S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Jeden z nejlepších analytiků na Wall Street doporučuje tyto dvě energetické akcie s ultra šťavnatou dividendou

Na Wall Street je několik tisíc veřejně obchodovaných společností. To je naprosto nepředstavitelné množství dat, kterým se musí běžný investor probrat. Tedy přebrat všechny je ani omylem nemůže. Musí si alespoň vytřídit několik oblastí nebo kandidátů, kterým se bude věnovat podrobně. A tuto práci mu mohou usnadnit analytici, kteří jsou experty na dané odvětví a filtrují tak zrno od plev. Na doporučení jednoho z nejlepších se podíváme teď.

Na Wall Street se odehrává podstatná část světové ekonomické aktivity

Pro běžného investora představují akciové trhy nepřehledné množství dat: na Wall Street existuje téměř 10 000 veřejně obchodovaných společností a téměř 8 000 profesionálních analytiků, kteří se věnují analýze nesčetných trendů, jež se rýsují v akciích a indexech.

Tito profesionálové z Wall Street jsou logicky těmi, na koho se lze obrátit s žádostí o radu ohledně trhu, a jejich zprávy a názory jsou snadno dostupné - publikují je velké investiční společnosti nebo z nich tazatelé čerpají pro tisk, video a online média. Ale můžete jim věřit jen na slovo? Jak při takovém množství analytiků, z nichž si můžete vybírat, poznáte, že nasloucháte těm nejlepším analytikům z Wall Street?

Naštěstí datové algoritmy společnosti TipRanks seřadily analytiky podle různých faktorů a sestavily jejich seznam podle celkového hodnocení. Při kontrole nejlepších analytiků Wall Street jsme zjistili, že jeden akciový expert, Vincent Lovaglio ze společnosti Mizuho Securities, stojí vysoko nad svými kolegy.

Jeho nejlepší hodnocení vychází z kombinace jeho celkové úspěšnosti - která v současné době činí 98 % - a průměrného výnosu, který jeho doporučení přinesla za poslední rok - vysokých 73 %. Je snadné pochopit, proč Lovaglio vyniká.

Minulé výnosy pochopitelně nic neznamenají. Alespoň inspirovat jeho radami se však můžeme.

Devon Energy $DVN+0.2% 

Prvním z Lovagliových tipů, na který se podíváme, je Devon Energy, rezidentní společnost ropného a plynárenského průmyslu. Společnost Devon sídlí v Oklahoma City a je jednou z největších nezávislých společností zabývajících se průzkumem a těžbou na pevnině v USA. Společnost Devon působí v pěti státech - Montaně, Coloradu, Oklahomě, Novém Mexiku a Texasu -, ale největší úsilí vyvíjí v pánvi Delaware na pomezí Texasu a Nového Mexika. Všechny provozy společnosti Devon se nacházejí ve špičkových těžebních regionech.

Společnost Devon do svých rozvojových projektů vkládá značné zdroje. Tržní kapitalizace 50 miliard dolarů dává společnosti solidní zázemí a v posledních měsících těží z vysoké inflace patrné v energetickém sektoru. Společnost Devon zaznamenala v posledních 12 měsících výrazný nárůst zisku i ceny akcií.

Pokud jde o zisk, společnost Devon dosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku čistého zisku ve výši 1 miliardy USD. USD na zředěnou akcii, což představovalo šesté po sobě jdoucí čtvrtletí postupného růstu. Provozní cash flow společnosti vzrostlo v prvním čtvrtletí o 14 % a poskytlo rekordní volný peněžní tok ve výši 1,3 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu všemu není divu, že akcie společnosti Devon neustále rostou. Za posledních 12 měsíců přinesly akcie společnosti výnos 165 %.

Ocenění ani přes vysoký růst nevypadá nijak zásadně špatně

Peněžní tok společnosti Devon plně pokryl kapitálové požadavky společnosti a podpořil program zpětného odkupu akcií v rekordní výši. Ten byl nyní představenstvem navýšen na 2 miliardy dolarů, což představuje přibližně 25 % všech akcií v oběhu.

Peněžní tok společnosti rovněž financoval rekordní výši dividendy. Za první čtvrtletí Devon vyhlásil výplatu 1,27 USD na kmenovou akcii. Při roční sazbě 5,08 USD to představuje výnos 6,7 %, tedy více než trojnásobek průměrné dividendy, kterou lze nalézt mezi firmami kótovanými v indexu S&P. Společnost Devon zvýšila dividendu v posledních 5 po sobě jdoucích vyhlášeních.

To vypadá na pěkný zásah Lovaglio!

Pioneer Natural $PXD+0.7% 

Druhou akcií, na kterou se podíváme, je společnost Pioneer Natural Resources, další z firem zabývajících se těžbou a dobýváním ropy v Texasu. Pioneer působí na straně průzkumu a těžby ropy a přináší zisky z přímé těžby ropy v západotexaské Permské pánvi. Permská pánev je geologická formace, díky níž se Texas v posledních desetiletích vrátil na světovou ropnou mapu, a zdaleka není vyčerpaná - společnost Pioneer má v tomto regionu, který je po Saúdské Arábii druhým největším na světě, významná aktiva. Někteří odborníci odhadují, že v Permské pánvi se může nacházet ještě více zdrojů než v Saúdské Arábii, a společnost Pioneer má dobré předpoklady k tomu, aby v budoucnu získala zisky.

Obdobný scénář jako u všech ropných společností

Ve skutečnosti již společnost tyto zisky sklízí. Akcie společnosti Pioneer od počátku roku vzrostly o cca 60 % a v širším pohledu za posledních 12 měsíců si PXD připsala už 67 %. Růst ceny akcií jde ruku v ruce s 8 čtvrtletími v řadě, kdy dochází k postupnému zvyšování zisku. V nedávné zprávě za 1Q22 vykázala společnost Pioneer neuvěřitelných 7,74 USD zisku na zředěnou akcii. To vycházelo z celkového čistého zisku ve výši 2 miliard USD v ukazatelích mimo GAAP.

Solidní zisky jsou na dobré cestě zpět k akcionářům. Pioneer vyplácí pravidelnou čtvrtletní dividendu a obvykle přidává variabilní platbu podle svých možností. Při posledním vyhlášení vyšla základní + variabilní dividenda na 7,38 USD na akcii. Celková výplata dividendy dává impozantní výnos 10,5 %, čímž PXD dosahuje reálného výnosu, který převyšuje inflaci.

Lovaglio poznamenává, že Pioneer má optimistický výhled produkce, založený na širokém portfoliu aktiv, a o PXD píše: "Společnost poskytuje jedny z nejhlubších zásob (více než 20 let ekonomických zásob při ceně 40 USD za barel), což podle našeho názoru povede k dlouhodobější diferenciaci oproti konkurentům (s růstem ropy a peněžních toků ve vyšším kvartilu)."

To taky rozhodně nevypadá k zahození. Další analýza už je ale na vás :)

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 486 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Devon se mi líbí víc. U pioneera nelze spoléhat na občasnou bonusovou dividendu

To každopádně. Záleží, jestli bude situace pdobná jako doteď a nebo jestli se to vrátí do normálu.

Ten $DVN+0.2% vypadá dost luxusně! Ale jakoo u všech těchto společností - jdeme pět minut po 12...

Je to tak. Na druhou stranu z long term je to jedno

nooooo, z long term podle mě bude ropa skomírat. EV a obnovitelné zdroje jsou asi cesta