S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Solana si připisuje další ránu, která zvětšuje ztrátu od ATH na víc jak 80%

Solana $SOLUSD-1.2% včera utrpěla další sérii ztrát na hodnotě. Hlavní příčinou byl opětovný výpadek sítě, který je v roce 2022 na pořadí už po páté. Tento výpadek stáhl cenu Solany o nějakých 12-14% v jednu chvíli, což prohlubuje ztrátu na ATH o víc jak 80%. Co stojí za dalším výpadkem sítě? Je Solana na cestě k záhubě?

Co se vlastně stalo?

  • Blockchain Solana utrpěl čtyřhodinový výpadek poté, co chyba v trvalých nonce transakcích porušila mechanismus konsensu Solana. Cena ihned reagovala na tento výpadek a prohloubila ztrátu $SOLUSD-1.2%.

$SOLUSD-1.2% 

Profiluje se jako blockchain schopný zpracovávat velký objem transakcí mimořádně rychle, přesto Solana narazila na své limity. Náhlý nápor řádově snad stovek tisíc požadavků nezvládla a začala se štěpit. Problém zašel tak daleko, že správci sítě museli restartovat síť.

Trvalé transakční nonces jsou "mechanismem pro obejití typické krátké životnosti blokového hashe transakce", podle oficiální dokumentace Solany.

Chyba v mechanismu způsobila, že část sítě považovala blok za neplatný, což bránilo konsensu mezi validátory, vysvětlil spoluzakladatel Solana Labs Anatolij Yakovenko.

  • Solana zaznamenala v letošním roce zatím pět výpadků a celkem sedm od září 2021, kdy utrpěla 18hodinový výpadek sítě v důsledku masivního nárůstu transakčního zatížení. Nedokážu vám potvrdit zda se jedná o 5 výpadek, jelikož další weby uvádí i číslo 9. Nicméně to není nic směrodatného a jedná se především o nastínění problémů.

Solana také požádala validátory o restart, protože inženýři začali pracovat na nových verzích. Operátoři validátoru koordinují restart z nejvyššího potvrzeného bloku na veřejnosti. Solana zajistila, že její blockchainová síť je bezpečná a že finanční prostředky investorů jsou v bezpečí.

Brzy po zprávách o výpadku prošla nativní kryptoměna SOL těžkou korekcí. Cena SOL klesla za posledních 24 hodin o více než 12 % a sklouzla pod 40 dolarů. Kdysi milácká kryptoměna investorů, SOL byla v roce 2022 významným tvůrcem bohatství. Cena kryptoměny SOL klesla meziročně o 75% a o více než 80% ze svého historického maxima.

Není tomu tak dávno od posledního výpadku

  • Minulý měsíc utrpěl blockchain Solana výpadek způsobený roboty, kteří se snažili obchodovat s nezastupitelnými tokeny (NFT) v síti.

Komunita investorů začíná být skeptická

  • Zatímco výpadky Solany již nejsou neobvyklé, stále se objevilo značné množství odporu přicházejícího z komunity. Dej to dohromady Solano. To už bychom měli mít za sebou. Věříme v tebe, ale v tuto chvíli už o tobě pochybujeme - Takové slogany a tweety se řítí ze strany investorů směrem na Solanu.

Pochopení trvalých transakcí Nonce na Solaně

V krypto terminologii je nonce pravděpodobně náhodné číslo používané pro konkrétní účely. Laine z Stakewiz, operátor validátoru Solana, vysvětluje: "Trvalý nonce je způsob, jakým lze transakci podepsat offline předem, aniž by bylo nutné nedávné hash bloku (jehož platnost vyprší po dvou minutách). Využití se v poslední době zvýšilo, zejména prostřednictvím výměn, pravděpodobně kvůli jejich nastavení chladírenských skladů."

V rozhovoru pro CoinDesk, Šéf komunikace Solana Labs Austin Federa řekl, že trvanlivé nonces přispěly k "velmi malému procentu" transakcí na blockchainu Solana. "Byla to pravděpodobně chyba, která existovala na chvíli, ale nikdy se nestala problémem, protože to není něco, co většina lidí používá,"

Před pár dny jsem se dotazoval našich investorů, zda vidí stále potenciál v: BTC, ETH a Solaně. Mnoho skálopevných zastánců krypta se nyní přesměrovávají už pouze k Bitcoinu a zahazují své vize na úspěch těchto mladších kryptoaktiv. Jaký je váš pohled na stále padající sít Solany? Může se Solana opět zvednout a bojovat o znovuzískání své silné pozice?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1007 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Proto se už držím jen $BTCUSD-0.6%, tohle nemá cenu

BTC je základ :))

alcoiny jsou pak spíše spekulace...

Před časem jsem vnímal, že ETH bude dobrý konkurent pro BTC a že SOL bude zase dýchat na záda ETH. Dnes už vím, že tomu tak nebude. Bitcoin odletí na ATH a možná Ether ještě něco předvede časem.

S tímto názorem se teď setkávám poměrně často. Neříkám, že s ním nesouhlasím, ale ukáže nám až čas.

Bitcoin byl, je a bude. Solana a další nicoty časem zmizí na dobro✌