S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Enbridge a další 2 kvalitní dividendové akcie, které vám pomůžou při budování pasivního příjmu

Nevím, jak to máte vy, ale mne hledání kvalitních dividendových titulů začalo poslední dobou čím dál tím více bavit. Určitě je to tím, že se dividendovky chovají na trzích trochu jinak než třeba růstovky nebo technologické akcie. A také ta vidina nějakého, třeba i menšího příjmu plynoucího z dividend je taky fajn. Níže najdete 3 akcie, které vám toto můžou pomoci zajistit. 

Enbridge je energetickou akcií, u které se nemusíte spoléhat jen na to, jestli cena ropy půjde nahoru nebo dolů.

1. Enbridge $ENB-0.2% 

Enbridge je zajímavou „bezpečnou a stabilní" energetickou akcií. Enbridge sídlí v Kanadě a je velkým vlastníkem ropovodů a plynovodů. Změny cen energií nemají podstatný vliv na její zisky. Pokud si nejste jisti, že ceny ropy a zemního plynu zůstanou na úrovni, kterou jste neviděli více než deset let, může být tato akcie zajímavou volbou.

zdroj: Google

Enbridge se obchoduje za zhruba 20násobek zisku, což na první pohled nemusí vypadat "levně". Přesto to může být více než férová cena, kterou je třeba zaplatit vzhledem ke konzistentnosti její dividendy. Při současných cenách má forwardový dividendový výnos 5,66 % (0,664 $ za akcii).

Díky desetiletému po sobě jdoucímu růstu dividendy zvýšila v posledních pěti letech svou výplatu v průměru o 9,58 % ročně. Pokud hledáte stabilní výnosy prostřednictvím dividend, je Enbridge solidní volbou. 

2. Altria Group $MO-0.9% 

Altria Group je další akcií, která v posledních měsících těžila z přechodu na „risk off". Akcie této společnosti, mateřské fimy tabákového gigantu Philip Morris USA, přitahované stabilními zisky a vysokou dividendou 0,9 $ za akcii (výnos 6,65 %), vzrostly v roce 2022 o zhruba 11 %.

Jistě, podnikání této firmy není pro každého. Nelze obejít jeho kontroverzní povahu. Nejen to, existuje obava, že změny v trendech užívání tabáku v USA a po celém světě budou časem táhnout zisky dolů.

zdroj: Google

Přesto mohou být obavy z poklesu přehnané. Altria by mohla klesající prodeje cigaret kompenzovat zvýšením cen a také přechodem uživatelů cigaret k jiným tabákovým výrobkům Altrie, které nejsou cigaretami. To umožní pokračovat v pomalém a stabilním růstu zisků/dividend. Akcie dosahují zajímavého dividendového výnosu (6,65 %).

3. AT&T $T+0.2% 

U společnosti AT&T se v posledních měsících hodně změnilo. Zbavila se svého podnikání v médiích. Telekomunikační společnost je nyní opět čistě "Ma Bell". Bohužel také snížila svou dividendu.

Přesto se od oddělení společnosti Warner Bros. Discovery „nové" akcie AT&T posunuly výše. Dividenda ve na úrovni 5,24 % (dividenda 0,278 $ za akcii) sice již není tak výnosná jako dříve, ale není to nás nemusí znervózňovat. Společnost se také nadále obchoduje s nízkým oceněním (8,3 PE ratio). Ano, tato akcie má pověst „hodnotové pasti".

zdroj: Google

Přesto by se této pověsti mohla zbavit. Nyní se vedení společnosti může zaměřit na zlepšení ziskovosti svého telekomunikačního podnikání, snížit zadluženost a učinit další kroky, které jí mohou umožnit další oživení. Díky stabilním výnosům prostřednictvím výplaty a potenciálu růstu si ji přidejte na svůj seznam sledovaných společností.

Všechny 3 akcie vnímám jako kvalitní a časem prověřené společnosti, které určitě stojí za pozornost vašeho dividendového portfolia. U Altrie jsem neodolal a před nějakým časem jsem do ní investoval. Dalším krokem bude pravděpodobně otevření pozice u Enbridge. AT&T je také žhavým kandidátem 😀.

Upozornění: Inspirováno článkem Thomase Niela, nejedná se o investiční doporučení. Nejsem profesionální investor.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @johny99 má karmu 161 a je členem této komunity od 02/02/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

u $T+0.2% se samozřejmě může jako snížení dividendy jako velká nevýhoda, ale jako investor bych si z toho nedělal těžkou hlavu, je to lepší než mít zadluženou společnost

u $MO-0.9% může mít hodně lidí morální problém, což chápu 😅

je mi to jasný, je to trochu na hraně a sáhodlouze by se o tom dalo debatovat 😀

tím bych ale čtenáře nezatěžoval 😂

asi žádný překvapení, tohle jsou hodně oblíbený dividendový akcie 👍

jistě, já se v tomhle rád držím klasiky 😀

to je samozřejmě dobře, oblibu v $ENB-0.2% rád sdílím 😄