S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Robinhood, Schwab a mnoho dalších makléřů vyhlíží nepříznivé dopady z jednání SEC

Co je nového ve světě investic? SEC uzavírá pravidla, která by mohla změnit způsob fungování akciového trhu. Podrobnosti ohledně možného fungování a dopadů na makléře si rozebereme níže. Hlavním tématem SEC bude projednání o možnostech posílání většiny individuálních objednávek investorů do tzv. aukcí, kde obchodní firmy soutěží o jejich provedení, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí. Prozatím vám to asi moc neříká, ale podrobnosti rozeberu až v samotném článku.

O čem se bude jednat?

Včera jsem na tohle téma napsal stručný přehled do naší skupiny na Facebooku (rozhodně doporučuju přečíst): https://www.facebook.com/groups/bulios.club.czsk/permalink/709772766924789/

Co by se stalo s makléři jako Robinhood $HOOD+4.4%, Schwab $SCHW+0.1%, Morgan Stanley $MS+0.3% a dalšíma, kdyby se Komise pro cenné papíry a burzy rozhodla zakázat platby za tok objednávek?

Všimněte si, že makléři generují platbu za tok objednávek, známou jako PFOF, jako kompenzaci za směrování maloobchodních objednávek na tvůrce trhu. Jednoduše řečeno, PFOF poskytuje makléřům příjmy.

Otázka zákazu PFOF přichází na mysl po zprávě, že SEC zvažuje, že obchodní firmy budou přímo soutěžit o provádění obchodů od retailových investorů.

Očekává se, že předseda SEC Gary Gensler letos nastíní některé návrhy, včetně požadavků, aby maloobchodní objednávky byly zasílány do typu aukce, aby se zlepšila transparentnost provádění, snížily se poplatky za přístup a umožnily burzám kotovat akcie v přírůstcích pod jeden cent. Aukční konstrukce na maloobchodních objednávkách by mohla vést k tomu, že obchodní firmy si budou vybírat, které příkazy vyplní.

Jak se tomu mohou a možná i budou bránit makléři?

Odpůrci návrhu aukční konstrukce by pravděpodobně poukázali na to, že pokud bude schválen, mohl by ukončit obchodní paradigma bez provizí, které rozšířilo přístup na akciové trhy. Jinými slovy, maloobchodní makléři by museli začít znovu účtovat transakční poplatky, aby vydělali peníze, protože by nedostali zaplaceno za tok objednávek. Kdo by nakonec vyšel z tohoto scénáře jako poražený? Odpověď je jasná - investoři.

Celkově většina z těchto návrhů by měla být schopna pokročit vpřed s malým odporem, ale jsme medvědí v úsilí o zavedení aukční konstrukce pro maloobchodní objednávky, a proto věříme, že platba za tok objednávek pravděpodobně zůstane - poznamenává jeden z analytiků společnosti BTIG.

Mezitím akcie firmy Virtu Financial (VIRT) v úterním obchodování klesly o 2,3%, protože se někteří investoři se domnívají, že aukční model by mohl zvýšit konkurenci a umožnit burzám kotovat akcie v přírůstcích pod 0,01 USD, což by mohlo zpřísnit spready i pro akcie s nižšími cenami.

  • Virtu Financial je americká společnost, která poskytuje finanční služby, obchodování s produkty a služby pro tvorbu trhu.
  • Co na to říkáte? Vím, že jsme malé rybky, ale jste pro nebo proti pro změny v tomto systému?
  • Zajímají vás tyto témata a novinky?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1036 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Bud to přijde a nebo ne, co na to říct 🤔 Likvidační to pro makléře nebude jen budou muset přenést nějaké ztráty i na nás a vykompenzovat si to.

Devastující to nejspíš nebude, ale pokud to schválí, tak to rozhodně pocítí nějakým způsobem.

Takže možné změny hodnotíte kladně/záporně?