S&P 500 ^GSPC 5,313.89 +0.11%
Tesla TSLA $178.16 +1.83%
Amazon AMZN $181.20 -1.28%
Microsoft MSFT $429.69 +1.02%
Apple AAPL $192.08 +0.54%
Alphabet GOOG $179.18 +0.40%
Meta META $467.15 -0.36%
Nvidia NVDA $946.24 -0.16%

Tyhle 2 akcie by mohly brzy vyrůst naprosto nechutným způsobem

Technologické společnosti se staly obětí nedávné volatility akciového trhu. Ostatně jako asi téměř všechno ostatní. To dokazuje 24% pokles indexu Nasdaq Composite od počátku roku. Jak už to tak ale bývá - právě taková situace přináší odvážným investorům jedinečnou šanci nakoupit tyto slibné společnosti za naprosto nechutně nízkou cenu. Tady jsou dvě talové.

Trh se od začátku roku červená

Investoři zamířili k odchodu v důsledku 40 leté inflace, rostoucích úrokových sazeb a vleklých obav spojených s válkou mezi Ruskem a Ukrajinou. Místo nákupu akcií technologických společností s vyšší cenou a spekulativnějším charakterem se investoři vrhli na společnosti orientované na hodnotu a na hodnotové, zaběhnuté a ověřené tituly.

V důsledku tohoto posunu však existuje několik rychle rostoucích technologických akcií, které se nyní obchodují na lákavých úrovních ocenění. Není jasné, kdy se technologický sektor může odrazit ode dna, ale investoři s delším časovým horizontem mohou tento krátkodobý šum ignorovat a soustředit se na základní fundamenty těchto společností. Konkrétně tyto dvě společnosti podle analytiků vyloženě řvou na investory,  aby je koupili.

SoFi Technologies

Vzhledem k tomu, že se od začátku roku propadla o 55 %, mohli byste si myslet, že společnost SoFi Technologies $SOFI-1.4% má problémy. Opak je však ve skutečnosti pravdou. Upravené tržby společnosti v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o 49 % na 321,7 milionu USD a upravený zisk EBITDA se vyšplhal o 110 % na 8,7 milionu USD, což představuje již sedmé čtvrtletí v řadě, kdy tato metrika skončila v zelených číslech. Upravená EBITDA marže společnosti ve výši 3 % se rovněž dostala nad horní hranici výhledů vedení společnosti, které počítaly s 0 až 2 %.

56 % od začátku roku. Au

SoFi v 1. čtvrtletí přidala 408 000 nových členů své fintech platformy, čímž meziročně stoupla o 70 % na 3,9 milionu uživatelů. Ve stejném čtvrtletí SoFi od minulého čtvrtletí představila 689 000 nových produktů, čímž se celkový počet produktů zvýšil na 5,9 milionu, což představuje 84% meziroční nárůst. V nejnovější zprávě o výsledcích generální ředitel Anthony Noto uvedl: "Sofi je v tomto čtvrtletí na vrcholu:

Tyto dobré výsledky, kterých jsme dosáhli navzdory volatilním trhům a měnícímu se politickému, daňovému a ekonomickému prostředí, ukazují, jak naše strategie budování kompletní sady produktů a služeb vytvořila jedinečně diverzifikovanou firmu, která může nejen obstát, ale i překonat tržní cykly.

Fintech podnik pokračuje v pokroku v rozšiřování svého podnikání, a to i po pokračujícím rozšíření moratoria na studentské půjčky, které nyní v srpnu vyprší. Navzdory současným nepříznivým podmínkám vedení společnosti zvýšilo výhled na celý fiskální rok 2022. V důsledku toho analytici předpokládají, že topline SoFi dosáhne 1,5 miliardy USD, což znamená 47% meziroční růst, a její zisk na akcii (EPS) skončí v záporných 0,44 USD.

Největším rizikem spojeným se společností SoFi je její nedostatečná ziskovost, ale vzhledem k jejímu konzistentnímu zlepšování a propadu násobku ceny k tržbám ve výši 4,5 by odvážní investoři mohli zvážit, zda dnes tuto akcii nezkusit.

UiPath

Společnost UiPath $PATH-0.7% využívá softwarové roboty k automatizaci rutinních kancelářských funkcí, a přestože je její podnikání v dobré kondici, akcie se od začátku roku propadly o 62 %. Dne 1. června společnost oznámila, že v 1. čtvrtletí dosáhla nejvyššího zisku 245,1 milionu USD, což představuje meziroční nárůst o 32 %, a její upravený zisk na akcii ve výši záporných 0,03 USD skončil před odhadem Wall Street, který činil záporných 0,05 USD. Hrubá marže společnosti UiPath podle GAAP ve výši 82 % také skončila výrazně výše než její 74% hodnota ve stejném čtvrtletí před rokem.

Podobný scénář

Anualizovaný počet obnovení společnosti - což je klíčový ukazatel pro firmy SaaS (software jako služba), které mají smlouvy o předplatném - se zvýšil o 50 % na 977,1 milionu USD. V důsledku dobrých výsledků v prvním čtvrtletí vedení společnosti zvýšilo výhled na celý fiskální rok. Společnost nyní očekává, že se tržby budou pohybovat v rozmezí 1,085 až 1,090 miliardy dolarů, což představuje téměř 22% meziroční růst, pokud se společnosti UiPath podaří dosáhnout horní hranice.

Stejně tak vedení předpokládá, že roční opakující se příjmy (ARR) se budou k 31. lednu 2023 pohybovat v rozmezí 1,220 až 1,225 miliardy dolarů a provozní zisk mimo GAAP se zastíní až na úrovni 15 milionů dolarů.

Solidní výsledky zvýšily cenu akcií společnosti UiPath, nicméně akcie se stále obchodují pod desetinásobkem tržeb. To rozhodně neoznačuje akcie za levné, ale jejich dnešní násobek ceny k tržbám je více než dvakrát nižší než na začátku roku. A vzhledem k sekulárnímu růstovému odvětví, kterého se účastní, by investoři měli očekávat lepší cenu. Navzdory udržení silného růstu klesla o více než 50 %, takže UiPath může v tuto chvíli stát za pozornost.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dobrý skluzavky 😂😂

Jono :D

$SOFI-1.4% dostalo strašnou bídu. Skoro by se o tom dalo začít přemýšlet

Není to úplně můj šálek čaje, ale vypadá to vážně zajímavě

Na růstovky úplně nejsem, ale tady to vypadá na fakt solidní výprodej

že?