S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 nejlepší dividendové akcie, které vám okamžitě zajistí bezpečný pasivní příjem

Akciový trh reprezentovaný širokým indexem S&P 500 se letos propadl o více něž 14 %. Na trzích nyní panuje strach, což je ideální doba vyrazit nakupovat skvělé společnosti za výhodné ceny. Historie totiž prokázala, že problémový trh poskytuje vhodnou příležitost k investování. Zde jsou 3 akcie, které vám v této náročné době zajistí pravidelný pasivní příjem. 

Dividendové akcie 

1. Johnson & Johnson

Diverzifikované aktivity společnosti Johnson & Johnson $JNJ-0.5% - které zahrnují segmenty spotřebního zboží, zdravotnických prostředků a zdravotní péče - ji dlouhodobě udržují v dobré kondici. Nedávno se společnost J&J rozhodla vyčlenit spotřebitelský segment do nové, veřejně obchodované společnosti. Záměrem je zaměřit se více na hlavní činnost v oblasti zdravotní péče, která se zdá být dostatečně silná na to, aby v příštích letech zvyšovala tržby a zisky.

Pětiletý cenový graf akcie JNJ, Zdroj: Google Finance 

2. Coca-Cola

Přestože růstové akcie letos dostaly na frak, tato nápojářská společnost se udržela. Ziskový obchodní model společnosti Coca-Cola $KO (díky její geografické rozmanitosti a marketingovým strategiím) jí umožnil zajistit akcionářům dobrou návratnost. Celkové tržby v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o 16 % na 10,5 miliardy USD a upravený zisk se zvýšil rovněž o 16 % na 0,64 USD na akcii. Díky silnému růstu nejvyššího příjmu dosáhla provozní marže 32,5 % oproti 30,2 % v předchozím čtvrtletí. 

Klíčovou výhodou společnosti Coca-Cola je její cenová síla, která by ji měla udržet v bezpečí i během inflace. Společnost může přenést ceny surovin na spotřebitele a udržet si tak rostoucí ziskové marže.

Pětiletý cenový graf akcie KO, Zdroj: Google Finance 

3. Medtronic

Medtronic $MDT+0.6% je velkou značkou v odvětví zdravotnických prostředků, která působí ve čtyřech segmentech: kardiovaskulárním, lékařsko-chirurgickém, neurologickém a diabetologickém. Společnost sídlí v Irsku, působí ve 150. Stabilita jejího podnikání umožnila společnosti Medtronic vyplácet akcionářům včas dividendy.

Pětiletý cenový graf akcie MDT, Zdroj: Google Finance 

Perfektně se hodí do každého portfolia

Výnosy všech tří společností přesahují 2,5 %, což je více než průměrný výnos indexu S&P 500 ve výši 2 %. Výnos však není to, na co se při výběru dividendových akcií díváte. Klíčovým kritériem je konzistentnost výplaty dividend.

Johnson & Johnson a Coca-Cola nejsou jen tak ledajaké dividendové akcie. Každá z nich si vysloužila titul Dividendový král, což znamená, že zvyšují dividendy nejméně 50 let po sobě, což dokazuje, jak dobře zvládají své podnikání uprostřed vzestupů a pádů trhu. 

Společnost Medtronic je naproti tomu vycházející hvězdou v segmentu zdravotnických přístrojů, zejména nyní, kdy expanduje do oblasti robotické chirurgie - což je rostoucí trh. Je to Dividend Aristocrat, tedy společnost, která vyplácí dividendy nejméně 25 let po sobě - v případě Medtronicu 45 let.

Jedná se pouze o velmi rychlou analýzu těchto 3 společností a proto doporučuji a proto pokud vás akcie zaujaly, doporučuji si udělat si vlastní hloubkovou analýzu a určit vnitřní hodnotu každé z akcií. Nejedná se o investiční doporučení. Analytikem akcií je Sushree Mohanty. 

Která akcie je vaše nejoblíbenější?

Vote to see the results! 69 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 785 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$KO je naprostou klasikou 👍

no to jistě, ale v mých očích už moc profláklou 😃

chápu, ty jdeš nerad a davem 😆

Dobré vědět 👍

Dotaz od laika…me osobne vynosy z dividend okolo 2-3% prijdou hrozne malo. Chapu, ze spolecnosti jako Coca Cola nebo Johnson & Johnson jsou zaroven i relativne rustove, takze mi vynos bude rust v case, zaroven jde o firmy, ktere dividendu zvysuji x let v rade. Nicmene stejne, kdyz uz se divam po dividendovych akciich, tak ocekavam vynos minimalne pres 5%. Takove spolecnosti rozhodne existuji a casto jsou velice silne a stabilni a dividendu v case zvysuji taky - Aviva (6,7%), Erste Bank (5,5%), Allianz (5,5%), Swiss Re (7,5%), Verizon (5%).

Ted k dotazu. Skoro v kazdem clanku venovanemu dividendovym akciim ctu o Coca Cole, J&J, McDonalds a podobne, ktere nemaji vynos ani 3% a cenou jsou i relativne drahe. Muze mi nekdo prosim objasnit, co prehlizim? Je mi jasne, ze neco podstatneho urcite jo. :D

Akcie které jste vyjmenoval opravdu drahé jsou, o tom žádná. Ve svých článcích se to snažím vždy zmínit. Jedná se spíše o tipy na později, opravdu to neznamená, že má člověk jít a akcie hned nakoupit. Navíc, jakmile by tyto akcie nějak výrazněji klesly, dividendový výnos by šel nahoru, dejme tomu až ke 4 %, což už je dle mého slušné :))

U akcií s vysokou dividendou je ten problém, že jejich cena v čase moc neroste, tyto společnosti dále růst prostě nedokážou a proto zisky rozdělují mezi akcionáře. Na to samozřejmě není nic špatného a je pak na každém, kterou strategii zvolí. Akcie zmíněné přímo v tomto článku mají tedy dividendu nižší, ale zároveň je zde i prostor pro nějaký ten menší růst. Navíc, jak už jsem zmínil, kdyby se akcie obchodovaly za nižší ocenění, dividenda by byla vyšší.

Ted jsem se ještě díval na ty akcie, které jste zmiňoval a 3/5 za posledních pět let odepsaly na hodnotě. Je pravda, že to částečně kompenzuje ta vysoká dividenda, ale je to prostě riziko se kterým se musí počítat

až klesnou, budu nakupovat

aktuálně jsou akcie stále celkem drahé, počkal bych si až je trh lépe nacení

Nevíte někdo, kdy má přijít to rozdělení JNJ? nechce se mi to hledat...

mám $KO i $JNJ-0.5%, tu poslední akcii nesleduji

jak ko, tak jnj zná snad každý investor :))