S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 klíčové principy, které vám pomůžou při dividendovém investování a zajistí pasivní příjem

Co si budeme povídat. Pasivní příjem má jednu naprosto klíčovou vlastnost - přináší do života investora klid. Klid, že se v případě problému nemusí bát výpadku, protože dividendy budou chodit vždy. Má to ovšem i nevýhody. Je to pomalé, možná nudné a finančně velice náročné. Při dodržení několika principů lze však tento proces výrazně urychlit! Na tři zásadní se podíváme.

Princip pasivního investování? Peníze vydělávají peníze bez vašeho přičinění. To je přeci paráda!

Dividendové akcie poskytují pasivní příjem, který se může hodit v dobách volatility.
Zdá se, že v poslední době se na akciovém trhu denně odehrávají divoké cenové výkyvy oběma směry, jak se investoři snaží strávit nejistotu a příležitosti. Pro investory, kteří se nechtějí nechat strhnout krátkodobým dramatem, může být lepším přístupem využít této příležitosti k vytvoření portfolia pasivních příjmů, které vám může pomoci dosáhnout vašich finančních cílů.

Akcie, které vyplácejí spolehlivé dividendy, jsou často méně volatilní než širší trh a bývají spojeny se stabilními velkými společnostmi, které v dohledné době nezaniknou. To může snížit tlak na výkyvy trhu a přinést příjem, aniž by bylo nutné prodávat akcie a řešit všechno kolem toho... 

Při budování dividendového portfolia a pasivního příjmu je nutné důkladně pochopit tři principy:

Princip 1:  Pochopení vztahu mezi výkonností akcií a výnosem

Vysoký výnos nemusí nutně znamenat dobrou dividendovou akcii. Dividendový výnos se například zvýší, pokud cena akcie klesá, a sníží, pokud cena akcie roste. Příliš velký pokles ceny akcie může vytvořit vysoký dividendový výnos, který je také tzv. "value trap" a je lepší se mu vyhnout. Může to platit i naopak. Jako příklad si uveďme dvě vynikající dividendové akcie - Deere & Co $DE+0.7%  a Sherwin-Williams $SHW-0.5% 
Obě průmyslové společnosti za posledních pět let výrazně zvýšily své dividendy. Dividenda společnosti Sherwin-Williams vzrostla o 111 % a dividenda společnosti Deere o 88 %. Obě akcie navíc za posledních pět let dosáhly hezkých tržních výnosů.

Investoři jsou s pětiletou výkonností společností Sherwin-Williams a Deere nepochybně spokojeni. Na první pohled však akcie mohou vypadat jako špatné, protože jejich dividendové výnosy jsou dnes nižší než před pěti lety. Je to jednoduše proto, že cena akcií každé z těchto společností rostla rychleji, než se zvyšovala dividenda.

Takže místo toho, abyste valili oči na dividendový výnos společnosti Sherwin-Williams ve výši 0,9 %, je lepší si uvědomit, že tato společnost zvýšila svou dividendu za pět let o 112 %. Sherwin-Williams je přední společností v oboru s vynikající dlouhodobou budoucností. Podobně společnost Deere má výnos jen 1,3 %, ale vykazuje rekordní výsledky a v roce 2022 směřuje ke svému nejlepšímu roku v historii.

Princip 2: Zaměřte se na výsledky v oblasti dividend

Každá společnost může v dobrých časech zvýšit dividendu. Dobrým zátěžovým testem je zjistit, jak společnost hospodařila s dividendou v těžkých dobách a v obdobích zpomalení růstu.

Dobrým výchozím bodem je nahlédnutí do seznamů Dividend Aristocrats a Dividend Kings. Dividendový aristokrat je člen indexu S&P 500, který vyplácí a každoročně zvyšuje dividendu nejméně 25 let po sobě, zatímco Dividendový král tak činí nejméně 50 let.

Dividendoví aristokraté standardně zvyšují dividendy každý rok nejméně od roku 1997. To znamená, že společnost podporovala zvyšování dividend i v době dot-com, Velké recese a nejhorší pandemie COVID-19. Připouštíme, že investor by se měl stále ujišťovat, že budoucnost společnosti je dobrá, a že je schopna podporovat zvyšování dividend i v následujících letech, aby si udržela svou sérii. Ale nalezení dividendových aristokratů a dividendových králů, kteří se vám líbí, může poskytnout vynikající výchozí bod pro budování základních pozic v portfoliu s pasivním příjmem.

Princip 3: Upřednostněte finanční sílu

Některé společnosti budou chrlit dividendu, i když to nedává smysl. Vyplácení a zvyšování dividendy po desetiletí předpokládá, že rostou i zisky a volný peněžní tok (FCF). Pokud však dividenda roste rychleji, než je schopnost společnosti zvyšovat zisky a FCF, nebo se společnost potýká se zpomalujícím se růstem, pak může být série zvyšování dividend zavádějící.

Dokonce i někteří dividendoví aristokraté a dividendoví králové mají dividendy tak vysoké, že je třeba je občas podpořit dluhem. Proto je důležité hledat společnosti, které generují dostatek FCF na podporu svých dividend a mají dostatek likvidity v rozvaze pro případ, že by potřebovaly sáhnout na rezervní hotovost na podporu dividend.

Skvělým příkladem dividendového krále, který generuje FCF výrazně převyšující jeho dividendovou povinnost, je Procter & Gamble $PG-0.1% - legendární dividendový titul.

Ačkoli se dividenda společnosti P&G za posledních 25 let zvýšila o 380 %, její FCF vzrostl o 620 %. Navíc vytváří téměř dvojnásobek FCF potřebného k výplatě dividendy - to znamená, že pokud se růst zpomalí a marže se sníží, má P&G velký polštář, do kterého by stále měla být schopna vyplatit dividendu z hotovosti. To je jen jeden z několika důvodů, proč je P&G jednou z nejbezpečnějších a nejspolehlivějších dividendových akcií.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Udržitelná dividenda > vysoká dividenda

Záleží na strategii, ale řekl bych, že tak v 8/10 případů to tak je

rozhodně

Jop, to upřednostnění finanční síly je hodně zásadní a přijde mi, že na to spousta lidí zapomíná

Ano. To je základ. Měl by si to uvědomovat každý

Přesně. Hlavně pak tu část ohledně vysokého yieldu. Když mi tady pak lidi píšou, že jsem blázen když analyzuju společnost "jen s 5% dividendou" :D

Ale jo, i ty ultra-high yieldy jsou udržitelný, ale je to risk