S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Rychlý pohled: NVIDIA- stojí aktuálně za to?

Tak tu máme další středeční rychlý pohled a to tentokrát na společnost NVIDIA $NVDA+3.7% . Akcie společnosti se od začátku letošního roku k dnešnímu dni propadly o zhruba 37%. Je tato společnost za aktuální cenu atraktivní? Na to se dnes v rychlosti podíváme.

 

 

P/E- Aktuální P/E je kolem 50. Ano je to podle mě hodně. Ale když si vezmu svoje vypočtené P/E tak to je najednou 102. Jak je to možné? Odpověď zní úplně jednoduše. Vzhledem k tomu, že se čistý zisk společnosti pohyboval zhruba mezi 3 až 4 mld. USD a v posledním roce najednou raketově vzrostl na skoro 10 mld. USD. To je situace za posledních 5 let. Měla společnost jenom dobrý rok? Nebo se snad společnost rozjela a teď hrozně poroste? řeknu to tedy na rovinu. Podle mě je $NVDA+3.7% jednou z Covidových hype akcií. Zkrátka se svezla na trendu kdy lidé byli doma a byla zvýšená poptávka po počítačích, kde jsou například umístěny komponenty společnosti. Takže bych zde očekával nějaký pokles zisků, takže za mě je v této oblasti $NVDA+3.7% dost přeceněná.

 

Tržní kapitalizace- Jedná se o, co se týče ocenění, velkou společnost. Současná tržní kapitalizace je zhruba 495 mld. USD. teď si něco ukážeme. průměrný čistý zisk společnosti je za posledních 5 let zhruba 4,81 mld. USD. Což znamená, že pokud bychom o společnosti uvažovali jako o koupi celku a byli bychom jedinými vlastníky a vypláceli si veškerý zisk jako dividendy, tak by nám společnost vydělala necelé 1% ročně. Koupě společnosti by se zaplatila za zhruba 495 let.

 

Marže- 31%, 35%, 25%, 25%, 36%- 30%. Průměrná čistá marže společnosti za posledních 5 let činí 30%. I zde můžeme vidět v posledním roce nárůst.

 

Růst tržeb a zisků: Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrným tempem 35% ročně s tím že poslední 2 roky zde byl velký růst, který si myslím, že byl zapříčiněn hlavně Covidem. Čistý zisk potom rostl průměrně o 43% ročně za posledních 5 let, ale zase pozor. Zde byl v posledním roce razantní nárůst čistého zisku.

 

Snižování počtu akcií v oběhu- Tento výsledek jsem trošičku čekal a to ten že společnost své akcie neskupuje, ale naopak vydává nové. Není to sice nic razantního, ale i tak to není úplně dobré pro akcionáře, protože se jim zmenšuje podíl. Společnost navyšovala za posledních 5 let počet svých akcií v oběhu o necelé 1% ročně v průměru. Ono je to logické. Společnost kupuje své akcie, když jsou levné, no a když jsou drahé a lidé je stále kupují, tak proč nevydat další a nezískat tak pro společnost výhodnější kapitál. Protože za čím vyšší cenu akcie vydají , tím míň jich musí vydat k dosažení určitého kapitálu.

 

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- Tento bod za mě společnost splňuje bez problému. Dlouhodobě se jí daří držet větší krátkodobé aktiva než krátkodobé pasiva. Takže kdyby společnost měla v budoucnu finanční problémy jako je třeba nárůst krátkodobých závazků a nestačila to uhradit z tržeb, tak si právě může pomoct těmito krátkodobými aktivy, které jsou vysoce likvidní.

 

Růst provozního a volného cashflow- Provozní cashflow rostlo průměrně o 32% ročně za posledních 5 let a volné cashflow rostlo průměrně o 35%. Zase zde pozor růst zkresluje poslední rok, kdy společnost měla více než dobré výsledky.

 

Cena / volné cashflow- Průměrné volné cashflow za posledních 5 let bylo zhruba 4,62 mld. USD. Když si vezmeme, že volné cashflow se stejně jako čistý zisk pohybovalo řekněme kolem 4 mld. USD a v posledním roce činilo 8 mld. USD, tak už je asi jasné, že aktuální P/FCF 65 pro mě v tuto chvíli není směrodatné. Směrodatné je pro mě P/FCF 107. Situace je zde stejná jako u čistého zisku.

 

Návratnost investovaného kapitálu- Společnost měla za posledních 5 let průměrnou roční návratnost investovaného kapitálu ve výši zhruba 22%.

 

Splacení dluhu z volného cashflow- Společnosti by při vynakládání 4,62 mld. USD volného cashflow ročně trvalo splatit aktuální dlouhodobé závazky do 3 let. To se může například hodit při zvyšování úrokových sazeb, kdy by například splácet dluh rychleji a tím i trochu kompenzovat nárůst úrokových nákladů.

 

Ocenění-  Zase si budu projektovat 3 scénáře na základě volného cashflow. Vzhledem k neobvyklému poslednímu roku jsem se rozhodl vzít průměrný růst za předchozí 4 roky, což je zhruba 15%, a cashflow v posledním roce jsem upravil navýšením volného cashflow z předchozího roku o 15%. Přijde mi to poměrně konzervativní a rozumné takto uvažovat. Tudíž nebudu kalkulovat s volným cashflow ve výši přes 8 mld. USD, ale budu kalkulovat s volným cashflow ve výši 5,4 mld. USD. Mám zde tři scénáře růstu a to o 5% 10% a 15% P/FCF 15, 20 a 25. Požadovaná návratnost 12,5%.

Nějaký nástřel ceny po započtení bezpečnostního polštáře mi vyšel zhruba na 41 USD za akcii. Pozor jedná se jenom o hrubý odhad. Pro stanovení přesnější ceny by to chtělo společnost zanalyzovat hlouběji.

Závěr- Myslím si, že v současné chvíli je $NVDA+3.7% investory stále dosti přeceňovaná. Určitě se jedná o kvalitní společnost. Když se podíváme na její návratnost investovaného kapitálu za posledních 5 let má společnost průměr zhruba 22%. Můžeme pokračovat dál, například její zadlužení. Má dosti nízký dluh, takže by mohla obstát i při zvyšování úrokových sazeb. Zkrátka si myslím, že se jedná o dobrou společnost, ale investory hodně přeceňovanou. Zkrátka osobně někde okolo 50 až 60 USD za akcii bych se o společnost zajímal více.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Ještě jenom závěrem bych se chtěl omluvit lidem, co mé příspěvky čtou pravidelně, ale během asi následujících 14 dnů s největší pravděpodobností nebude nic vycházet. Jakmile se vrátím zase do Česka tak se to samozřejmě budu snažit dohnat. 

Děkuji za pochopení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @martinbartkovsky má karmu 44 a je členem této komunity od 04/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

A to já bych se zase nebál investovat do Nvidie. Chápu obavy a možné zkreslení v číslech skrz dominantní postavení a růst v posledních letech, ale při pohledu na budoucno zde máme zaběhlou a silnou společnost s řadou produktů, které budou popohánět mimo grafické karty i čipy do EV, které budou v průběhu let na vzestupu. Jako další věc bych ještě připomněl metaverse, kde Nvidia vystrkuje růžky se svým Nvidia Omniverse. Nvidia je v tomto lehce podobná Tesle - pro upřesnění- O tesle se mluví léta o tom jak je nadhodnocená a nesmyslná, ale přesto mají silnou investorskou základnu, která i přes tento fakt (ocenění) bude vsázet na budoucí projekty a výkonnost.

Jak jsem psal. Je to rychlý pohled. Dále budoucnost má, otázka je jakou. Jak velký tržní podíl mít bude. Já osobně vycházím z růstu volného cashflow, které uvádím výše. Ale je fajn vidět i názor někoho, kdo například má společnost nastudovánou podrobně a do hloubky. 👍 Jak se říká nikdo nemá křišťálovou kouli a nikdo nevidí do budoucna, to je taky jeden z důvodů, proč se držím tak při zemi.

V pořádku, já ani nekritizuju nebo tak něco. Vaše analýza a pohled dává smysl. Já k tomu všemu jen připichuju budoucí projekty, které mohou přinést větší sumy peněz a tudíž prodloužit tady ty 30% série.

$NVDA+3.7% je naprosto skvělá společnost, ale je prostě overprized :/

když jsem si to teď jen v rychlosti hodil do kalkulačky, dostávám se do range mezi zhruba 50-100 USD akcii. Ono tomu odpovídá i to P/E, které je dost vysoko...

Souhlasím. Možná kdyby to někdo analyzoval hlouběji, tak by ta nakupka byla i vyšší. Ale takhle jenom při rychlem pohledu. Si netroufám společnost nacenit na víc, než uvádím.

Bohužel...