S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

3 důvody, proč byste ještě neměli zanevřít nad touhle akcií 🙏

Stejně jako mnoho jiných akcií cestovního ruchu prožila společnost Airbnb $ABNB+0.1% v roce 2020 bouřlivou jízdu. Přesto se společnost koncem loňského roku rozhodla vstoupit na burzu a akcie během prvních tří měsíců obchodování vyskočily o více než 200 % oproti počáteční nabídkové ceně. V poslední době se akcie propadly zpět, a to o téměř 25 % ze svého historického maxima.

 

 

Airbnb $ABNB+0.1% zaznamenává ve srovnání s rokem 2020 fenomenální růst, ale někteří investoři se obávají, že úspěch, který letos zaznamenává, nebude mít dlouhého trvání. Zatímco krátkodobé výsledky jsou nejisté, dlouhodobý růstový potenciál společnosti ukazuje na dominanci v cestovním ruchu díky třem konkurenčním výhodám.

 

Bezkonkurenční jedinečnost 

Už jste někdy šli na stránky typických hotelů, abyste si našli jurtu nebo domek na stromě, kde byste mohli bydlet na dovolené? Šance je mizivá, ale na Airbnb jsou jedinečné pobyty běžnou záležitostí. Pokud byste chtěli, můžete dokonce strávit noc v kopuli v Maine. Společnost je schopna nabízet tyto jedinečné zážitky díky svému zaměření na spokojenost hostitelů.

 

Airbnb $ABNB+0.1% říká, že "hostitelé budou v centru Airbnb", protože jsou základem platformy společnosti. Aby společnost hostitele přilákala, snaží se, aby její služba byla jednoduchá a snadno použitelná. V nejnovějším dopise akcionářům Airbnb uvedla: "Pro většinu nových hostitelů se doba potřebná k dokončení nabídky na Airbnb zkrátila o více než polovinu," a to díky novým nástrojům a zdrojům, které zavedla během druhého čtvrtletí.

 

Vedení společnosti také zaznamenalo během čtvrtletí nárůst počtu aktivních nabídek na své platformě, částečně díky 8% postupnému nárůstu "aktivních nabídek v mimoměstských destinacích v Evropě a Severní Americe". Jasným důkazem pokračujícího oživení společnosti je skutečnost, že počet rezervovaných nocí a zážitků se meziročně zvýšil o 197 % na 83,1 milionu (tento údaj se ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2019 nezměnil). Airbnb očekává, že tento ukazatel bude v budoucnu kolísat, ale společnosti by stačilo, aby oproti tomuto poslednímu čtvrtletí vzrostl počet rezervovaných nocí a zážitků o dalších 3,4 %, aby stanovila nový firemní rekord.

 

Místo pro dlouhodobé pobyty

Airbnb se daří i v další kategorii cestování: dlouhodobých pobytech. Přibližně každá pátá noc rezervovaná ve druhém čtvrtletí pochází z dlouhodobých pobytů, které společnost definuje jako pobyty na 28 a více dní. A 50 % rezervovaných nocí se týkalo pobytů trvajících sedm dní nebo déle. Díky koronaviru se mnoho lidí pracujících na dálku rozhodlo vyrazit ze svých domácích kanceláří a hledat nová zajímavá místa, kde by mohli pracovat a žít po dobu několika týdnů nebo měsíců.

Společnost $ABNB+0.1% očekává, že tento trend bude pokračovat: 81 % uživatelů Airbnb, kteří si ve druhém čtvrtletí rezervovali dlouhodobé pobyty, uvedlo, že tak hodlají učinit i v příštím roce.

 

Silná finanční odolnost

Airbnb $ABNB+0.1% prokázala během pandemie také finanční odolnost. Nyní se chystá dosáhnout nového historického maxima. Tržby ve druhém čtvrtletí vzrostly o 10 % na 1,33 miliardy dolarů ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2019. 

 

Booking Holdings, dalšímu lídrovi v oblasti online cestování se při odrazu ode dna nedařilo zdaleka tak úspěšně. Její tržby ve druhém čtvrtletí klesly v meziročním srovnání o 44 %.

 

Ke svým krátkodobým výhledům vedení v dopise akcionářům uvedlo: "Ačkoli pandemie koronaviru vytváří trvalou nejistotu pro naše budoucí výsledky, očekáváme, že tržby za 3. čtvrtletí 2021 budou našimi nejsilnějšími čtvrtletními tržbami v historii a že dosáhneme nejvyššího upraveného zisku EBITDA v dolarech a marži v historii."

 

Airbnb se také podařilo zvýšit průměrnou hodnotu rezervace za noc, která oproti druhému čtvrtletí roku 2019 vzrostla o 38 % na 161,45 dolarů. Rostly také její nezasloužené poplatky příjmy od spotřebitelů, kteří si již výlet rezervovali a zaplatili, ale ještě se neubytovali a to o 41 % na 1,48 miliardy dolarů za stejné období. Společnost není trvale zisková, v první polovině letošního roku prodělala 1,27 miliardy dolarů, ale také odčerpala 1,27 miliardy dolarů volného peněžního toku.


Hlavní obavy investorů vyvolává ocenění: Airbnb se obchoduje za 23,2násobek tržeb. V porovnání s Bookingem, který se obchoduje za pouhý 14,1násobek tržeb, má trh od Airbnb mnohem vyšší očekávání.

 

Ačkoli tedy společnost $ABNB+0.1% očekává během několika příštích čtvrtletí určité vzestupy a poklesy kvůli nejistotě spojené s pandemií, akcie budou pravděpodobně zažívat volatilitu i v budoucnu. 

 

Airbnb se však v odvětví cestovního ruchu vyčlenila díky nejoblíbenější platformě pro sdílení zážitků z domova a tato vedoucí pozice může pomoci udržet její růst v dlouhodobém horizontu.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

S $ABNB+0.1% bude ještě sranda, o tom žádná

No hned mám brouka v hlavě 😃