S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Rychlý pohled: John Deere. A co takhle něco ze zemědělství?

Zdravím Vás u dalšího rychlého pohledu. Dnes nás čeká firma z trošičku netradičního oboru a to je zemědělství. Nejedná se přímo o zemědělskou společnost, ale o společnost, bez které by dnešní někteří zemědělci nemohli fungovat a to společností je John Deere $DE+0.7% neboli Deere &  Company.  Já osobně společnost nazývám John Deere, tak prosím o schovívavost. John Deere znám hlavně jako prodejce zemědělské techniky, poskytovatele servisu a prodejce náhradních dílů na tuto techniku. Ke konci řekneme i něco o tom jak to teď v tomto sektoru u těchto firem vypadá, protože jak poslouchám, tak situace je většinou u všech značek stejná. Nyní už se teda pusťme do toho.

 

P/E- Aktuální P/E tzn. poměr aktuální ceny a aktuálního zisky je kolem 18, což je za mně v pořádku, protože průměrné P/E toho sektoru je kolem 17. Takže se společnost drží někde kolem průměru. Nyní ale nastal čas na moje P/E Aktuální cena / Průměr zisků za posledních 5 let. nyní mi vychází P/E 32. zde je krásný příklad toho, proč používám  aktuální ceny/průměr zisků za posledních 5 let. Řekněme že člověk se jenom podívá do tabulky a vidí zde P/E 18, což znamená, že cena akcie je 18krát vyšší než zisk za poslední rok. Ale tento člověk už se nepodívá na zisky z minulých let a proto nezjistí, že zisky byly 4 roky v rozmezí od 2,16 mld. USD do 3,25 mld. USD a v posledním roce najednou činily zisky skoro 6 mld. USD. Nevím jak Vám ale mi nepřijde reálné, aby takto velké společnost rostla v takovémto odvětví takto rychle. Myslím si že se jedná o anomálii a přesně takovéto velké výkyvy mi vyrovná průměr zisků za posledních 5 let. A najednou je z P/E 18, které je za poslední rok a vypadá levně P/E 32 které vyhlazuje výkyv v posledním roce, a společnost už tak moc levně nevypadá.  Samozřejmě to není špatně P/E není jediný ukazatel podle kterého se řídím, takže půjdeme dál.

 

Tržní kapitalizace: Zde nemá cenu se nějak rozepisovat. Tržní kapitalizace je zhruba 105 mld. USD.

 

Marže: Průměrná čistá marže u této společnosti je kolem 8% za poslední 5 let. Zase je zde možnost pozorovat větší výkyv čisté marže směrem nahoru na 13% za poslední rok. Jinak marže se drží někde v rozmezí od těch 6% do těch 8%.

 

Růst tržeb a zisků: Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o 9,5 % ročně. Čistý zisk poté rostl průměrně o 35% ročně. Zde si ale musíme dát pozor na ten větší nárůst zisků v posledním roce. Myslím si, že nelze očekávat, že by společnost dokázala své zisky takto zvyšovat i nadále, takže průměrný roční růst zisků je v tomto případě dosti zkreslený, a myslím si že v následujícím roce může dojít k poklesu čistého zisku. Rozhodl jsem se k tomu tedy přistoupit následovně a to místo zisku v roce 2021 v výši 5,97 mld. USD jsem si spočítal průměrné tempo růstu za poslední 4 roky a o toto tempo jsem zvýšil zisk z roku 2020, což mi vyšel zisk v roce 2021 ve výši 2,93 mld. USD.  Potom to vychází na průměrný růst za posledních 5 let o zhruba 7% ročně. Když jsem se totiž teď podíval do výkazu zisků a ztrát tak společnost vykazovala každý rok zhruba něco kolem 3,5 mld. USD. na Položku ostatní prodejní a administrativní náklady volně přeloženo do češtiny. Můžou tam být například náklady na reklamu atd.  No a v posledním roce zde společnost neutratila žádné peníze, Což může být právě příčinou tak velkého nárůstu  čistého zisku.

 

Snižování počtu akcií v oběhu: Společnost za posledních 5 let snižovala počet akcií průměrně o 0,5% ročně. Takže sice nic závratného, ale i tak to není špatné.

 

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva: Zde společnost má trošičku problém, ale zase to není nic závratného, doku vydělává dost peněz. Společnost má totiž krátkodobé závazky, které jsou většinou splatné do jednoho roku vyšší než krátkodobé aktiva. Tudíž pokud by společnost nezvládala ty to krátkodobé závazky hradit, tak nemá ani dostatek krátkodobých aktiv na pokrytí těchto závazků.

 

Růst provozního a volného cashflow: Provozní cashflow rostlo za posledních 5 let průměrně o 50% ročně. Velký nárůst firma zaznamenala v roce 2019/2020.  Volné cashflow není podle mě stabilní 3 roky z posledních 5 let měla firma záporné volné cashflow a v posledních 2 letech došlo k enormnímu nárůstu v roce 2020 o 13 145% oproti roku 2019. Takže nic moc pro mně.

 

Cena/volné cashflow- Průměrné volné cashflow je za posledních 5 let 1,68 mld. USD. To znamená, že když průměrným cashflow vydělím aktuální tržní kapitalizaci, tak dostanu P/FCF 62. Za poslední rok společnost vyplatila akcionářům na dividendách zhruba 1,04 mld. USD. Takže pokud si společnost udrží alespoň průměrné volné cashflow do budoucna tak má dividendu krytou. Výplatní poměr z volného cashflow pak činí zhruba 61%.

 

Splácení závazků z volného cashflow: Zde pokud by firma vynakládala průměrné 1,68 mld. USD na splácení svých dlouhodobých závazků, tak tyto dlouhodobé závazky uhradí za zhruba 22 let. Toto je pro mně moc velké číslo a obzvlášť v dnešní nejisté době.

 

Návratnost investovaného kapitálu: Průměrná návratnost investovaného kapitálu společnosti činila za posledních 5 let zhruba 3%.

 

Závěr: @spritely22 se mně ptal na můj názor na tuto společnost v komentářích pod jedním ze svých příspěvků, takže bych mu tímto chtěl odpovědět takto komplexně.

No co k tomu dodat. Nákupní cenu zde stanovovat nebudu, protože čísla společnosti mně nějak nezaujala a ani neohromila. U takovýchto firem jako je John Deere $DE+0.7% je obecně v tuto chvíli problém s dodavatelskými řetězci, ať už se jedná o výrobu nových strojů a nebo například i dodávky některých náhradních dílů. Nevím jak to je konkrétně u této společnosti, ale vím, že zemědělci nyní a přes léto potřebují mít náhradní díly k dispozici ideálně hned. Pokud by firma měla problém i s dostupností náhradních dílů tak její zákazníci se mohou uchýlit k alternativním řešením, jako jsou například právě dostupné náhražky nebo díly od jiných firem které do těchto strojů budou pasovat a budou aktuálně k dispozici. Zde by mohla firma přicházet o nějakou část tržeb. No a a když si vezmu, že firma z posledních 5 let měla 3 roky záporné volné cashflow a v roce najednou toto volné cashflow vyrostlo o x tisíc procent, tak bych nad touto společností neuvažoval bez hlubší analýzy. Respektive já nad ní nebudu uvažovat v tuto chvíli vůbec. Takže pokud byste přeci jenom chtěli o koupi těchto akcií uvažovat, tak si určitě udělejte hlubokou a komplexní analýzu. Toto je pouze jenom rychlý a povrchový pohled na čísla společnosti.

 

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @martinbartkovsky má karmu 42 a je členem této komunity od 04/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Díky za odpověď, snad si díky tomu nyní každý udělá svůj vlastní obrázek na společnost. Já osobně akcie $DE+0.7% nyní také nenakupuji :))

Číselně to nevypadá nic moc. A co třeba nějaký podíl na trhu? Potkávám jejich stroje dost často, nepřijde mi ale, že by jich bylo nějak drtivě nejvíc. Konkurence tedy asi dost silná, že?

Tu to je vždycky rychlý pohled. Jenom takový základ. Kompletní analýzy dávám jenom když mám nějakou hotovou. Co se týče konkurence, tak ta tu je poměrně silná a jak píšu v příspěvku zemědělci nemají přes jaro a léto čas čekat na náhradní díly. Sám to vím, protože u jednoho z konkurentů pracuju. Problém nastává, kdy JD musí nějaký díl objednat přímo z Ameriky, kdy narodil třeba některá konkurence je evropská a centrální sklad má v Evropě.

Nojo vlastně. Skrz logistiku mě to ani nenapadlo!