S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Proč se tahle společnost dost možná brzy stane největším predátorem na poli energetiky?

Naše civilizace se dost možná dostává do bodu, kde již nebude únosné nadále využívat v tak drastickém objemu ropu a další fosilní paliva. To by mohlo znamenat naprostý obrat ve směřování naší společnosti, která by byla nucena začít v ještě mnohem větší míře přecházet na alternativní zdroje. A právě na takový scénář se již připravují společnosti, které nechtějí nic nechat náhodě.

Obnovitelné a alternativní zdroje energie jsou nejspíše naší budoucností

Po léta dominovaly energetickému sektoru ropné velmoci jako ExxonMobil. Díky globálně diverzifikovaným aktivitám a silným rozvahám byly dobře připraveny na vzestupy a poklesy v tomto odvětví. Vzhledem k nejisté budoucnosti ropy a rostoucímu nebezpečí klimatických změn se však období dominance společnosti ExxonMobil možná chýlí ke konci.

Na jeho místě se objevuje nový energetický superpredátor. Brookfield Renewable $BEPC+0.0% kopíruje strategii, která spočívá v globálně diverzifikovaných aktivitách a silném finančním profilu v odvětví čisté energie. Díky tomu by se v příštích letech mohla stát velmocí v energetickém sektoru.

Společnost Brookfield Renewable si vzala příklad z příručky ropných supervelmocí a vybudovala svůj podnik s následujícími charakteristikami:

Globální rozsah a dosah: Brookfield Renewable v současnosti působí v Severní a Jižní Americe, Evropě, Indii a Číně.  


Vedoucí postavení ve všech hlavních technologiích obnovitelné energie: Společnost je jedním z největších světových výrobců "vodní" energie. Má také rozsáhlé aktivity v oblasti větrné energie na pevnině, rostoucí počet nevyřízených projektů v oblasti větrné energie na moři a platformy pro komunální a distribuovanou výrobu energie (tj. energie vyráběná v blízkosti koncových uživatelů prostřednictvím systémů, jako jsou střešní solární systémy).

Přední provozní a vývojové kapacity: Má jednu z největších provozních platforem s kapacitou zhruba 21 gigawattů (GW). Má také jednu z největších rozvojových kapacit s 69 GW projektů. 

Rozvaha na investiční úrovni: Úvěrový rating BBB+ společnosti Brookfield je jedním z nejvyšších v oblasti čisté energie.


Nejlepší schopnosti ve své třídě: Společnost má plně integrované vývojové a provozní kapacity na všech hlavních trzích, včetně silných vztahů s výrobci, schopností marketingu energie, centralizovaných řídicích center a odborných znalostí v oblasti regulace.

Tyto vlastnosti se řídí plánem stanoveným společností ExxonMobil. Ropný gigant působí na celém světě, má vedoucí postavení v oblasti energetických technologií (ropa, zemní plyn, zkapalněný zemní plyn, rafinace a chemikálie) a disponuje provozními a vývojovými kapacitami. Má také špičkovou rozvahu a plně integrovaný obchodní model.

Tyto vlastnosti umožnily společnosti ExxonMobil v průběhu desetiletí dosahovat stabilního růstu. Ropný gigant každoročně zvyšuje výplatu dividend již 39 let v řadě, což jej řadí mezi dividendové aristokraty. Je to jedna z mála akcií energetických společností v této elitní skupině.

Ani aktuální cena není nijak hrozivá

Společnost Brookfield Renewable začíná jít v jejích šlépějích přátelských k akcionářům. Tento gigant v oblasti obnovitelných zdrojů energie počátkem letošního roku již pojedenácté v řadě zvýšil dividendu.

Díky globálnímu rozsahu, odborným znalostem a finanční síle se společnost ExxonMobil stala vyhledávaným partnerem v energetickém sektoru. Společnosti se s ní běžně spojují při klíčových energetických projektech, protože mohou využít jejích odborných znalostí, které jim pomohou proměnit jejich plány ve skutečnost.

Nyní se díky své velikosti a odborným znalostem stává společnost Brookfield partnerem, kterého si vybírají společnosti usilující o dosažení svých cílů v oblasti snižování uhlíkové stopy. V loňském roce například podepsala dohodu o strategické spolupráci s gigantem v oblasti elektronického obchodu a cloud computingu, společností Amazon. 

Společnost Brookfield Renewable je na nejlepší cestě stát se supervelmocí v oblasti čisté energie. Jeho globální rozsah, diverzifikace a finanční síla z něj dělají dominantního predátora ve svém oboru. To by mělo otevřít dveře k ještě větším příležitostem k využití jeho rozsahu a odborných znalostí k vytváření hodnoty pro jeho investory.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Díky za troufalejsi článek! Trochu BEPC mám a taky doufám že se jim bude dařit. Určitě bych zmínil také kvalitní management společnosti Brookfield.

Není u této společnosti nějaké ALE ohledně množství v obdržených dividendách mebo tsk nějak? Kdysi jsem četl, že se pak musí vyplňovat nějaký formulář pro USA.

Jako po zběžném zkouknutí musím říct, že popis PREDÁTOR tady celkem sedí

No na první pohled to nevypadá zle. Pokud opravdu chytáme začátek megatrendu, kterým obnovitelné zdroje a energetika s nimi spojená jsou, a tato společnost bude podobně efektivní jako ropné společnosti když se začaly využívat fosilní paliva, tak se máme na co těšit.

Je to tak. Pokud opravdu zaujmou progresivní, propracovanou ale zároveň ověřenou strategii, tak můžou mít vážně hezky našlápnuto.

Here we go. Zelená energie prostě a jednoduše JE budoucností. Už jen proto, že EV je budoucnost a náš aktuální mix ani v nejmenším nedokáže tu přicházející vlnu elektromobilů pokrýt. This is the way

Vidím to podobně. Už dávno pro mě není strašákem vůči EV odpor příznivců spalováků. Dneska už je vlastně jediným kamenem úrazu cena nových EV, která se ale samozřejmě postupným proceděním ojetých vozidel do nižších příjmových vrstev také sama vyřeší. Pro mě je to možnost, že se objeví ještě úplně jiný alternativní zdroj. Mluví se o vodíku, ale ten to podle mě nebude.

Tyjo! To ale vypadá brutálně dobře. Zařazuju na svoje watchlisty

To jsem rád!