S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

4 tipy, ktoré z vás spravia múdrejšieho investora

Neexistuje nič také ako dokonalý investor alebo investičná stratégia, ale určite existujú inteligentné rozhodnutia a predpoklady. Rôzne stratégie budú vyhovovať rôznym ľuďom z rôznych dôvodov, ale niektoré osvedčené investičné tipy môžu byť prínosom pre každého investora. Tu sú štyri veci, ktoré môžete urobiť, aby ste sa stali múdrejším investorom.

Tieto tipy vám určite pomôžu vytvoriť rozumnú investičnú stratégiu.

1. Používajte indexové fondy

Akciový index sa používa na zoskupovanie spoločností na základe určitých kritérií, ako je trhová kapitalizácia, odvetvie alebo poslanie ESG. Indexový fond zostavujú rôzne finančné inštitúcie tak, aby odrážal konkrétny index. Pre investora je používanie indexových fondov jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, pretože vám umožňuje dosiahnuť okamžitú diverzifikáciu. Len s jednou investíciou môžete investovať do viacerých spoločností súčasne.

Vezmite si napríklad fond S&P 500, ako je Vanguard S&P 500 ETF $VOO+0.1%. Len jednou investíciou môžete získať expozíciu k 505 najznámejším akciám veľkých spoločností na trhu. Napriek tomu, že tri najlepšie odvetvia zastúpené v indexe S&P 500 sú informačné technológie, zdravotná starostlivosť a spotrebný tovar, index pokrýva prakticky každé odvetvie, ktoré si dokážete predstaviť.

2. Pochopte silu zloženého úročenia

Jedna vec je zarábať na svojich investíciách a iná vec je, aby peniaze, ktoré vaše investície zarábajú, začali zarábať na sebe – to je miesto, kde vstupuje do hry zlučovanie. Čím skôr niekto začne chápať silu zložených výnosov pri investovaní, tým je to lukratívnejšie. Všetko, čo potrebujete, je čas na vašej strane a skombinovanie urobí zvyšok za vás.

Predstavme si scenár, v ktorom urobíte jednorazovú investíciu vo výške 10 000 USD do fondu, ktorý dlhodobo vracia 10 % ročne. Tu je zhruba to, ako by sa táto investícia nahromadila po rôznych počtoch rokov:

  • Hodnota po 20 rokoch: 67 200 USD
  • Hodnota po 25 rokoch: 108 300 USD
  • Hodnota po 30 rokoch: 174 500 USD

To ukazuje, koľko hodnoty možno pridať len s väčším časom. S každým ďalším rokom sa celková suma zvyšuje viac ako v predchádzajúcom roku, pretože peniaze, ktoré prinášajú návratnosť, sú väčšie. V prvom roku zarábate 10 % z 10 000 USD; v 15. roku zarábate 10 % z viac ako 41 000 USD; v roku 29 zarábate 10 % z viac ako 158 000 USD. Čím viac času, tým lepšie.

3. Buďte informovaní o poplatkoch, ktoré platíte

Hoci je v súčasnosti praxou v odvetví povoliť voľné obchody, investori si stále musia byť vedomí poplatkov. Každý fond bude mať pomer nákladov, ročný poplatok účtovaný ako percento z celkovej sumy investície. Napríklad pomer nákladov 0,50 % znamená, že zaplatíte 5 USD za investovaných 1 000 USD ročne. Aj keď sa rozdiely v percentách medzi fondmi môžu zdať malé, časom sa môžu sčítať a ubrať z vašich ziskov.

4. Vedzte, že nie vždy sa oplatí čakať na "zotavenie" strát

Vo všeobecnosti je vo vašom najlepšom záujme byť investorom typu buy-and-hold, ktorý investuje z dlhodobého hľadiska. Prichádza však bod, kedy si musíte uvedomiť, že niektoré straty sa možno nikdy nenapravia, a aj keď sa v budúcnosti obnovia, náklady obetovanej príležitosti nemusia stáť za to čakať. Niekedy si tým, že držíte investíciu, ubližujete viac, než by ste ju nechali odísť. Inteligentní investori vedia, kedy je čas ísť ďalej.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

ešte by tam mohli byť aj ine tipy :)

mam nieečo pripravene ešte neboj

opakovanie je matka mudrosti :D

aj ked sa to opakuje niektori to nevieme dodržovať :D :)

preto to treba opakovat často a často :D