S&P 500 ^GSPC 5,185.81 +0.10%
Tesla TSLA $177.71 -3.82%
Nvidia NVDA $904.50 -1.83%
Alphabet GOOG $172.59 +1.63%
Microsoft MSFT $411.52 -0.49%
Apple AAPL $182.50 +0.43%
Amazon AMZN $188.27 -0.23%
Meta META $465.96 +0.06%

Spotify: Je tento lídr trhu momentálně ve slevě?

Společnost Spotify je momentálně lídrem na trhu streamování hudby a podcastingu a její akcie se po posledních několika velmi špatných měsících obchodují hluboko pod jejich historickým maximem 364 dolarů. Znamená to snad, že je dnes čas přidat Spotify do svého portfolia? Na se dnes společně podíváme a pokusíme si tuto a spoustu dalších otázek zodpovědět. 


Společnost Spotify $SPOT-0.4% byla založena v roce 2006 ve Švédsku. Společnost se označuje za audio firmu a je známá především díky streamování hudby a podcastů. V oblasti streamování hudby je společností s největším podílem na celosvětovém trhu, neboť její podíl na trhu činí 31 %

To je o dost více než druhý v pořadí Apple Music s 15 %. Na konci prvního čtvrtletí roku 2022 měli 422 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Jejich uživatelé mohou získat přístup k produktům Spotify dvěma způsoby. Jedním je placené předplatné a druhým je předplatné sponzorované reklamou

Segment placených zákazníků má vyšší marže než segment zákazníků sponzorovaných reklamou. Ke konci prvního čtvrtletí roku 2022 měli 182 milionů platících předplatitelů, což znamená, že většina jejich předplatitelů je sponzorována reklamou. 

Společnost Spotify je známá značka, ale v poslední době jsme svědky toho, že společnost ztrácí podíl na trhu. A přestože ztráta tržních podílů nemusí vždy znamenat, že společnost nemá náskok, nemyslím si, že Spotify prozatím nějaký pořádný má. V budoucnu by si ho však mohl vytvořit.

Jejím generálním ředitelem je Daniel Ek. Je nejen generálním ředitelem, ale také spoluzakladatelem společnosti. Daniel Ek je rozený podnikatel a svůj první podnik založil ve 13 letech, kdy z domova vytvářel webové stránky. Později naverboval studenty ze své třídy, aby vytvářeli webové stránky ze školních počítačů tím, že je podplácel videohrami. 

Když mu bylo 18 let, jeho měsíční plat činil 50 000 dolarů. Od svého prvního podnikání až do založení společnosti Spotify zastával funkce v různých společnostech a založil další společnost, kterou později prodal. Pokud se podíváme na jeho vzdělání, začal studovat inženýrství na Královském technologickém institutu KTH, ale později studium přerušil, aby se mohl věnovat vlastním podnikům

Daniel Ek 

Podělil se o některé své názory na vedení a svůj styl vedení popisuje jako autentický. Namísto kopírování ostatních lídrů se podle něj člověk musí zaměřit na to, co je pravdivé pro něj samotného, a že lídr musí investovat čas do budování sebeuvědomění svých hodnot, přesvědčení a silných stránek. 

V posledním konferenčním hovoru se trochu rozpovídal o svém vedení a řekl, že jeho úkolem je každý den přijít do funkce a tlačit týmy k většímu myšlení a usilovnější práci. Není pochyb o tom, že Daniel Ek má velmi ambiciózní styl vedení, ale podle Comparably má i vysoké hodnocení zaměstnanců, které ho řadí mezi 5 % nejlepších ve firmách podobné velikosti. 

Osobně se mi velmi líbí jeho podnikatelské smýšlení a věřím, že dokázal, že je tím pravým mužem pro tuto práci. Nevěřím, že společnost Spotify má prozatím dominantní náskok. Podívejme se schválně na některé klíčové finanční ukazatele.

Níže vidíme některé klíčové finanční ukazatele společnosti Spotify za poslední tři roky. První věc, která nás napadne, je, že se jim každoročně dařilo zvyšovat tržby, což je vždy příjemné vidět. Hrubá zisková marže mě příliš nenadchla, ale je hezké vidět, že meziročně roste. 

V roce 2021 konečně dosáhli kladné provozní marže, i když je velmi nízká. A zatímco EBITDA i EBIT jsou v roce 2021 poprvé kladné, u čistého zisku vidíme, že Spotify ještě není ziskový. Blíží se k ziskovosti, ale ještě tam úplně není. Upřímně řečeno, jsem z čísel společnosti Spotify trochu zklamaný a doufal jsem a věřil, že uvidíme lepší čísla, než jsou tato. Dobré však je, že se čísla rok od roku zlepšují a možná rok 2022 bude rokem, kdy bude Spotify ziskový.


Rizika a potenciál společnosti Spotify 

Než budeme pokračovat, rád bych prozkoumal rizika a potenciál společnosti Spotify. Jedním z rizik je konkurence. Společnost Spotify působí ve vysoce konkurenčním odvětví a stojí proti společnostem, které mohou nabídnout více než jen streamování hudby/podcastů, a to společnostem Apple, Amazon a Google. 

To vedlo k tomu, že společnost Spotify v posledních několika letech ztratila podíl na trhu z 34 % celosvětového podílu na trhu v roce 2019 na 31 % celosvětového podílu na trhu v roce 2022. Společnost Spotify zároveň nemá náskok, který by ji před těmito konkurenty chránil. 

Růst se zpomaluje. Jak jsem již napsal dříve, společnost Spotify má vyšší marže z platících předplatitelů než z předplatitelů sponzorovaných reklamou. V posledním roce se růst počtu platících předplatitelů každé čtvrtletí zpomaloval. V prvním čtvrtletí roku 2021 vzrostl počet platících předplatitelů meziročně o 21 % a v prvním čtvrtletí roku 2022 vzrostl počet platících předplatitelů o 15 %

Společnost Spotify odhaduje, že ve druhém čtvrtletí roku 2022 vzrostou platící předplatitelé o 13 %. To bude mít dopad na marže a v prvním čtvrtletí v roce 2022 činila hrubá zisková marže 25,2 %, což bylo méně než v roce 2021. Kapitálové výdaje...

Společnost Spotify navzdory svému známému jménu zatím nebyla zisková, a proto se domnívám, že rozhodnutí sponzorovat FC Barcelonu je poněkud pochybný krok. Finanční podmínky smlouvy nebyly zveřejněny, ale předpokládá se, že dohoda se pohybuje kolem 308 milionů dolarů ročně za sponzorování FC Barcelona

https://twitter.com/DennisRed93/status/1486582406513631234 

Ačkoli vedení společnosti bylo v posledním konferenčním hovoru nadšeno sponzorstvím, domnívám se, že je otázkou, zda by nezisková společnost měla utratit takovou částku za sponzorství. Je to však jen můj osobní názor, mohu se mýlit.

Pro společnost Spotify existuje také potenciál pro další posun dopředu. Nové trhy. V posledním hovoru k výsledkům mluvili o tom, že vidí velký potenciál v růstu měsíčních aktivních uživatelů (MAU) v jihovýchodní Asii a Indii. Mluvili o tom, že velké populace budou "obrovskou, obrovskou příležitostí z hlediska MAU"

A zatímco hlavní trhy budou ještě nějakou dobu hlavním přispěvatelem k příjmům, vedení věří, že rozvíjející se trhy naberou na tempu růstu. Podcasty. Podcasty se od streamování hudby liší. 

V případě streamování hudby musí Spotify platit vydavatelstvím a umělcům za každý stream, a protože většina jejich uživatelů má stále předplatné sponzorované reklamou a ne všechny skladby jsou doplněny reklamou, jsou marže u uživatelů sponzorovaných reklamou mnohem nižší.  

Podcasty jsou něco jiného, protože všechny podcasty jsou doprovázeny reklamou a s rostoucím počtem posluchačů podcastu rostou i příjmy z reklamy. Největší podcasteři však mají pevnou smlouvu, což znamená, že rostoucí příjmy z reklamy jdou přímo společnosti Spotify

Proto není překvapivé, že vedení v posledním hovoru k výsledkům uvedlo, že "podcasting by měl být z hlediska hrubé marže lepší obchodní model než hudba". Vedení v posledním konferenčním hovoru také hodně mluvilo o službě Marketplace. 

Podle vedení Marketplace "umožňuje tvůrcům zvyšovat počet jejich posluchačů, zapojit jejich publikum a zpeněžit jejich publikum novým způsobem". Společnost Spotify si samozřejmě vezme svůj díl, pokud budou tvůrci úspěšní v monetizaci svého publika. 

Řekli, že o Marketplace je vše od živých akcí po merchandise a dokonce i NFT. Služba Marketplace je zatím v počátcích a Spotify na ní provádí spoustu experimentů a zatím nic nebylo zavedeno. Vedení však věří, že tento typ interakce mezi tvůrci a spotřebiteli bude něčím, co v budoucnu zvýší ziskovost.

Po prozkoumání společnosti Spotify $SPOT-0.4% považuji tuto společnost za zajímavou. Jsem zejména zvědavý, zda se jim podaří úspěšně spustit Marketplace, a zároveň se mi líbí, že se zaměřují na budování svého podcastového byznysu. 

Nicméně je příliš mnoho věcí, které se mi na Spotify jako investici nyní nelíbí. Nelíbí se mi, že zatím nedokázali být ziskoví, i když, pravděpodobně se tak brzy stane. Nelíbí se mi, že marže jsou relativně nízké, ztrácejí podíly na trhu, a nejsem si jistý, zda chápu rozhodnutí utratit tolik peněz za sponzoring

Pokud se Spotify podaří být zisková a zvýšit marže, mohlo by mě to v budoucnu zajímat, ale zatím do Spotify investovat nebudu. Nicméně pokud Spotify věříte, myslím, že se dá nyní koupit za dobrou cenu.

Masivní propad $SPOT-0.4% akcií

Tato analýza je od eToro investora Glenna Jorgensena.

Investovali byste momentálně do SPOT akcií?

Vote to see the results! 38 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @etoroinfluencers má karmu 0 a je členem této komunity od 03/06/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

SPOT teď krouží kolem zajímavé technické bariéry, sleva je více než lákavá. Další vývoj bude hodně záviset na celkovém směřování akciových trhů. Tj. když trhy začnou růst, poroste i SPOT. Když budou padat, SPOT spadne také. Jde o cyklickou akcii, navíc dosti závislou na tržním sentimentu. Toto zařazení může částečně změnit až dosažení ziskovosti spol.

z pohledu uživatele si službu nemůžu vynachválit, ale z pohledu akcionáře je to už trochu horší. Společnost dlouhodobě není zisková, takže se není o co opřít

Spotify to už nikdy neotočí podle mě. Ten obchodní model jednoduše nebude nikdy fungovat...

Jenže jak jinak to dělat? Z pohledu uživatele za mě super. A nemám pocit, že by se někde ve stínu schovával jiný princip, který by měl $SPOT-0.4% nějak ohrozit 🤷

Osobně do společnosti neinvestuju, ale rozhodně je to jedna ze společností, kde si můžeme říct, že by zde mohla být i za dalších 10 a víc let. Navíc je za dobrou cenu, rozhodně se zdá v dobré kondici, jakmile se tedy trh vzpamatuje a opět budeme růst😎

Přesně jak píšu výše. Nikde jsem nenarazil na nic, co by mohlo Spotify nějak srazit na kolena. Zároveň to ale vědí všichni, takže si myslím, že jdem s křížkem po funuse...

Měla jsem ještě před předčením vaší analýzy chuť zainvestovat, ale právě jsem si to rozmyslela 😂

$SPOT-0.4% je momentálně za naprosto úžasnou cenu, takže nevidím důvod proč nezainvestovat. Je mi jasné, že se pohled na firmu pravděpodobně změnil, ale zisková nebyla ani v roce 2018, kdy byly akcie na 200 dolarech...