S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tyto 3 akcie tvoří přes 33% portfolia multimiliardáře George Sorose

Pro ty, kteří neznají George Sorose - V roce 1969 založil Soros Fund Management, který v prvních 10 letech přinesl návratnost 4000% vkladu, což vytvořilo základy pro Sorosovo bohatství. Soros je také často označován do řady konspiračních teorií, ale tím se teď nebudeme zabývat. Pro nás je to především úspěšný miliardář, podnikatel, investor, ekonom a řadu dalších titulů, které už nejsou tak podstatné. Které akcie dominují v jeho portfoliu?

Data a podíly jsou brána k březnu 2022, což může vytvářet nějaký prostor pro menší odchylky.

Začneme aktuálně jedním z největších podílů. George Soros slíbil, že bude investovat do společností s nulovými emisemi, nedávno přeskupili své investiční portfolio tak, aby zahrnovalo několik těžce zasažených akcií elektrických vozidel. Zároveň se zbavil celého svého podílu v General Motors. Transakce vyvolaly mezi investory diskuse o tom, zda Soros kupuje pokles, protože ceny akcií klesají, nebo zda upravuje svou dlouhodobou strategii v sektoru čisté energie.

Sorosova osobní investiční kancelář, Soros Fund Management, koupila v prvním čtvrtletí miliony akcií společností Nio, Lucid a Rivian, podle podání Komise pro cenné papíry a burzy z 13. května. Všechny tři společnosti zaznamenaly v roce 2022 více než poloviční pokles cen akcií uprostřed výprodeje na trhu poháněného obavami z recese.

1. Rivian $RIVN+3.8% 

$RIVN+3.8% 

  • Jak bylo zveřejněno v únoru, Sorosův fond koupil téměř 20 milionů akcií Rivian, v té době v hodnotě asi 2 miliardy dolarů. Investice se nevyplatila uprostřed strmého poklesu akcií Rivian v letošním roce, ale fond koupil ještě dalších 6 milionů akcií v období končícím 31. března.
  • Soros již před poslední transakcí vlastnil asi 20 milionů akcií Rivian. Jeho fond získal tento podíl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 poté, co Rivian vstoupil na burzu. Cena akcií rivianu se od vstupu na burzu propadla o 75 procent, což znamená, že Soros ztratil asi 1,5 miliardy dolarů na své investici.

Takže až budete někdy hledět do svého portfolia, tak si řekněte, že zase tak špatně se vám nevede😄.

Rivian je od začátku roku 2022 v 70% propadu, přesto si však společnost drží optimismus. Budoucí prognózy společnosti zůstávají beze změny a očekává se, že v průběhu roku 2022 dodá 25 tisíc vozidel, zatímco v tomto čtvrtletí vyrobí 2 552 nákladních vozidel a dodá 1 227 vozů, což je nárůst z 909 nákladních vozidel ve čtvrtém čtvrtletí.

2. Invesco QQQ Trust Series 1 $QQQ+0.1% 

$QQQ+0.1% 

  • $QQQ+0.1% poskytuje přístup k některým z nejinovativnějších nefinančních společností na akciovém trhu NASDAQ. Tato široká expozice vytváří vestavěnou alokaci aktiv mezi více průmyslovými odvětvími, aniž by vznikly náklady na nákup akcií každé společnosti jednotlivě.
  • George Soros zde drží přes 7,1% svého portfolia.
  • Přestože $QQQ+0.1% má jistě více než jen technologické a růstové akcie, je stále považován za fond zaměřený na technologie. Právě proto se zdá být mnoha investory, jako podhodnocený, jelikož kopíruje výkonnost především tech. sektoru, který od začátku roku strádá.
  • Technologické akcie tvoří až 50% tohoto fondu. Možná právě proto je aktuálně QQQ v -23,77% od začátku roku. Zda se jedná o výhodnou koupi, to nechám na vás. Jednoznačně však kopíruje výkonnost jednoho z nejvíce zasažených sektorů.

 

3. Liberty Broadband Corp $LBRDA-1.1%

$LBRDA-1.1% 

  • Liberty Broadband Corporation vlastní komunikační podniky poskytující širokou škálu kabelových, datových, bezdrátových, video, hlasových a spravovaných služeb. Hlavním aktivem společnosti je vlastnictví v Charter Communications, druhém největším kabelovém operátorovi ve Spojených státech.
  • Hotovost Liberty Broadband se v prvním čtvrtletí zvýšila o 109 milionů dolarů, a to díky prodeji akcií Charter v tomto období a dodatečným půjčkám v rámci maržového úvěru Charter, částečně kompenzovaných zpětným odkupem akcií společnosti Liberty Broadband.
  • Dluh Liberty Broadband se v prvním čtvrtletí zvýšil o 299 milionů dolarů kvůli dodatečnému čerpání maržového úvěru Charter. V rámci úvěru na marži Charty je k dispozici kapacita ve výši 700 milionů dolarů. Úvěrový rámec GCI má nevyčerpanou kapacitu ve výši 397 milionů USD.
  •  Pomalu už tomu bude rok, kdy společnost zažila své ATH a od té doby jsme v sestupném trendu, který se natáhl až na 36%.

 

  • Zaujala vás některá z 3 hlavních společností George Sorose?
  • Inspirujete se někdy v nákupech těchto gigantů a miliardářů?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1024 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$QQQ+0.1% je super

$RIVN+3.8% je hodně odvážná volba. Nejsem rozhodně někdo, kdo by měl právo soudit jeho volbu, ale tohle mi přijde hodně riskantní

Pokud bych měl vybírat z jeho portfolia, tak radši Amazon, než tyto volby.

Soros koupí Rivian - ten spadne. Soros koupí Amazon - ten koupí Rivian a taky spadne. Začarovaný kruh 😄

Soros koupi BTC (2021) a to spadne! Ona to nakonec nebude konspirace;)

U mě by uspěl asi jen QQQ, ale taky bych váhal. Rivian potom, co udělal takové škody Amazonu, tak nikdy! 😄

QQQ může nabízet zajímavou vstupní cenu právě po těch tech propadech.