S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Co se Bill Gates, Elon Musk a další naučili od legendárního Steva Jobse vám možná překvapí 🤔

Před rokem zemřel Steve Jobs ve věku 56 let po dlouholetém boji s rakovinou, pro jednu z nejvlivnějších osobností technologického světa to byla předčasná smrt. Spolupracovníci i konkurenti, od současného generálního ředitele společnosti Apple Tima Cooka až po Billa Gatese a Elona Muska, připisují svůj úspěch spoluzakladateli Applu. Dokonce i někteří dnešní mladí pracovníci, ať už softwaroví inženýři, nebo ne, hledají v Jobsově kreativitě a úspěchu inspiraci. Zde je šest nejlepších podnikatelů současnosti, kteří tvrdí, že se od technologického titána něco naučili:
 

 

Bill Gates

Bill Gates a Steve Jobs jsou možná stále nejznámějšími "nepřáteli" v oblasti technologií. Zatímco Microsoft a Apple spolu bojovaly po dobu 30 let, Gates a Jobs se stali přáteli. 

 

Po Jobsově smrti Gates napsal na Twitter: "Pro ty z nás, kteří měli to štěstí a mohli se Stevem pracovat, to byla šíleně velká čest. Steve mi bude nesmírně chybět."


Od té doby se Gates otevřeně svěřil se svou žárlivostí na svého samozvaného rivala - zejména pokud jde o motivaci a veřejné vystupování. "Byl to takový kouzelník v přehnané motivaci lidí," řekl Gates v podcastu Armchair Expert. 

 

"Byl jsem menší čaroděj, takže jsem nemohl propadnout jeho kouzlům - ale viděl jsem, jak kouzlí, a pak jsem se díval na lidi a viděl jsem je zhypnotizované."

V rozhovoru pro Wall Street Journal ze září 2019 Gates poznamenal, že Jobs měl vždy přirozený talent zaujmout publikum, a to i při prezentaci ne příliš povedeného produktu.

 

"Steve Jobs byl vždy spíše přirozený [v mluvení na veřejnosti]," řekl Gates. "Dokázal mluvit o něčem, co v případě NeXT Computeru nebyl až tak dobrý stroj, a přesto dokázal lidi uhranout k smrti, pokud se náhodou nacházeli v sále."

 

 

Tim Cook

Krátce před svou smrtí předal Jobs vedení společnosti Apple Timu Cookovi. Ale i Cook, který se 14 let učil přímo od Jobse, říká, že se necítil připraven nahradit svého předchůdce.

 

Ve své promoční řeči na Stanfordově univerzitě v roce 2019 se Cook podělil o cennou lekci od svého mentora: "Před čtrnácti lety stál Steve na tomto pódiu a řekl vašim předchůdcům:: "Váš čas je omezený, tak ho nepromarněte tím, že budete žít život někoho jiného. Zde je můj důsledek: 'Vaši mentoři vás mohou opustit připravené, ale nemohou vás opustit připravené'."

 

Cook popsal osamělost, kterou pocítil po Jobsově smrti, a uvedl, že ho tato zkušenost naučila zásadnímu rozdílu mezi "být připraven" a "být připraven". Upozornil absolventy, že až přijde čas vést, ať už v jakékoli funkci, nebudou připraveni - a to je v pořádku.

 

"Nemáte být připraveni," řekl Cook. "Najděte naději v neočekávaném. Najděte odvahu ve výzvě. Najděte svou vizi na osamělé cestě."

 

Meg Whitmanová

Jobs zemřel po devíti měsících sedmiletého působení Meg Whitmanové ve funkci generální ředitelky společnosti Hewlett Packard, ale zjevně zanechal stopu ve filozofii vedení Whitmanové. O necelý rok později Whitmanová řekla deníku Wall Street Journal, že si bude "brát příklad z Applu".

 

"Nemyslím si, že jsme [drželi] krok s inovacemi," řekla Whitmanová. "Celý trh se posunul k něčemu, co je krásnější... Apple nás naučil, že na designu opravdu záleží."

 

Jobsův přístup k designu výrobků patří pravděpodobně k jeho nejznámějšímu dědictví. "Jednoduché může být těžší než složité," řekl Jobs v roce 1998 časopisu Business Week. "Musíte tvrdě pracovat na tom, abyste si vyčistili myšlení, aby bylo jednoduché. Ale nakonec to stojí za to, protože jakmile se vám to podaří, můžete přenášet hory."

 

Jony Ive

Na Jobsově pohřbu pronesl smuteční řeč dlouholetý šéf designér společnosti Apple Jony Ive, který Jobse označil za "mého nejbližšího a nejvěrnějšího přítele".

Jeho největší vzpomínka: jak Jobs viděl svět.

 

"Byl to bezpochyby nejzvídavější člověk, jakého jsem kdy potkal," napsal Ive v pondělním vydání deníku Wall Street Journal. "Jeho neukojitelná zvědavost nebyla omezena ani rozptýlena jeho znalostmi nebo odborností, nebyla ani náhodná nebo pasivní. Byla divoká, energická a neklidná. Jeho zvědavost byla praktikována s úmyslem a přísností."

 

Tato zvědavost, napsal Ive, byla pro Jobsův úspěch zásadní, zejména proto, že ostatní lidé byli často v pokušení zkoumat jen to, co už znali a co jim připadalo bezpečné.

 

"Naše zvědavost nás prosí, abychom se učili," řekl Ive. "A pro Steva byla touha učit se mnohem důležitější než touha mít pravdu."

 

Elon Musk

Spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk v pondělí na Twitteru vyslovil přání: možnost promluvit si s Jobsem, alespoň jednou.

Na akci v Muzeu počítačové historie v roce 2013 se Musk svěřil, že se ho spoluzakladatel Googlu Larry Page jednou pokusil na večírku seznámit s Jobsem, ale dostalo se mu chladné odpovědi.

 

"Jednou jsem se s ním na večírku pokusil promluvit a byl na mě strašně hrubý," žertoval Musk. "Ale nemyslím si, že to bylo kvůli mně, myslím, že to bylo běžné."

Musk, který bývá někdy přirovnáván k Jobsovi pro své vize budoucnosti, v rozhovoru pro Autobild.tv v roce 2018 řekl, že Jobse dlouho obdivoval. 

 

Jeho schopnost rozvíjet Apple tím, že přilákal špičkové talenty a získal si loajalitu zaměstnanců, je něco, o co se podle Muska snaží i v Tesle. "Schopnost přilákat a motivovat skvělé lidi je pro úspěch firmy klíčová, protože firma je jen skupina lidí, kteří jsou sestaveni za účelem vytvoření produktu nebo služby," vysvětlil Musk s tím, že lidé na tuto "elementární pravdu" podnikání někdy zapomínají.

 

 

Bob Iger

V roce 2006 Jobs prodal animační studio Pixar společnosti Disney za 7,4 miliardy dolarů, dohoda, která podle tehdejšího generálního ředitele Boba Igera "zachránila" společnost Disney.

 

Podle časopisu Fortune se Iger a Jobs znali již dříve. Když se Iger v roce 2005 dozvěděl, že získal nejvyšší post ve společnosti Disney, zavolal několika lidem, aby se s nimi o této novince podělil: své rodině, svému bývalému šéfovi a Stevu Jobsovi.

 

"Steve Jobs byl výjimečný vizionář, náš velmi drahý přítel a vůdčí světlo rodiny Pixar," uvedl Iger v prohlášení po Jobsově smrti v roce 2011. "Viděl potenciál toho, čím by společnost Pixar mohla být, dříve než my ostatní a více, než si kdokoli dokázal představit."

 

V článku pro časopis Vanity Fair z roku 2019 Iger vzpomínal, jak sledoval Jobse, který představenstvu společnosti Disney předkládal návrh na převzetí Pixaru.

"Těžko si představit lepšího prodejce něčeho tak ambiciózního," řekl Iger. "Mluvil o tom, že velké společnosti musí podstupovat velká rizika. Mluvil o tom, kde Disney byl a co musí udělat, aby radikálně změnil směr. [...] Poprvé jsem při sledování jeho projevu pocítil optimismus, že by se to mohlo podařit."

 

V úterý Iger vzpomněl na přesvědčivou a tvůrčí sílu svého dlouholetého přítele a napsal: "Uplynulý čas, bez ohledu na to, jak krátký nebo dlouhý, neztlumí náš pocit ztráty ani smutek a prázdnotu, která vznikla, když jsme ztratili drahého přítele a kolegu a tak mocný zdroj představivosti, invence, zvědavosti a vize."

 

zdroj

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Skvělé!