S&P 500 ^GSPC
5,251.06
+0.05%
Apple AAPL
$170.66
-1.53%
Tesla TSLA
$177.20
-1.46%
Meta META
$489.27
-0.93%
Amazon AMZN
$180.90
+0.59%
Nvidia NVDA
$907.34
+0.54%
Microsoft MSFT
$421.06
-0.09%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.00%

Jaký dopad budou mít nedávné skandály na akcie společnosti Facebook? 🤔

"Tentokrát je to jiné" - Pokud se někdy přistihnete, že tato slova říkáte při investování na akciovém trhu, překontrolujte si radši svou analýzu, protože velmi často to jiné není 😅. Přesně proto se akciím Facebooku $FB+0.5% v posledních týdnech daří tak špatně tváří v tvář tomu, co se zdá být souhrou společensko-politických překážek, které jsou pro byznys nepřijatelné. Zkrátka a dobře, Facebook se v posledních týdnech ocitl pod silným tlakem kvůli tomu, jak platformy sociálních médií společnosti ovlivňují duševní zdraví mladých lidí a jak se společnost s těmito problémy vypořádala v minulosti. Zdánlivě se tyto problémy jeví jako existenční krize společnosti sociálních médií. Koneckonců, máte tu dokonce média a uživatele, kteří volají po zrušení Facebooku.

 

 

Tváří v tvář těmto obrovským protivenstvím však akcie $FB+0.5% společnosti Facebook projevily překvapivou odolnost. Jistě, akcie za poslední měsíc klesly o 12 %. Ale to není o moc horší než u jeho kolegů z oblasti velkých technologií. Apple $AAPL-1.5% klesl o 7 % a Amazon $AMZN+0.6% o 6 % za stejný úsek - a nakonec je to "nicotný pohyb", když uvážíte, že jen v roce 2021 akcie Facebooku $FB+0.5% stále vzrostly o 20 %.

 

Proč ta odolnost? Protože Facebook už tu jednou byl a investoři sázejí na to, že tentokrát to nebude jiné. Vzpomínáte si na skandál Cambridge Analytica v roce 2018? Tehdy Facebook $FB+0.5% schytal řadu problémů za to, že unikla data o spoustě uživatelích, věděl o tom a neudělal nic pro nápravu.

 

Mark Zuckerberg se dokonce ocitl v Kapitolu. Politici se na společnost obořili. Média vyzývala k jejímu uzavření. Inzerenti stahovali své rozpočty. A akcie se propadly. Zní to téměř stejně jako dnes? Ano, je. Ale uživatelé se o skandál Cambridge Analytica nezajímali. 

 

Dál používali Facebook $FB+0.5% a Instagram, a protože počet uživatelů Facebooku stále stoupal, inzerenti dál lili peníze do ekosystému Facebooku a akcie Facebooku se odrazily ode dna ve velkém stylu. Většina investorů si myslí, že tentokrát to nebude jiné.

 

Ale nemusí to tak být...Ano, tentokrát to pro Facebook může být jiné z jednoho prostého důvodu: Instagram ztrácí svoje umístění. Buďme na chvíli upřímní. Základní aplikace Facebooku je už nějakou dobu okoukaná a nepopulární. Instagram byl pro Facebook v posledních letech záchranou.

 

S tímto vědomím se přetočme do roku 2018. Facebook dokázal přežít obrovský společensko-politický problém, protože v té době byl Instagram nejvíc cool aplikací na světě. Takže když tyto problémy udeřily, většině lidí to bylo jedno natolik, aby svou oblíbenou aplikaci pro sociální média přestali používat.

 

To už ale dávno neplatí. Dnes jsou nejoblíbenějšími aplikacemi sociálních médií Snapchat $SNAP+0.3% a TikTok. Podle průzkumu Taking Stock with Teens z podzimu 2021 společnosti Piper Sandler, který se týká 10 000 dospívajících je Snap nejpreferovanější aplikací sociálních médií mezi americkými dospívajícími s 35 % podílem (před rokem to bylo 34 %). 

 

TikTok se umístil na druhém místě s 30 % podílem (oproti 29 % před rokem). Na třetím místě se umístil Instagram s 22% podílem, což je poměrně výrazný pokles oproti 25 % podílu před rokem. Instagram tak nejenže ztratil pozici nejoblíbenější aplikace sociálních médií mezi americkými dospívajícími, ale ztrácí i na Snap a TikTok.

 

Trend není přítelem Instagramu. A už dlouho není ani přítelem Facebooku. Pouze 2 % dospívajících uvedla v průzkumu Facebook $FB+0.5% jako svou oblíbenou aplikaci sociálních médií. Takže...zatímco před dvěma lety se Facebook úspěšně spoléhal na popularitu Instagramu a přežil masivní sociopolitické problémy bez větších dlouhodobých škod...tentokrát to nemusí vůbec platit.

 

Možná spíše věříme, že dnešní problémy budou pro Facebook představovat mnohem větší výzvu než skandál Cambridge Analytica v roce 2018. Znamená to, že Facebook $FB+0.5% zanikne? Nebo že jsou akcie Facebooku naprosto ztracené? Ne a ne. Spíše si myslíme, že to znamená, že existuje příležitost pro ostatní platformy sociálních médií ukrást Facebooku a Instagramu podíl na trhu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

doufám, že půjde $FB+0.5% koupit hezky ve slevě

Skvělý rozbor 👍