S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Až 16 %?! Tyhle dvě společnosti vás ohromí svou monstrózní dividendou.

Roční inflace nyní dosahuje 8,3 %. To znamená, že investoři potřebují vyšší míru výnosu, aby jí byli schopní konkurovat. To ale hodnotovým investorům nehraje úplně do karet. Jak víme, výše výnosu dost často souvisí s rizikovostí a udržitelností dividendy. Relativně obstojné výjimky se ale najdou. Pojďme se na ně podívat a představit si dvě opravdu solidní.

Důležitý je také růst dividendy

Průměrná akcie v indexu S&P 500 nabízí dividendový výnos pouze 1,4 %. To je nejen pod současnou mírou inflace, ale také pod dlouhodobým inflačním cílem Federálního rezervního systému ve výši 2 %. Jednoduše řečeno, dividendoví investoři ztrácejí půdu pod nohama.

Dividendové akcie s vysokým výnosem mohou nabídnout lepší výnosy. Pro jistotu nutno říci, že vysoký výnos může být známkou toho, že dividenda je v ohrožení. Pokud však najdete solidní podniky, které nabízejí dividendový výnos nad 8 %, můžete mít v rukou atraktivní příležitost v poměru rizika a výnosu. Zde jsou dvě takové.

Icahn Enterprises $IEP+0.6% 

Carlu Icahnovi se nedostává zdaleka tolik pozornosti jako Warrenu Buffettovi. Oba muži mají nápadně odlišné investiční styly, ale oba již desítky let překonávají index S&P 500.

Překvapivě stabilní - na poměry aktuálního trhu

Tyto investiční legendy mají také odlišné názory na odměny pro akcionáře. Buffett preferuje ponechání si veškerého přebytečného cash flow, a proto Berkshire Hathaway nevyplácí dividendy. Icahn dává přednost tomu, aby se většina přebytečného cash flow jeho společnosti vracela zpět akcionářům.

Icahn Enterprises v současné době nabízí téměř 16% dividendový výnos. Hotovost pochází z příjmů a kapitálových zisků z rozsáhlých investic společnosti v odvětvích energetiky, automobilového průmyslu, balení potravin, kovů, nemovitostí a domácí módy.


Lumen Technologies $LUMN+0.8% 

Společnost Lumen Technologies, gigant v oblasti komunikačních technologií, se v posledních letech vydala na akviziční dráhu. To rozšířilo portfolio technologických služeb společnosti a přimělo vedení ke změně značky. Tyto iniciativy však zatím akcionářům hodnotu nepřinesly.

Od půlky května navzdory trhu akcie rostly

Akcie byly taženy dolů spolu se zbytkem technologického sektoru. Lumen za poslední rok ztratil 20 % své hodnoty.

Na rozdíl od jiných technologických společností je však Lumen ziskový a má pozitivní cash flow. Ve skutečnosti akcie vyplácí 8,5% dividendový výnos. To je podstatně vyšší výnos než u zbytku technologického sektoru, kde mnoho akcií nevyplácí dividendu vůbec.

Investoři se obávají dluhového zatížení společnosti - které je 2,3krát vyšší než hodnota jejího vlastního kapitálu. Akcie se však obchodují za pouhý pětinásobek zisku, což by pro některé investory mohlo znamenat atraktivní poměr rizika a výnosu

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

A co vy? Preferujete akcie s takto vysokou dividendou, nebo je to podle vás neudržitelné a rizikové?

Why not. Jen je to potřeba trošku pečlivěji sledovat