S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

2 spolehlivé akcie s monstrózní dividendou, které za posledních pět let hravě překonaly S&P 500

V případě, že investujete do jednotlivých akcií, očekáváte pravděpodobně vyšší výnosy, něž které by udělal index S&P 500 $^GSPC+0.1% za stejně období. A právě tím se mohou pochlubit 2 akcie, které budou předmětem tohoto článku a které za posledních pět let index s nadhledem překonaly. To ještě není zárukou budoucích zisků, ale rozhodně je to dobrý start.  

2 akcie, které mohou v příštích 5 letech opět překonat index S&P 500 

Pomalu a stabilně 

P&G $PG-0.1%  je největší americkou společností vyrábějící základní spotřební zboží podle tržní kapitalizace. A na rozdíl od mnoha jiných společností vyrábějících základní spotřební zboží, které příliš expandují a snaží se dělat příliš mnoho, P&G ovládá umění soustředit se na to, co dělá nejlépe, a dělat to lépe než kterýkoli z jejích konkurentů.

Pětiletý graf akcie PG, Zdroj: Google Finance 

Tuto lekci se P&G naučila velmi těžce. Není to vlastně tak dávno, co se společnost P&G příliš rozrostla a strávila větší část dvou let mezi fiskálními roky 2015 a 2017 restrukturalizací svého podnikání, snížila počet značek a kategorií výrobků a investovala pouze na trzích, o kterých věděla, že se jí na nich může dařit.

Výsledek byl pro společnost P&G a její akcionáře vynikající. Příjmy společnosti P&G jsou dnes nižší než před více než osmi lety. Její zisky jsou však téměř rekordní, FCF je rekordně vysoký a za 10 let vzrostl o 67 % (i při nižších tržbách) a provozní marže je na historickém maximu 23,6 %.

Investiční teze společnosti P&G je krásně jednoduchá - že bude dosahovat vynikajících a konzistentních výsledků během ekonomické expanze i poklesu. A bude odkupovat velké množství akcií a neustále zvyšovat dividendu. Za posledních šest let se počet akcií společnosti P&G snížil o více než 10 %. S dividendovým výnosem 2,6 %, na který se můžete spolehnout, vypadá P&G jako skvělá koupě pro investory zaměřené na pasivní příjmy.

Zaměření na dlouhodobý růst

Strategie společnosti Deere $DE+0.7% upřednostňuje zdravou rozvahu a reinvestice. Ve své prezentaci za fiskální 2. čtvrtletí 2022 společnost Deere investorům připomněla, že pořadí využití hotovosti z provozní činnosti začíná udržením rozvahy na investičním stupni díky udržení zvládnutelné dluhové pozice. Poté následují investice do podnikání. Na třetím místě je udržení poměru výplaty dividend na úrovni 25-35 %. A jako poslední přichází na řadu zpětný odkup akcií.

Pětiletý graf akcie Deere, Zdroj: Google Finance 

I když se růst společnosti Deere zpomalí, dlouhodobé investice do informačních technologií, umělé inteligence a automatizace jí dávají jedinečnou výhodu a umožňují jí i v příštích desetiletích získávat podíl na trhu. Společnost Deere má hvězdné výsledky v oblasti investic do technologií a jejich využití k výrobě špičkových produktů, které mají pro její zákazníky vynikající návratnost investic. Investice do softwaru spolu se základním hardwarem a vybavením otevírají společnosti Deere cestu k růstu poprodejních služeb a udržení zájmu zákazníků.

Vzhledem k dlouhodobému růstu odvětví, kterým společnost Deere slouží (zemědělství, stavebnictví a lesnictví), dává smysl, aby společnost upřednostňovala organický růst jako prostředek k růstu hodnoty pro akcionáře. Proto by dividenda a zpětné odkupy společnosti Deere měly být vnímány spíše jako třešničky na dortu základní investiční teze.

Na závěr 

Akcie P&G a Deere spolu v koši dobře fungují. Obě společnosti jsou lídry v oboru. P&G ukotvuje portfolio spolehlivým, stabilním ziskem a rostoucí dividendou, zatímco cyklické výsledky společnosti Deere se budou mnohem více pohybovat nahoru a dolů spolu s širší ekonomikou. 

Nakupujte s rozmyslem a vždy si dělejte vlastní analýzu. Nejedná se o investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Analýze akcií se věnoval analytik Daniel Foelber.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 724 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Sú to viacmenej stávky na istotu, pre dividendových investorov, ktorí nemajú radi veľkú volatilitu. Aj keď teraz sú tie trhy "šialené". Pre mňa $PG-0.1% trochu drahá, ale dobrá spoločnosť.

To ocenění je pro trochu nepochopitelné, nevím proč by společnost měla být naceněna na 26 P/E, když roste nižšími jednotkami procent...Nejjednodušší je si počkat, až akcie vyklesá a zlevní

Tak za mňa určite nekupovať na týchto úrovniach, keď sú tam spoločnosti ako $MU-2.0% na PE ratio pod 10, alebo $GOOG+1.1% na PE 20 a samozrejme mnoho ďalších.

$PG-0.1% jednoznačně nic nezkazí - akcie, kterou koupíte a jen těžíte dividendu - žádné stresy a ani zbytečné kauzy okolo společnosti, do toho produkty, které jsou využívány dnes a denně👏

přesně :))

$PG-0.1% je za mě super defektivní akcie, která by v portfoliu neměla chybět

rozhodně i akcie, které mohou být nudné ale tvoří tu pevnou služku portfolia by neměly chybět, navíc generují pasivní příjem v podobě dividend :))

No nevím kolik peněz bych do tohoto titulu musel nalít, aby se dalo hovořit o něčem alespoň vzdáleně připomínajícím pasivní příjem. No, posleduju a možná někdy, až se bude dát koupit za rozumnou cenu.

@sooskristian, @martinbartkovsky jaký je váš pohled na tyto akcie ?

Zdravím, ani na jednu společnost jsem se nedíval ale co tak nahrubo, tak co se týče $PG-0.1% tak podle mého názoru ji lidé volí spíše jako příjmovou akcii kvůli její historii dividend. Pro mě dividendový výnos ve výši necelých 2,5% a absence růstu není moc atraktivní. Samozřejmě je nutné udělat si vlastní analýzu. Osobně bych se společností začal zabývat až by trochu vyklesala a byl by zde zajímavější dividendový výnos.

Co se týče $DE+0.7% tak zde nevím. Vzhledem k tomu, že dělám shodou okolností pro konkurenci tak tuto společnost vnímám hlavě v zemědělství tzn. její kombajny, traktory, secí stroje atd. Dividendový výnos 1,16%. Vzhledem k tomu, jak se například bavím s našimi zákazníky, tak je na tomto trhu stejný problém jako například u automobilů. Zkrátka nejsou nové stroje a zemědělci většinou tuto situaci řeší koupí staršího stroje od někoho jiného. Další problém co zde z praxe vidím, tak je ten, že alespoň tady v česku nevím jak v zahraničí, tak je problém s některými náhradními díly a je na ně čekací doba. To může zákazníky motivovat ke shánění těchto dílů jinde. Takže u této společnosti fakt nevím. Myslím si že aktuálně prochází takovým obdobím jako automobilky. Uvidíme co bude do budoucna. Každopádně můžu ve středu společnost zařadit do mojí takové "rubriky" rychlý pohled, co tu píšu.

Je příjemné se na to podívat trochu z jiného pohledu. Vzhledem k tomu, že společnost vyrábí těžké stroje, nebál bych se ji nyní přirovnat k automobilkám, které se potýkají se stejnými problémy. $DE+0.7% sice není nejpopulárnější a nejznámější akcií mezi investory, ale pokud máte o tomto sektoru přehled a vlastní zkušenosti, tak bych detailnější analýzu ocenil.