S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

2 miliardová žaloba umírajícího startupu Nikola proti Tesle po rozhodnutí soudu pokračuje

Společnost Nikola $NKLA-2.4%, která se zabývá výrobou vodíkových nákladních automobilů, může pokračovat ve své tři roky staré patentové žalobě proti společnosti Tesla $TSLA-1.9% v hodnotě 2 miliard dolarů. Federální soudce počátkem tohoto měsíce žalobu odložil poté, co obě společnosti přestaly reagovat na příkazy soudu.

 

 

Případ proti Tesle zůstane nadále "administrativně uzavřen", ale nebude zamítnut, uvedl v úterý v novém příkazu soudce James Donato. Společnosti Nikola přidělil dva nové lednové termíny: jeden pro seznámení soudu s dotčenými technologiemi a druhý pro slyšení o rozsahu patentů, které byly podle společnosti Nikola porušeny.

 

Donato případ uzavřel 1. října poté, co Nikola $NKLA-2.4% ani Tesla $TSLA-1.9% nereagovaly na příkazy z července a září, aby se připravily a naplánovaly tato jednání. Dal Nikole lhůtu do 6. října, aby argumentovala, proč by měl případ pokračovat, což startup splnil - i když zřejmě ne zcela přesvědčivě.


"Údajné důvody společnosti Nikola, proč nereagovala na příkazy soudu, nejsou nijak zvlášť přesvědčivé," uvedl soudce v úterním usnesení. "Případ nebude v tuto chvíli zamítnut pro neúspěch v řízení, ale to se může změnit, pokud společnost Nikola nepostoupí s tímto případem k vyřešení účinným a včasným způsobem."

 

Nikola podala žalobu poprvé v roce 2018. Startup tvrdí, že vlastní návěs Tesly porušuje řadu designových patentů společnosti Nikola. Společnost Nikola ve své původní stížnosti uvedla, že Tesla krádeží svých návrhů připraví startup o podíl na trhu ve výši 2 miliard dolarů.

 

Tesla od počátku tvrdí, že tvrzení jsou "neopodstatněná". Automobilka ze Silicon Valley však v dubnu 2020 prohrála u amerického Úřadu pro patenty a ochranné známky soudní spor o neplatnost některých z dotčených patentů, což přimělo zakladatele společnosti Nikola a jejího bývalého generálního ředitele Trevora Miltona, aby na Twitteru napsal: 

 

"Soudní spor za dvě miliardy dolarů postupuje kupředu. Budeme bránit duševní vlastnictví naší společnosti bez ohledu na to, kdo to je."

 

 

Společnost Nikola se však v době od podání žaloby dostala do mnoha problémů. Po vstupu na burzu - a právě v době, kdy se startup chystal získat investici od General Motors - byl Milton obviněn, že lhal investorům. Nakonec odstoupil z vedení společnosti a letos byl zatčen a obviněn z několikanásobného podvodu.


$NKLA-2.4% už nemá absolutně žádnou šanci se z dnešních problémů dostat 😄

Nerelevantní spor dnes už nerelevantní společnosti.

Tonoucí se stébla chytá. 😅