S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Absolutně v žádném případě ☠️, nekupujte akcie tohoto EV startupu ⚠️

Společnost Lordstown Motors $RIDE byla v roce 2020 jednou z nejžhavějších akcií elektromobilů. Během jednoho šestitýdenního období vzrostly akcie $RIDE o až neuvěřitelných 183 %. Na podzim loňského roku se však jízda rozjela a v roce 2021 museli investoři snášet velké ztráty. S posledním poklesem akcie $RIDE uzavřely na hodnotě 4,89 dolarů. Nyní jsou akcie na historickém minimu.

 

 

Existují lidé, kterým se při této vyhlídce možná zalesknou uši. Bývalá vycházející hvězda výrobce elektromobilů s velmi očekávaným elektrickým pickupem, který se v roce 2020 objevil v Bílém domě jde na dračku?

 

To může znít lákavě, ale já bych tomuto pokušení odolal. Lordstown Motors měl před rokem potenciál. Od té doby se však závod o elektromobily značně zvážnil. Více společností plánuje uvést na trh pick-upy na elektrický pohon a jeden se již vyrábí.

 

V tuto chvíli se společnost zjevně potýká s problémy. Odrazem jejích potíží jsou akcie společnosti RIDE, které v roce 2021 klesly o 75 %. Těmto akciím s velmi negativním hodnocením analytiků po celém světě bych se raději vyhnul. 


Nacházíme se v rané fázi zlaté éry elektromobilů. Vláda je připravena vrhat peníze na budování podpůrné infrastruktury, jako jsou nabíjecí stanice. Nová generace elektromobilů nabízí delší dojezd a dostupnější ceny. 

 

Klimatické změny usměrňují výběr spotřebitelů jako nikdy předtím, a to činí elektromobily ještě žádanějšími. Ceny benzínu opět stoupají, což pomáhá přimět i pragmatické kupce automobilů k volbě elektromobilu. Akcie elektromobilů byly v uplynulém roce žádané a akcie společnosti $RIDE byly přímo na vrcholu tohoto hypu. 

 

Na americkém trhu převyšují pickupy a SUV osobní automobily v poměru tři ku jedné. To z elektrického pickupu udělalo něco jako svatý grál pro toto odvětví.

V červnu loňského roku oznámil startup Lordstown Motors, který vyrábí elektromobily, model Endurance. Společnost tvrdila, že to bude první elektrický pickup na trhu.

 

Cena modelu Endurance byla 52 000 dolarů a nabízel dojezd 250 mil. Společnost Lordstown $RIDE uvedla, že s údajnými 20 000 předběžnými objednávkami a dopisy o záměru koupit si model začne model Endurance sjíždět z výrobní linky v Ohiu v červenci 2021. Společnost dokonce vystavila prototyp Endurance v Bílém domě, kde se s ním vyfotil prezident Trump.

 

Akcie RIDE samozřejmě vzlétly!

Zakladatel a generální ředitel společnosti Lordstown $RIDE odstoupil z funkce. Příběh společnosti Lordstown byl však v roce 2021 mnohem temnější. V červnu vyšlo najevo, že ony desítky tisíc předobjednávek modelu Endurance, které Lordstown uváděl loni v červnu, byly nezávazné. Společnost uvedla, že jí chybí peníze na zahájení sériové výroby, a sdělila regulačním orgánům, že možná nepřežije.

 

Zakladatel a generální ředitel společnosti odstoupil uprostřed vyšetřování Komise pro cenné papíry. Společnost nadále ujišťovala zákazníky a investory, že Endurance se začne vyrábět v září.

 

Na konci září stále nebylo po výrobě modelu Endurance ani památky. Ve skutečnosti jediný vyráběný pick-up s elektrickým pohonem patřil konkurenčnímu výrobci - společnost Lordstown tak ztratila výhodu prvního uvedení na trh.

 

Dne 30. září společnost Lordstown Motors oznámila, že prodává svůj montážní závod v Ohiu za 230 milionů dolarů. Kupujícím je tchajwanský Foxconn ano, ten Foxconn 😅

 

Součástí dohody je ustanovení, že Foxconn bude v Ohiu vyrábět model Endurance (spolu s elektromobily konkurenčních společností). A peníze prozatím udržují Lordstown při životě.

 

Akcie $RIDE po této zprávě vyskočily a uzavřely těsně pod úrovní 8 dolarů, ale rychle se vrátily k poklesu. Pro automobilový průmysl a elektromobily obecně nastává vzrušující doba. 

 

Investoři toto vzrušení zachytili a vyhnali akcie elektromobilů na úrovně, které byly ještě před dvěma lety nemyslitelné. Problémem je, že ne všichni tito výrobci elektromobilů uspějí.

 

Ve skutečnosti bych šel tak daleko, že bych předpověděl, že většina z nich neuspěje. Již nyní je zde jeden obrovský hráč, který tomuto odvětví dominuje, a tradiční výrobci automobilů jej rychle dohánějí. Je jen tolik kupců elektromobilů, kolik jich lze přilákat, a výroba automobilů je jedním z těch odvětví, která vyžadují obrovský rozsah, aby uspěla.

 

V tuto chvíli se zdá nepravděpodobné, že by Lordstown Motors vyšel z této situace jako jeden z vítězů EV odvětví. Automobilový průmysl je plný společností, které byly slibné, ale nakonec selhaly. Jména jako Studebaker, DeLorean a American Motors Corporation.

 

Pokud se Lordstown Motors připojí k tomuto klubu, budou akcie $RIDE bezcenné. Ani tak levné, jak jsou, akcie RIDE za ten hazard prostě nestojí. Ale nesázel bych na společnost se stigmatem přehnaných předobjednávek, natož na takovou, která ještě žádné vozidlo skutečně nevyrobila. 

 

Jo a abychom to všechno ještě víc zošklivil, nezapomeňte, že právě prodala svou továrnu, aby získala potřebnou hotovost a mohla ještě chvíli přežít. To vše vytváří pro akcie společnosti $RIDE chmurný obrázek do budoucna.


Díky za hezký článek a varování ...

Lordstown Motors se už z těch problémů nevyhrabou 😐

$RIDE ne díky 😅

souhlasím $RIDE bych nikdy nekoupila

Pište víc takových textů, moc rád jsem si početl.