S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Pouze 4 sektory tvoří 91% portfolia Warrena Buffetta. Které to jsou a jaké akcie zde můžeme najít?

Jen málo investorů má za sebou tak působivé výsledky jako generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett. Od roku 1965, kdy se ujal vedení společnosti, vytvořil pro své akcionáře hodnotu zhruba 690 miliard dolarů a dosáhl celkového výnosu akcií (třídy A) své společnosti (BRK.A) více než 3 600 000 %! Ačkoli existuje řada důvodů, proč je Věštec z Omahy za téměř šest desetiletí úspěšný, je to právě koncentrace jeho portfolia, která skutečně vyniká. Které sektory a akcie jsou základem jeho portfolia?

Kolik sektorů je optimální pro investice? Očividně si vystačíme se 4.

Přestože Buffettova společnost má podíly ve více než čtyřech desítkách cenných papírů, 91 % investičního portfolia společnosti Berkshire Hathaway v hodnotě 347,6 miliardy dolarů, včetně podílů společnosti New England Asset Management, je k 1. červnu 2022 vázáno v následujících čtyřech sektorech.

Informační technologie: 42,43 % investovaných aktiv.

Vzhledem k tomu, že Warren Buffett nikdy nebyl velkým příznivcem technologických akcií, možná vás překvapí, že více než 42 % aktiv společnosti Berkshire (147,3 miliardy USD) je dohromady investováno do pěti společností z oblasti informačních technologií. Na druhou stranu naprostá většina těchto investic (135,5 miliardy dolarů) patří společnosti Apple $AAPL+0.5%.

Buffett dlouhodobě považuje Apple za jeden z pilířů společnosti Berkshire Hathaway. Má dobře známou značku, výjimečně loajální zákaznickou základnu a již více než deset let se opírá o svou inovační schopnost, díky níž dosahuje postupně vyšších tržeb a zisků.

Budoucnost společnosti Apple $AAPL+0.5% je však méně orientovaná na produkty a více na předplatné. Na tento přechod dohlíží generální ředitel Tim Cook, což by mělo přispět ke snížení výkyvů příjmů spojených s cykly výměny produktů každých několik let. Neškodí ani to, že předplatitelské služby jsou schopny dosahovat podstatně vyšších provozních marží než tradiční produkty, jako jsou chytré telefony a notebooky.

Kromě společnosti Apple je dalším velkým technologickým hráčem herní společnost Activision Blizzard $ATVI+0.1%. Během výročního setkání akcionářů Berkshire Hathaway dal Buffett jasně najevo, že pozice společnosti Activision, která má v současné době hodnotu 5,7 miliardy dolarů, je vzhledem k nabídce Microsoftu na koupi společnosti za 95 dolarů za akcii arbitrážní příležitostí. Nestává se často, že by věštec z Omahy a jeho investiční tým chtěli na obchodu vydělat pár dolarů, ale přesně to pozice Berkshire ve společnosti Activision znamená.

Finanční sektor: 25,86 % investovaných aktiv.

Naopak finanční sektor je obvykle oblíbenou arénou Warrena Buffetta, kde vkládá peníze své společnosti. Berkshire Hathaway má v současné době 89,8 miliardy dolarů (téměř 26 % investovaných aktiv) rozprostřených mezi 14 různých finančních akcií. Všimněte si, že toto číslo nezahrnuje fondy obchodované na burze.

Většina investic Berkshire do finančních akcií je vázána v Bank of America $BAC-1.1% a American Express $AXP-0.8%. Obě společnosti jsou podle tržní hodnoty na 2., resp. 5. místě, přičemž do obou společností je dohromady investováno 63 miliard USD.

Důvodů, proč Buffett miluje bankovní akcie, jako je $BAC-1.1%, je více. Za prvé, banky jsou cyklické, a proto budou dlouhodobě těžit z přirozené expanze americké ekonomiky. Bank of America je také ze všech velkých bank nejvíce citlivá na úroky. Vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém agresivně bojuje s inflací a rychle zvyšuje úrokové sazby, žádná velká banka nezaznamená v příštích 12 měsících větší nárůst čistých úrokových výnosů než $BAC-1.1%.

American Express je přitom druhou nejdéle drženou společností Berkshire Hathaway (29 let). $AXP-0.8% má tu výsadu, že se v období ekonomické expanze dvakrát ponoří. Generuje poplatky od obchodníků tím, že působí jako zpracovatel, a je schopna přinášet úrokové výnosy a poplatky od svých držitelů karet.

  • Bank of America i American Express mají také rozsáhlé programy kapitálových výnosů. Snadným způsobem, jak si může časem prověřená a zisková firma získat Warrena Buffetta, je vyplácet pravidelné dividendy a odkupovat své kmenové akcie.

Základní spotřební zboží: 11,64 % investovaných aktiv

Třetím nejvíce zastoupeným sektorem v portfoliu společnosti Berkshire Hathaway jsou základní spotřební zboží. Přestože Buffett a jeho tým mají v pěti společnostech z oblasti spotřebního zboží investováno dohromady něco přes 40 miliard dolarů, je 11,6% váha tohoto sektoru nejnižší za posledních nejméně 21 let. 

  • Mám podezření, že historicky nízké úrokové sazby z úvěrů povzbudily Buffetta a jeho tým k tomu, aby byli při svých investicích trochu agresivnější a vyhýbali se v posledních letech obecně pomalu rostoucím akciím spotřebního zboží.

Více než 60 % ze 40 miliard dolarů vázaných v sektoru spotřebního zboží pochází díky 400 milionům akcií nápojového gigantu Coca-Cola $KO+0.3% , které Buffettova společnost drží. Coca-Cola je nejdéle drženou akcií Berkshire (34 let) a je nepravděpodobné, že by ji v dohledné době prodala nebo omezila.

  • Už jen z pohledu na milionové výplaty dividend by to nedávalo smysl.

Věštce z Omahy vždy přitahovaly podniky se silnými značkami, které mohou dosahovat dobrých výsledků prakticky v jakémkoli ekonomickém prostředí. Coca-Cola má pravděpodobně nejsilnější známost ze všech značek spotřebního zboží a působí ve všech zemích světa kromě tří (Kuba, Severní Korea a Rusko - v posledním případě kvůli invazi na Ukrajinu).

Společnost Coca-Cola se také může pochlubit 60letou sérií zvyšování základní roční dividendy. Na základě zhruba 3,25 USD pořizovací ceny akcií Coca-Coly a 1,76 USD základní roční výplaty společnosti Coca-Cola dosahuje Buffettova společnost každoročně skvělého 54% výnosu v porovnání s pořizovací cenou. To samo o sobě stačí k tomu, aby Buffett a jeho investiční tým byli spokojeni.

Energie: 10,99 % investovaných aktiv

A konečně, Warren Buffett zvýšil podíl své společnosti v energetických akciích z něco málo přes 1 % na konci roku 2021 na téměř 11 % o pět měsíců později. Berkshire vlastní pouze dvě energetické akcie, ale do tohoto dua má dohromady investováno 38,1 miliardy dolarů.

První na řadě je integrovaná ropná a plynárenská společnost Chevron $CVX+1.0%, na kterou připadá něco málo přes 28 miliard dolarů investovaných aktiv společnosti Berkshire Hathaway. Věštec z Omahy během prvního čtvrtletí investoval do společnosti Chevron, což pravděpodobně signalizuje jeho očekávání, že ceny ropy a zemního plynu zůstanou v dohledné budoucnosti na vysoké úrovni. Ruská invaze na Ukrajinu, stejně jako nedostatek domácích investic do ropy a zemního plynu během pandemie, by mohly v dohledné době ztížit výrazné zvýšení nabídky obou komodit.

Nepřehlížejte ani "integrovaný" aspekt činnosti společnosti Chevron. Pokud by ceny ropy a zemního plynu klesly, může se společnost opřít o své střednědobé (tj. přepravní potrubí a skladování) nebo navazující (rafinerie a chemické provozy) operace jako o pojistku.

Je zde také společnost Occidental Petroleum $OXY+0.8%, která má pozici v hodnotě zhruba 10,1 miliardy dolarů, a to pouze na základě 143,2 milionu akcií držených společností Berkshire Hathaway. Všimněte si, že tato hodnota nezahrnuje 10 miliard dolarů v prioritních akciích společnosti Occidental, které Buffettova společnost rovněž vlastní a které zajišťují roční příjem z dividend ve výši 800 milionů dolarů. Stejně jako Chevron má Occidental dobrou pozici, aby využil několikaletých maxim u ropy a zemního plynu.

  • Jaký je dle vašeho názoru optimální počet držených sektorů v portfoliu?
  • Máte nějaký stanovený limit?
  • Hledíte při výběru akcií i na to, zda již v portfoliu máte vícero společností z daného sektoru?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1026 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Energetický sektor je nyní a v blízké budoucnosti jednou z nejlepších voleb 👍

Ten přechod Buffetta vnímám. Tedy přechod z méně výdělečných aktiv typu cola, PG apod na sektory, které budou velice růstové v následujícím období - oxy, chevron, alleghany apod.

Zase se úplně nedá říct, že jsou to méně výdělečná aktiva ( $KO+0.3% a $PG+0.0%). Z pohledu jeho původní nákupní ceny, to je jedna z top investic (nehledě na milionové výplaty dividend).