S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tyto akcie v čele s Applem mohou čelit velkým problémům, v závislosti na výluky v Číně

Pokud se vám zdálo, že vaše oblíbené akcie padají ''jen'' na úkor zvyšování úrokových sazeb, rostoucí inflaci a válečném konfliktu, tak jste možná na omylu. Během uplynulého měsíce se na nás vynořilo mnoho zpráv z  Číny, kde řádí zas a znova koronavirus. Apple a další řada společností budou čelit výrazným problémům pokud rychle nezačnou měnit výrobní a prodejní strategii. Jedna možnost záchrany by tu možná přece jen byla...

Pokud se vaše pozornost dostala až do toho bodu, tak vám nejprve představím situaci a akcie, které mohou utrpět výrazně slabší čtvrtletí.

Domácí půda v Číně je již delší dobu omezována další vlnou koronaviru, která zapříčiňuje zhoršené ekonomické výsledky samotné Číny, akcií domácích a i akcií, které jsou vedené ze zámoří (USA). 

Nejdříve vám sepíšu ukazatele, které tento měsíc bortí ekonomiku Číny:

  • Maloobchodní tržby v dubnu klesly o 11,1 % oproti předchozímu roku, což je více než 6,1% pokles.
  • Průmyslová výroba v dubnu klesla o 2,9 % oproti předchozímu roku, na rozdíl od očekávání mírného nárůstu o 0,4 %.
  • Míra nezaměstnanosti v 31 největších čínských městech se v dubnu vyšplhala na nové maximum 6,7%.
  • Hlavní město Šanghaj stále nepotvrzuje zlepšení situace, co se týká covidu a nějakého možného zlepšení. Tudíž je i ve velkém omezena výroba našich známých společností: Tesla, Apple a mnoho dalších, které vám představím níže.

Které akcie z USA mohou podléhat tlaku směřujícího z Číny?

1.Nike $NKE+0.4% 

  • Nejenže společnost $NKE+0.4% čelí zvýšené konkurenci v Číně, ale také je dost možné, že bude ve větším zasažena i výroba a tudíž i omezení zisků.
  • Nesčetné množství amerických společností spoléhá na Čínu jako na primární trh pro své zboží, zdroj produkce nebo obojí. To je činí zranitelnými vůči čínské ekonomické malátnosti, tvrdým omezením covid-19 a širšímu přehodnocení dodavatelských řetězců, na které Čína spoléhá.
  • Tvrdší opatření Číny však nemusí znamenat přímočarý konec společností z USA na tomto trhu. Přeci jen se jedná stále o obrovský a dlouhodobě prosperující trh (když nebereme v úvahu dění s covidem). Nicméně krátkodobě to může dost společností poškodit, proto si myslím, že Nike může a bude jednou z těchto společností.

2. Texas Instruments $TXN+0.0% 

  • Texas Instruments je americká firma, zabývající se výrobou integrovaných obvodů a počítačové techniky.
  • Pro nás je však hlavní jediná informace: Kolik generuje příjmů z Číny? 

- Správná odpověď je 55%, což je v tomto období bráno jako devastující % pro nejistý trh. 

3. Apple $AAPL+0.0% 

  • Apple získává až 15% svých prodejů z trhu v Číně.

To by však mohlo expozici podceňovat. Apple montuje většinu svých produktů v Číně, nízkonákladovém výrobním centru, které pomohlo společnosti profitovat, a je také jejím druhým největším spotřebitelským trhem. Manažeři společnosti Apple tento týden varovali, že vypuknutí Omicronu v Číně by mohlo poškodit tržby za aktuální čtvrtletí až o 8 miliard dolarů. Což je možná jeden z hlavních důvodů pro aktuální propady Applu.

Co se mi líbí je, že Apple si situaci uvědomuje a hned od začátku jej řeší. Dostáváme se k možnému řešení problému, tak jako jsem zmiňoval na začátku.

  • Závislost Applu na Číně je podle pozorovatelů možným rizikem kvůli represivnímu komunistickému režimu v Pekingu a jeho konfliktům s USA. 
  • Apple se v této závislosti hodlá přesměrovat z trhu v Číně na trh v Indii, kde vidí společnost lepší podmínky. Je zde minimum omezení, populace je na podobné úrovni jako Čína a především výroba a platy zdejších obyvatel budou možná ještě výhodnější z pohledu financí. 
  • Samotný managment přiznává, že tento trh je podobný a finančně výhodný pro výrobu. Nejedná se o naprostý základ, co se týká výroben (Apple již má kořeny v Indii). Spekuluje se až o 80% přesunu výroby z Číny do Indie ( jak říkám SPEKULACE).

 

4. DuPont $DD+3.0% 

  • DuPont, je americká chemická, atomová a zbrojní holdingová společnost se společnostmi vyrábějícími barvy, syntetická vlákna, nylon, výbušniny, palivo pro raketové motory, jaderné reaktory.
  • $DD+3.0% je uprostřed obratu, kdy se generální ředitel Ed Breen vzdal několika podniků a koupil nové, aby přetvořil společnost specializující se na speciální materiály na multi-průmysl. Expozice vůči Číně a stlačené dodavatelské řetězce však zastiňují krátkodobý výhled, který se odráží v letošním 18% poklesu.

 

5. Tesla $TSLA+1.6% 

  • Samozřejmě $TSLA+1.6% nesmí na tomto seznamu chybět, skrz svou velkou výrobnu automobilů v Šanghaji.
  • Prodeje společnosti Tesla v Číně prudce vzrostly a její šanghajská továrna se stala klíčovým exportním uzlem pro trhy, jako je Německo a Japonsko. Tesly Model 3 a Y se odsud dováží i do Česka. V loňském roce tvořily vozy Tesla vyrobené v Číně přibližně polovinu z 936 000 vozů dodaných po celém světě.
  • Na základě těchto čísel ve spojitosti s omezením výroby, je nám jasné, že následky budou opět nepříjemné pro další prodeje a výrobu společnosti.

Ohledně nějakého nového plánu Tesly nebo vyjádření se k situaci zatím nevím. Poslední zprávu ve spojitosti Tesla x Šanghaj vím jen o výstavbě a rozšiřování výrobny.
 

Další společnosti, které možná znáte a mají významnou spojitost s Čínou: Teradyne, Avery Dennison, Otis a mnoho dalších.

Čína x domácí akcie

Samozřejmě, když už trpí ekonomika, trh a akcie, které jsou vedeny k jiným státům, tak je nám víc než jen jasné, že trpí i domácí společnosti.

Například tyto akcie:

  1.  Alibaba $BABA+2.1%  (-23,43%)
  2. JD.com $JD+2.9% (-21,75%)
  3.  Nio $NIO+0.4% (-50,88%)
  4.  Xpeng $XPEV+0.4% (-53,71%)
  5. Li Auto $2015.HK (-23,54%)

A to je pouze pár základních společností, které mě napadají. Hodnoty v závorkách jsou myšleny od začátku roku 2022.

Takové Nio, které je jednou z mých oblíbených akcií se staví k situaci následovně:

  • Ředitel Nio říká, že narušení dodavatelského řetězce, nikoli poptávka, je jeho největším problémem. Největší výzvou čínské společnosti Nio je nyní zajištění stability dodavatelského řetězce, řekl generální ředitel William Li.
  • Pokud jde o prodej, Li uvedl, že očekává, že spotřebitelská poptávka po elektrických automobilech bude přetrvávat - i když čínská vláda sníží dotace nebo jinou politickou podporu pro toto odvětví.

Jak vidíte, tak ani domácí akcie ( v Číně) nezažívají žádné dobré období, které jen tak nejspíš neskončí. Celý tento článek směřuji do tohoto bodu: Sledujte, kde vaše společnost vyrábí svůj produkt, kde ho prodává a kolik prodává. Mnoho investorů je většinou udiveno, že ta nebo ona akcie brutálně padají, ale neznají příčinu. Mnohdy i po sebelepších zprávách, což vede k ukvapeným závěrům a v nejhorším scénáři k prodeji se ztrátou.

Ten, kdo je odvážný a vidí v padajícím trhu potenciál, tak má vícero možností. Nebudu zde vypisovat všemožné strategie a nákupy, jen vás navedu na bezpečnější cestu. Obecně se doporučuje investovat do akcií v Číně prostřednictvím ETF.

Jedním ze způsobů, jak minimalizovat rizika jednotlivých akcií v Číně, je právě prostřednictvím ETF. Další výhodou nákupu ETF je, že rostoucí počet čínských společností se kótuje v Hongkongu nebo Šanghaji.

Samozřejmě nejde jen o covid, který brzdí rozvoj

Za posledních pět let se hospodářský růst Číny zpomalil, přičemž k největšímu zpomalení došlo v roce 2020. Pětileté průměrné tempo růstu Číny je dnes jen asi na polovině úrovně před deseti lety. Ekonomická svoboda dosáhla v Číně vrcholu v roce 2020 po desetiletém postupném vzestupu. Tyto zisky jsou nyní vymazány, a to především díky klesajícím výsledkům v oblasti efektivity soudnictví a fiskálního zdraví, a Čína klesla do kategorie "potlačených". Svoboda obchodu zůstává relativně silná, ale nedostatek investiční svobody a finanční svobody jsou vážnými překážkami růstu produktivity a rozvoje.

Závěrem chci říct, že aktuální situace v Číně rozhodně není dobrá pro žádnou ze zmíněných společností. Klesající ekonomické trendy a ukazatele, které jsou doprovázeny covidem a přísnou regulační politikou, mohou zapříčinit znatelné ztráty pro mnoho společností. Nejistota a obavy zde panují ve velkém a to nikdy trhu nesvědčí. Neříkám ať ukvapeně prodáváte a nebo zběsile nakupujete, má rada zní: Zvyšte obezřetnost a zjišťujte si velice dobře podstatné informace. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Autor @pb2205 má karmu 934 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

- Menší dodatek a novinka: Šanghaj se chystá uvést do provozu prvních pár restaurací a provozoven. Žádná služba či společnost prozatím nejede na 100% výroby nebo kapacity.

Celkem se bojím o Apple, i když směřují trh na Indii. Teslu už asi také tlačí tento vliv dolů. Jak dlouho může taková krize trvat?😶

To bohužel nedokáže nikdo z nás říct. Nejspíš je jasné, že ve hře je mnoho proměnných.

Obavy jsou na místě. Myslím si, že tyto informace o ekonomice a covidu jsou již lehce znát v cenách těchto akcií. viz Apple

Není tomu však konec, prozatím nejsou vidět žádné známky zlepšení. Takže si troufám  říct, že tyto společnosti mohou jít ještě s cenou dolů.