferies Brent Thill poznamenal, že trh potřebuje mít přehled o zotavení marží. Zároveň ale on a jeho tým analytiků vidí cestu k lepším výsledkům ve druhé polovině roku, k čemuž přispívá především  snížení nákladových překážek a pokračující dynamika AWS.

Thill potvrdil doporučení "Buy", ale snížil cílovou cenu pro akcie Amazonu ze 4 000 USD na 3 700 USD s odkazem na "nižší ocenění srovnatelných společností a v poslední době nekonzistentní fundamentální výkonnost". Většina analytiků pokrývajících akcie Amazonu je nadále býčí, konsenzuální hodnocení Strong Buy podporuje 36 Buy, jeden Hold a jeden Sell. Vzhledem k tomu, že akcie od počátku roku poklesly o 68 %, průměrná cílová cena společnosti Amazon ve výši 3 647,08 USD znamená 69,82% potenciál růstu ze současných úrovní.

Apple

Technologický gigant Apple $AAPL-0.3% je známý svými špičkovými technologiemi a převratnými inovacemi, jako jsou iPhone a iPad. I navzdory náročnému podnikatelskému prostředí tržby společnosti Apple za 2. čtvrtletí roku 22 (skončilo 26. března 2022) vzrostly. Přestože společnost Apple dosáhla lepších výsledků, než se očekávalo, varovala investory před nepříznivým dopadem narušení dodavatelského řetězce v důsledku omezení souvisejících s Covidem a přetrvávajícím nedostatkem čipů. 

Apple

Společnost Apple dále očekává, že její tržby ze služeb (včetně reklamy, AppleCare, cloudu, digitálního obsahu, platebních a dalších služeb) ve 3. čtvrtletí fiskálního roku 22 porostou dvouciferným tempem, ale zpomalí se ve srovnání se 17% růstem zaznamenaným ve 2. fiskálním čtvrtletí. Přesto společnost Apple považuje svou divizi služeb za jeden z klíčových motorů růstu, protože základna předplatitelů společnosti se stále rozšiřuje. Společnost má nyní ve svých službách více než 825 milionů placených předplatných.

Akcie Apple pohledem analytika 

Navzdory krátkodobým překážkám je analytička společnosti Morgan Stanley Kathryn Hubertyová ohledně společnosti Apple nadále optimistická. Hubertyová sice pozorně sleduje tempo znovuotevření Číny a dodací lhůty produktů Apple, aby mohla posoudit zmírnění problémů s dodávkami, ale domnívá se, že "základní zdraví ekosystému produktů a služeb společnosti Apple zůstává pozoruhodně stabilní.

Analytička snížila cílovou cenu pro akcie společnosti Apple z 210 na 195 dolarů, ale potvrdila doporučení "Buy". Celkově společnost Apple získala konsenzuální hodnocení Strong Buy na základě 20 hodnocení Buys a 6 hodnocení Holds. Průměrná cílová cena společnosti Apple ve výši 188,80 USD znamená 37,59% růstový potenciál oproti současným úrovním. Akcie letos zatím poklesly o 19,29 %.

Netflix

Streamovací gigant Netflix $NFLX-0.6% minulý měsíc šokoval své investory, když v prvním čtvrtletí vykázal nečekanou ztrátu 200 000 předplatitelů. Pozastavení služby Netflix v Rusku, intenzivní rivalita v oblasti streamingu a sdílení hesel negativně ovlivnily počet předplatitelů společnosti.

Netflix

Výhled Netflixu na 2. čtvrtletí zvýšil obavy investorů, protože společnost by mohla v tomto čtvrtletí ztratit až 2 miliony předplatitelů. Aby Netflix zlepšil své hospodaření, zkoumá několik možností, včetně zavedení levnějších předplatitelských plánů podporovaných reklamou a omezení sdílení hesel mezi diváky.

Akcie Netflix pohledem analytika 

Po zveřejnění výsledků za 1. čtvrtletí snížil analytik společnosti Edward Jones David Heger hodnocení Netflixu z Buy na Hold kvůli "sníženému očekávání budoucího růstu". Jones očekává, že budoucí výsledky budou ovlivněny nasycením domácího trhu, zvýšenou konkurencí a úbytkem předplatitelů po skončení konference Kovid-19.

Jones se domnívá, že ačkoli má Netflix "stále dobrou pozici" v oblasti streamingu, kterou podporuje jeho velká velikost a významné investice do obsahu, může společnosti trvat několik čtvrtletí, než se jí podaří realizovat svou nabídku podporovanou reklamou. Analytik navíc poznamenal, že náklady Netflixu na zavedení nabídky podporované reklamou vzrostou.

Celkově má Netflix konsenzuální hodnocení Hold, které se rozpadá na sedm Buys, 29 Holds a tři Sells. Průměrná cílová cena společnosti Netflix ve výši 299,93 USD znamená 62,92% potenciál růstu oproti současným úrovním. Akcie se od počátku roku propadly o 69 %.

Závěr

Analytici z Wall Street se v současné době staví k akciím Netflixu rezervovaně kvůli obavám ze zpomalujícího se růstu a silné konkurence v oblasti streamingu. Na základě silných fundamentů a dlouhodobých očekávání jsou nadále nakloněni akciím společností Apple a Amazon. Vzhledem k vyššímu potenciálu růstu ze současných úrovní se akcie Amazonu jeví jako lepší volba.

Analýza akcií je postavena na historických datech a předpovědí analytiků. Všechny cílové ceny a doporučení analytiků bych bral s velkým odstupem a příliš na ně nespoléhal. Nejedná se o investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Původní článek dal dohromady Sirisha Bhogaraju. 

Na kterou akcií FAANG sázíte?

Vote to see the results! 8 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Není FAANG už tak trochu dead?

zkratka se už tolik nepoužívá, ale společnosti rozhodně dead nejsou :D

Sazím na $GOOG+10.0% a $FB+0.5%, ty jsou z mého pohledu nejlevnější

Ani $NFLX-0.6% není drahý